Tuhoisa liekki palaa – arviossa kotimaisen Flamen pienjulkaisu ”Ignis Spiritus”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 23.7.2020

Siitä on vierähtänyt tovi, kun kotimaisen helvetintulen Flamen julkaisurintamalta on kuulunut mitään uutta. Edellisestä julkaisusta ”Studio Perkele Sessions” on kulunut viisi vuotta, vaikka kyseessä on sessiosoittojulkaisu. Varsinaisesti uutta tuotantoa on viimeksi tullut julki vuonna 2011 ”March Into Firelands” -julkaisun muodossa. Tänä vuonna uudet roihut leiskahtavat, sillä pienmuotoinen julkaisu ”Ignis Spiritus” pääsee valloilleen.

Liekki ei ole hyytynyt edellisen julkaisun jälkeen. Introraita pois lukien neljällä teoksella toteutettu EP ei hätkähdä, vaan se pistää sotaisan myllyn pyörimään täydellä teholla. Jo lyhykäisyydessään ”Firespirit of Rebellion” tuo esille raivoa ja dynaamista otetta, joka paranee jokaisen uuden kuuntelukerran jälkeen. Samankaltaista tuhoa, tulta ja tappuraa tarjoaa melko monipuolisella sovituksella varustettu ”Primordial Storm”.

B-puoliskon puolelta lupaavasti lähtevät ”Astral Crypt” ja ”Force and Fire” vaikuttavat hienoilta soitoilta, mutta jossakin vaiheessa tuntuma ja fiilis hajoavat palasiksi. Tunnelmallinen ”Astral Crypt” pitää jokseenkin otteessaan, mutta ylipitkän ”Force and Fire” -raidan kohdalla hohto sammuu. Jatkuva kitaran vingutus ja saman kaavan toisto saavat vain pohtimaan, milloin tämä teos tulee päätökseensä.

Näin ollen neljästä kappaleesta kaksi pääsevät ehdottomasti jatkoon. Julkaisun b-puolisko osoittautuu heikoksi osaksi, muttei missään nimessä aivan surkeaksi. Äärimmäinen tuho ja kuuma liekki koetaan kahden ensimmäisen kappaleen aikana, jolloin loput tuntuvat niin ikään kädenlämpöiseltä kosketukselta. Moitteista huolimatta Flamen ”Ignis Spiritus” on tervetullut uusi lisä suomalaisten black metal -julkaisujen listalle. Kaikille, joille nimi on tuttu, saavat tältä julkaisulta haluamansa. ”Ignis Spiritus” on inha, rujo ja sotaisaa soittoa!

7½/10

Kappalelista:

1. Intro
2. Firespirit of Rebellion
3. Primordial Storm
4. Astral Crypt
5. Force and Fire

Flame Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa