Triumphant – Herald The Unsung

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 27.3.2014

Itävallasta kuuluu kummia. Tuosta mäkihypyn ja alppihiihdon luvatusta maasta ei ainakaan allekirjoittaneelle tullut mieleen montakaan potentiaalista metallilevytystä 2000-luvun aikana, eikä aina niin luotettava Facebook-kyselynikään monta vastausta poikinut. Toki mm. Summoning, Abigor ja Belphegor ovat edustaneet maata kohtalaisella menestyksellä. Innsbruckissa majaansa pitävä Triumphant kuitenkin leiskauttaa heti debyyttialbumillaan sellaisen siivun, että siinä jää Sven Hannawaldin vuonna 2002 tekemä Innsbruckin mäkiennätyskin heittämällä kakkoseksi.

Black/thrash metalliksi valtaosin kallistuva ”Herald The Unsung” ei varsinaisesti tuo mitään uutta ja mullistavaa metallimusiikkiin, mutta sen voimavarana on ennen kaikkea monipuolisuus. Siinä missä iso osa kyseisen genren edustajista kompastuu levyjensä tasapaksuuteen, ammentaa Triumphant höysteeksi vaikutteita aina modernista black metallista klassiseen heavy metalliin.

Pieni varoituksen sana pitää yhtyeelle antaa näin nykypäivän musiikin ylitarjonnassa. Jos levyn täysin turha intro ”Triumfator” kaikkine linnun viserryksineen sekä muine kliseineen olisi kestänyt enää hetkeäkään pidempään, olisi levyn promoversion frisbeeominaisuuksia testattu Espoon rauhallisessa perjantai-illassa. Onneksi heti levyn varsinainen avausraita, räväkkä ja yksi levyn ”blackmetallisimpia” kappaleita, ”Nachzehrer” pelastaa jo paljon. Samaa räkäistä black/thrash metallia vaikuttaa jatkavan seuraavana kuultava ”Zivot Ispod Obrnutog Krsta”, kunnes kappaleen loppuvaiheilla heittäydytään kunnolla melodisempiin ja jopa NWOBHM-vaikutteisiin tunnelmiin.

Samaa kaavaa jatkaa oikeastaan koko levy, mutta kaikin puolin toimivasti. Pääosin ”Herald The Unsung” on kliseillä ratsastavaa ja hyvin 80-luku henkistä black/thrash-kohkausta, mutta ennen kaikkea sen monipuolisuus ja koukuttavuus tulee parhaiten esille hetkissä, joissa yhtye flirttailee kunnolla heavy metallin kanssa. Esimerkiksi päätösraita ”Triumphant” on ehdottomasti levyn parhaimmistoa, vaikka hetkittäin se kuulostaakin hiukan heikosti soitetulta, etenkin kitaristin kohdalta.

Ehkä levyltä olisi voinut karsia intron lisäksi ylipitkän nimikappaleen turhat akustiset osiot ja väli-intron ”Nightfall” pois, niin kokonaisuudesta olisi tullut vieläkin kompaktimpi paketti. Toiseksi, vaikka ”Herald The Unsung” on tunnelmaltaan juuri sellainen, kuin tämänkaltaisen musiikin pitää ollakin, eli turhat pilkunviilaukset on jätetty pois, niin joskus se uudelleennauhoitus on ihan hyvä asia, jos soitto menee totaalisesti reisille.

Näistä pienistä heikkouksista huolimatta ”Herald The Unsung” on debyytiksi kerrassaan erinomainen tuotos. Se on monipuolinen sekä heti ensikuuntelulla koukuttava ja innostaa näin ollen useampaankin kuunteluun. Joten mikäli nahkahoususi kiristävät jalkovälistä, farkkuliivissäsi on enemmän patcheja kuin tyhjää tilaa ja yhtyeet aina Aura Noirista, Destructionin ja Sodomin kautta Angel Witchiin ovat lähellä sydäntäsi, kyllä tämäkin levy lp-hyllystäsi paikkansa ansaitsee.

8/10

Kappalelista:
1. Triumfator (Intro)
2. Nachzehrer
3. Life Under The Inverted Cross
4. Necromantic Force
5. Devotion
6. Nightfall (Intro)
7. Fullmoon Over Transylvania
8. Herald The Unsung
9. Triumphant

https://www.facebook.com/TriumphantMetal

Kirjoittanut: Riku Mäkinen

Luetuimmat

Uusimmat