Tsjuder – Legion Helvete

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 19.10.2011

Siinä ei ehdi ”Saatanaa” ääneen sanoa, kun norjalainen Tsjuder ehtii avata konekiväärimäisen rumputulen neljännellä täyspitkällään nimeltään ”Legion Helvete”. Turhat introt ja muut kikkailut on jätetty pois, ja nyt isketään suoraan asian ytimeen. Kuten monet jo yhtyeen kotimaasta sekä levyn nimestä voivat päätellä, niin asiana on black metal.

Jos Tsjuderille pitäisi omaperäisyydestä antaa pisteitä, niin kovin lähellä nollaahan ne olisivat. Sen verran perusvarmalla meiningillä mennään levystä toiseen, eikä ”Legion Helvete” tuo tähän juurikaan muutoksia. Silti Tsjuder onnistuu ainakin allekirjoittaneen koukuttamaan hyvillä riffeillään sekä sopivan karulla otteellaan. Kaahauksen väliin isketyt muutamat hidastelukohtaukset tuovat kaiken mustuuden keskelle hieman harmaampia sävyjä, esimerkiksi kakkoskappaleen ”Frå En Råtten Kiste” loppu tuo kappaleelle jopa hieman groovea kehiin ja on selkeitä suosikkejani levyltä. Samoin kuin perään kuultava ”Daudir”, joka vaihtelee nykyaikaisen Darkthronen kaltaisista rokkaavammista riffeistä ihanan häiritsevästi, liki riitasointuisiin kitaraliideihin.

Onhan se varma, ettei ”Legions Helveteä” kannata missään tapauksessa suositella kuin totaalisille norjalaisen black metallin ystäville, koska levyltä ei todellakaan irtoa yhtään mitään muuta. Silti Tsjuder tekee omaa työtään mielestäni jopa kohtuullisen hyvin, homma toimii soitannollisella puolella ja kappaleissakin on selkeä punainen lanka. Kun nykyaikana kuulee välillä liikaakin kaikennäköisiä epäonnistuneita viritelmiä, niin onhan se hyvä pysyä välillä myös siinä itse asiassa, ja siinä Tsjuder onnistuu ainakin erinomaisesti. Ei akustisia kitaroita tai syntikoita, ei puhtaita lauluja saati sitten naislauluja. Vain silkkaa primitiivisyyttä, pimeyttä ja kylmyyttä hyvällä tuotannolla – ”Legion Helvete” on yhtä kuin black metal.

7/10

Kappalelista:
1. The Daemon Throne
2. Fra En Råtten Kiste
3. Dauðir
4. Voldsherskeren
5. Slakt
6. Black Shadows Of Hell
7. Blod Og Aske
8. Vårt Helvete

http://www.myspace.com/666tsjuder666

Kirjoittanut Riku Mäkinen