Trollfest – Kaptein Kaos

Arvoisat matkustajat, tässä puhuu Kapteeni Kaaos. Tervetuloa lennolle AY666 Trollfestin ihmeelliseen maailmaan. Arvioitu lentoaikamme on vajaat 50 minuuttia. Lennon ajaksi on luvattu helvetillistä myrskyä sekä rajuja ilmakuoppia, joten pyydämme matkustajia pitämään turvavyöt kiinni koko lennon ajan.

Norjalaisen folk metal -yhtye Trollfestin kuudes täyspitkä ”Kaptein Kaos” tarjoilee kuulijoilleen taas nimensä mukaisesti varsinaisen kaaoksen pureskeltavaksi. Yhtyeen aiempiin levyihin tutustuneet tietänevät jo, että helpolla tämä ryhmä ei tapaa kuulijoitaan päästää. Ja yhtyeeseen aiemmin perehtymättömiä suosittelen tuijottamaan hetken levyn kansikuvaa.

Vaikka sekopäisyydestä ei tälläkään kertaa ole tingitty tippaakaan, on ”Kaptein Kaos” edeltäjäänsä ”Brumlebasseniin” verrattuna aavistuksen helpompi levy. Se on melodisempi, tarttuvampi ja ennen kaikkea yhtenäisempi kokonaisuus. Siinä missä ”Brumlebassen” alkoi hetkittäin hajota kaikkeen sekamelskaansa, mutta tarjosi muutaman mehevän hittibiisin, ei ”Kaptein Kaos” tee oikeastaan kumpaakaan. Siksi onkin perin erikoista todeta, että ”Kaptein Kaos” on oikeastaan kovin tasapaksu levytys. No, tasapaksu ja Trollfest eivät oikein mahdu edes samaan lauseeseen, mutta ainakin yhtyeen omalla asteikolla näin on todettava.

”Kaptein Kaos” on myös edeltäjäänsä astetta rauhallisempi levytys. Blastbeateja ei kuulla entiseen malliin, mutta sen sijaan yhtyeelle perinteiseen tapaan mukana on vähän kaikkea sieltä sun täältä, aina tangorytmeistä lähtien. Levyn koukuttavimmista ralleista voinee mainita kova kolmikko: ”Die Grosse Echsen” massiivisuudellaan, ”Solskinnsmedisin” huumoripläjäyksenä sekä ”Sagn Om Stein” tarttuvan melodiansa ansiosta. Mitään varsinaisia täytepaloja ei ”Kaptein Kaos” sisällä, ja jo senkin takia levy on ehjempi kokonaisuus kuin yhtyeen aiemmat tuotokset.

Yhtyeelle perinteiseen tyyliin ei saksaa, norjaa ja yhtyeen omaa trollikieltä sekoittavista lyriikoista saa taaskaan kauheasti tolkkua. Biografian mukaan ”Kaptein Kaos” kertoo tarinan päähenkilön aikamatkailusta ympäri maailmaa.

Pienistä muutoksista huolimatta en jaksa uskoa, että Trollfest ihan kauheasti uusia faneja tällä levyllä kosiskelee, mutta vanhoille faneille ”Kaptein Kaos” kelpaa varmasti. Itselleni yhtye toimii tälläkin levyllä aina silloin tällöin kuunneltuna, sillä astetta seesteisemmästä levystä huolimatta tulisi hulluksi, jos tätä montaa päivää putkeen kuuntelisi.

8/10

Kappalelista:
01. Trolltramp
02. Kaptein Kaos
03. Vulkan
04. Ave Maria
05. Filzlaus Verkündiger
06. Die Grosse Echsen
07. Seduction Suit No.21
08. Solskinnsmedisin
09. Troll Gegen Mann
10. Sagn Om Stein
11. Renkespill
12. Kinesisk Alkymi
13. Døden Banker På

http://www.trollfest.com/

Kirjoittanut: Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua