”’Triumvirate’ koostuu tarinoista, jotka kertovat ihmisen kärsimyksestä” – haastattelussa Living Inferno

Kirjoittanut Ingeborg Roos - 25.5.2024

Seinäjokelainen 2020 perustettu death metal -yhtye Living Inferno on julkaissut kesällä 2023 äänitetyn debyyttialbuminsa “Triumvirate” omakustanteena perjantaina 12.04.2024 yhtyeen Bandcamp-sivuilla, Spotifyssä sekä Youtubessa. Kaaoszine kyseli hieman tarkemmin albumin syntyprosessista yhtyeen kitaristilta, J. Kormanolta.

Tervehdys, Living Inferno! Kuka vastaa kysymyksiimme ja mitä kevääseenne kuuluu?

J. Kormano: Kysymyksiin vastaa pääsäveltäjä-kitaristi J. Kormano.

– Morjensta itsekullekin. Kevät on mennyt levyn tiimoilta puuhastellessa, päivätöissä ja siitepölyallergian kourissa kärvistellessä eli ihan rattoisissa merkeissä! Teemu ja Antti keikkailevat ahkerasti sivuprojektien parissa ja Kristian tuli toista kertaa isäksi alkuvuodesta, eli jokaisella riittää aktiviteettia bändin ulkopuolella ihan riittävästi.

Julkaisitte huhtikuussa debyyttialbuminne “Triumvirate”. Miten debyytin kirjoitus- ja äänitysprosessit sujuivat? Tuliko vastaan mitään yllätyksiä?

J. Kormano: Äänitykset itsessään sujuivat varsin mukavasti, mitä nyt erinäisiä festari- ja scoottionnettomuuksia sattui ja soittajien henkilökohtaisessa elämässä tapahtui kaikenmoista myllerrystä, jonka johdosta äänitykset hieman venähtivät, mutta saatiin maaliin kohtuullisessa ajassa. Emme alun perinkään asettaneet mitään tiukkaa deadlinea äänitysten suhteen, koska koemme ettei se sovi meidän tapaan työskennellä ja toisaalta meille jäi paremmin aikaa suunnitella ja kokeilla erilaisia kitarasovituksia sekä ruuvata halutunlaista soundia, mikä kannatti lopputuloksen kannalta. Tällä kertaa emme tuoneet mukaan synamattoja, koska emme sisällyttäneet kirjoitus- ja sovitusvaiheessa sellaista mahdollisuutta, vaan halusimme lähtökohtaisesti luoda kappaleiden äänimaisemat perussoittimien ja niiden efektien avulla.

– Rummut äänitimme jälleen paikallisessa Napalm to thy Face-studiolla Vesa Viitasen (Benothing / Leevi) toimiessa äänittäjänä ja tällä kertaa myös levyn miksaajana. Kitarat, basson ja vokaalit äänitimme omissa fasiliteeteissamme mikä mahdollisti mukavat työskentelyolosuhteet, sekä sujuvan työskentelyn ilman paineita. Halutunlainen soundi eri soittimille löytyi varsin kivuttomasti ja miksausvaiheessa Vesa sai heti kiinni punaisesta langasta minkälainen miksaus palvelisi parhaiten hakemaamme soundia.
Albumin masteroijaksi valitsimme Janne Tolsan (Turmion Kätilöt / Tarot / Note On Studio) kun kuulimme hänestä King Satanin jäseniltä hyvää palautetta ja kuulemiemme näytteiden perusteella tämä oli helppo allekirjoittaa. Albumin kansitaiteesta vastasi tatuointiartisti ja bändimme hyvä ystävä Juha Wuorinen (The Lust I Seek / Demonitar), joka kuvitti näyttävästi visiomme levyn teemasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy


“A True Believer” EP:nne julkaistiin vuonna 2021. Milloin aloitte kirjoittaa “Triumviratea”? Onko kaikki levyn kappaleet kirjoitettu nimenomaan tälle levylle, vai oliko joukossa vanhempaa materiaalia?

J. Kormano: ”Triumviraten” kappaleet koostuvat vuosien 2019-2023 aikana sävelletystä materiaalista ja tämä tuokin levylle omanlaisensa vivahteen, koska sieltä on kuultavissa eri aikakausina inspiroineet bändit/genret/suuntaukset. Biisejä tuolta ajalta oli kertynyt enemmänkin ja yhtälailla ”A True Believer” EP:n ja ”Death Over Ostrobothnia”-splitin biisit olisivat voineet päätyä tälle julkaisulle, mutta levyn toimivuuden ja kokonaisuuden kannalta päädyimme tähän biisikokonaisuuteen ja tiputimme ”epäsopivimmat” pois ja laitoimme ne pöytälaatikkoon odottamaan aikaa parempaa.

– Kun kirjoitamme biisejä niin ne eivät tule koskaan täysin valmiiksi kirjoitushetkellä, vaan niiden annetaan kypsyä bänditreeneissä ja demoissa ja ne saavat lopullisen muotonsa vasta varsinaisessa äänitysvaiheessa. Tällä tavoin vanhatkin biisit saavat uutta freesiyttä soittajien näkökulmasta ja samaan tapaan kuin märkivä haava, moni hyvä idea vaatii aikaa kypsyäkseen lopulliseen muotoonsa.

