Trollfest – Brumlebassen

Vuoden 2012 tähän mennessä sekopäisimmän levyn tarjoilee norjalainen rytmiryhmä Trollfest viidennellä täyspitkällään ”Brumlebassen”. Tosin yhtyeen aiempiin levyihin perehtyneille se ei välttämättä ole mikään suuri yllätys, yhtye kun ei aiemmillakaan levyillään ole ihan tervejärkistä tavaraa aina suoltanut. Ja niille, jotka eivät Trollfestiin vielä ole perehtyneet, voi antaa pikku vinkin katsella levyn kansikuvaa ja miettiä hetkisen, kuinka tervejärkistä tavaraa on tälläkin kertaa tarjolla.

Trollfest sekoittaa musiikkiinsa aineksia rankemmasta metallista, mutta käytännössä sitä voi kuitenkin folk metalliksi kutsua. Silti pieni varoituksen sana lienee paikallaan: jos et ole yhtyeeseen aiemmin perehtynyt ja folk metalli on mielestäsi yhtä kuin vaikkapa Korpiklaani, saattaa Trollfestin raskas poljento yllättää – levyllä kun on elementtejä ihan black metallista asti.

”Brumlebassen” onkin tavallaan kuin tehty henkilölle, joka kaipaa musiikkiinsa vaihtelua tai erikoisuutta, samalla se menee kuitenkin ehkä hiukan liian överiksi. Levy ei oikeastaan tahdo koukuttaa millään tavoin, ennen kuin sen on kuunnellut noin 200 kertaa läpi.

Haastetta ”Brumlebassen” siis tarjoilee, mutta on asialla positiivinenkin puolensa: ainakaan tähän ei ehdi kyllästyä ihan heti. Oikeastaan päinvastoin, levyä kuunnellessa tulee mieleen erään kulttiyhtyeen levyn kansissa käyttämä teksti ”Warning: this music can alter your mental health”, eikä tuo teksti olisi Trollfestinkään kohdalla yhtään väärin.

On sääli, etten ymmärrä norjan kieltä oikeastaan laisinkaan, koska uskon, että tämä uppoisi siinä tapauksessa vielä paremmin. Esimerkiksi kaiken paahdon keskeyttävä akustinen ”Hevlette” lienee norjan kieltä taitaville erittäinkin toimiva ryyppäyslaulu. Siitähän Trollfestissä nimittäin on kyse, alkoholista ja hauskanpidosta. Vajavaisesta kielitaidostani johtuen ei olekaan yllätys, että levyn loppuvaiheessa kuultava ainoa englanninkielinen kappale ”Sellout” nousee levyltä ehdottomaksi suosikikseni. Kappale erottuu myös musiikillisesti muusta levystä, ollen selkeästi suoraviivaisempi ja sitä kautta koukuttavampi poljento. Tosin kappaleen nimestä ja sanoituksista päätellen se on myös hiukan hurtilla huumorilla tehty niin sanotuksi ”hittibiisiksi”.

”Brumlebassen” tarjoaa erikoisen yhtyeen erikoisimman levytyksen. Kaikesta sekavuudestaan huolimatta levyn kuuntelu ei kuitenkaan missään vaiheessa puuduta, vaan sitä kuuntelee asenteella ”mitä vittua äsken tapahtui?” ihan mielellään useampaankin kertaan peräkkäin läpi. Levy tarjoilee oikeastaan kaikkea mahdollista, aina saksofonista banjoon ja vierailevan naislaulajan Mariangela Demurtasin (Tristania) heleästä äänestä black metal -tyylisiin blastbeateihin. Pieni miinus pitää antaa siitä, ettei levy ole kovin helposti lähestyttävä, loppupeleissä se kuitenkin kolahtaa kovaa. Kokeilkoon, ken uskaltaa.

8/10

Kappalelista:
01. Brumlebassen
02. Böse Tivoli
03. Illsint
04: Hevlette
05. Finsken, Norsken and Presten
06. Mystisk Maskert
07. Apis Mellifera
08. TrinkenTroll
09. Verboten Kjærleik
10. Bråk
11. Sellout
12. Rundt Bålet

https://www.facebook.com/trollfestofficial

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua