Tuiskula Ihmissokkelon pyörteissä 7.3.2020

Kirjoittanut Sini Sulkakoski - 10.3.2020

Mokoman 11. studioalbumi ”Ihmissokkelo” julkaistiin 21.2.2020, ja bändi kiertää keväällä uuden albumin tiimoilta ympäri Suomea ainakin kuudentoista keikan verran. Tuiskulan keikka oli järjestyksessään rundin neljäs.

Kiertueelle oli luonnollisesti saatu uusi taustakangas, jossa komeilee levyn kannestakin tuttu kuva, ja lavan sivuilla olevat kankaat olivat saaneet tyyliin sopivasti uuden sokkelomaisen kuvion. Myös intro oli saanut kasvojenkohotuksen; Kummelista tuttu ”The Spirit Of The New Age” -intro oli saanut nyt väistyä, ja tilalle oli tullut vakavahenkisempi nostatus. Valojen tanssi ja leikittely yhdistettynä introon oli kyllä tyylikäs kokonaisuus.

Janne Hyrkäs asteli rumpusettinsä taakse ja aloitti keikan ”Pimeä Aine” -kappaleesta tutulla basaritykityksellä, jota oli pidennetty alkuun sopivaksi intron jatkeeksi. Kappaleen alku kuulosti välittömästi tuoreelta ja erilaiselta, uudistuneelta Mokomalta. Suuri yleisö ihmetteli ja oli varauksellinen siitä, mistä oli kysymys, mutta suurimmat fanit olivat ottaneet jo uuden levyn näppeihinsä.

Annala morjensti Tuiskulaa todeten, että pitkästä aikaa täällä! Edellisestä keikasta olikin vierähtänyt tovi, sillä Mokoma nähtiin viimeksi Tuiskulassa 2018 marraskuun alkupuolella. Seuraavana tehtiin hyppy edellisen albumin ”Kesytä perkelekappaleeseen. Yleisö syttyi välittömästi; aivan kuin jokin katkaisija olisi käännetty ON-asentoon.

Uuden albumin nimikkobiisin ”Ihmissokkelon” yhteydessä muistui mieleen se, kun Annala muistaakseni Radio Rockin haastattelussa sanoi, että lavalla liikkuminen on uusien biisien kanssa hiukan epävarmaa siinä suhteessa, ettei tiedä, missä milloinkin muut liikkuvat. Vanhojen kappaleiden kohdalla on muodostunut tiettyjä rutiineja ja epävirallisia käytäntöjä, joita ei vielä uusien kappaleiden kohdalla ole. Annala myös loukkasi jalkansa jossain määrin Vaasan-keikalla edellispäivänä, millä saattoi olla pieni merkitys lavalla liikkumiseen. Edellispäivän jääpussihoito oli kuitenkin ollut ilmeisen riittävän tehokas, eikä mies ainakaan tällä erää valitellut jalkaa.

Mutta Minulta Puuttuisi Rakkaus” nostatti lähes jokaiset käsiparit yleisöstä korkeuksiin. ”Tuhat Ei Riitä” sai lattian notkumaan pitin tahtiin, ja pitin pyöriminen onkin enemmän sääntö kuin poikkeus Mokoman keikoilla. Annala myös paljasti, että kiertuuen tässä pisteessä hän uskaltui lavalle ilman lunttilappuja, ja ongelmittahan se keikka menikin.

Setissä kuultiin vielä ”Marras”, ”Kuollut Kuolleempi Kuollein”, ”Ilmoitusluontoista Asiaa”, ”Toinen Ihminen”, ”Kasvot Kohti Itää” ja ”Pahaa Verta” sekä encoressa ”Syyttävä Sormi”, ”Sinne missä aamu sarastaa” ja ”Punainen Kukko”.

Sinne missä aamu sarastaa” -kappaleen yhteydessä saatiin nauttia perinteiset jammailut ja yleisön kanssa huudatuksetkin.

Vahvaa, varmaa meininkiä, ja uudet kappaleet toivat tuulahduksen uutta Mokomaa yleisölle. Loppujen lopuksi uudet biisit vaikuttivat uppoavan hyvin yleisöön. En muista nähneeni ainoatakaan vaisua keikkaa Mokomalta, eikä sitä nähty nytkään, vaan yleisö ja bändi nauttivat illasta isolla energialla!

Teksti: Tanu Jänkä
Kuvat: Sini Sulkakoski