Onko levyllä jokin teema tai konsepti, vai ovatko kappaleet erillisiä “tarinoita”?

J. Kormano: Kappaleet ovat itsenäisiä tarinoita joita kuitenkin isot teemat sitovat yhteen eli kyseessä ei ole konseptialbumi. Jos nyt lyhyesti avaa levyn konseptia, niin ”Triumvirate” koostuu tarinoista jotka kertovat ihmisen kärsimyksestä ja tuo kärsimys on joko meidän itsemme tai muiden ihmisten aiheuttamaa. Kansikuvassa olevat kolme hahmoa edustavat psykologiassa tunnettua ”Pimeää kolminaisuutta” jotka ovat synkkiä tuhoisia persoonallisuuden piirteitä: narsismi, psykopatia ja machiavellismi. Nämä kolme piirrettä ovat lukemattomien kärsimysten, vääryyksien ja tuhottujen ihmiskohtalojen taustalla ja kannen hahmojen olemus viittaakin näihin vahvasti. Levyn nimi ”Triumvirate” tulee muinaisesta Roomasta jossa Triumvirate merkitsi kolmea hallitsijaa ja tämän albumin kontekstissä nämä kaikki yhdessä muodostavat ”Pimeyden hallitsijoiden triumviraatin”.

Mistä kappaleiden lyriikat ovat saaneet inspiraation? Onko niiden taustalla jotain syvällisempää merkitystä?

J. Kormano: Living Infernon kappaleiden ytimessä on aina kuolevainen, epätäydellinen ja erehtyväinen ihminen jonka koettelemuksista, ympäröivästä maailmasta ja sen ilmiöistä teemme tarinoita. Nämä tarinat ovat pääsääntöisesti ajattomia vaikka joitain viittauksia ja yhtäläisyyksiä voikin löytää esim. tämän päivän tapahtumista, ovathan maailma ja ihmiset toistaneet samoja virheitä niin kauan kuin ihmismuisti ja historiankirjoitus kantavat eikä tähän ole odotettavissa muutosta.
Tämä kaikki on puettu lyriikoissamme erilaisiin metaforiin, sekä death metalille tyypilliseen sanastoon ja jokainen kuulija voi oman mielivaltaisuuden puitteissa tulkita tekstejä haluamallaan tavalla, eli lukekaa kuin piru Raamattua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Julkaisitte levyn omakustanteena. Oliko tämä alusta asti tarkoituksena?

J. Kormano: Puhuimme keskenämme alkuvaiheessa, että haluaisimme labelin julkaisemaan albumia, että saisimme sitä kautta tehokkaamman levikin, promootion ja verkostoitumisen, mutta ajan kuluessa tämä ajatus ei tuntunut enää houkuttelevalta kun ottaa huomioon, ettei uuden musiikin julkaisemisesta tule käytännössä minkäänlaisia tuloja bändille, vaan ainoastaan kuluja ja toisaalta itsenäinen musiikin julkaiseminen on tullut niin helpoksi, että meidän nykyisessä tilanteessa ja kokoluokassa labelin osallisuus ei ole vielä järkevää. Näistä syistä päädyimme julkaisemaan levyn itse ja teemme mahdollisimman ison osan kaikesta omin voimin mihin taidot yltävät.

Esiinnyitte juuri Seinäjoella Heretical Fever Meetingissa. Onko lisää keikkoja näköpiirissä?

J. Kormano: Heretical Fever Meeting katkaisi reilun vuoden kestäneen keikkatauon hetkellisesti. Pyrimme hakemaan keikkoja syksylle ja talvelle 2024-2025 ja mehän lähdemme keikalle lyhyelläkin varoitusajalla jos kutsu käy. Erityisesti rumpalimme Teemu onkin kunnostautunut kuluneiden kahden vuoden aikana keikkailun osalta ja esim Heretical Fever Meeting oli hänen Nineheaded  Productions & Eventsin käsialaa eli eiköhän meitä livenä nähdä jatkossakin. 

Miltä Living Infernon tulevaisuus muuten näyttää? Onko suunnitelmia?

J. Kormano: Tulevaisuus näyttää toiveikkaalta, koska meillä on ollut jo pidemmän aikaa hyvä kokoonpano jossa henkilökemiat toimivat hyvin yhteen ja kun jokaisella jäsenellä on bänditoiminnasta ja biisien tekemisestä kertynyt aikojen saatossa kokemusta, niin pystymme toteuttamaan visioitamme ilman rajoituksia. Meillä on seuraavasta julkaisusta ollut jo alustavia puheita ja biisimateriaalia syntyy ympäri vuoden, niin ei tässä hiljaiseloa ole näkyvissä.

Haluatteko lopuksi lisätä jotakin Kaaoszinen lukijoille?

J. Kormano: Kesä on tullut, festarikausi alkaa ja vaatteet vähenee eli tehkää syntiä, mutta varokaa sukupuolitauteja Kaaoszinen lukijat!
Käykää bändien keikoilla, ostakaa merkkaria ja tukekaa bändien toimintaa.