Tulenkatkuinen ja raivokas – arviossa Gray Staten ”Under The Wheels Of Progress”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 8.5.2024

Gray State on kotimainen viisihenkinen hardcore-yhtye, joka julkaisi alkuvuodesta toisen pitkäsoittonsa. Jylhän kansikuvan ja nimen omaava ”Under The Wheels Of Progress” on suorastaan mielipuolinen kokonaisuus, jonka pelkkä kuunteleminen saa hien virtaamaan. Tässäpä albumi, jota raskaamman musiikin ystävien ei parane sivuuttaa.

”Under The Wheels Of Progress” alkaa näennäisen rauhallisesti intromaisella, instrumentaalisella ”Bound To Bury” -kappaleella, jonka jälkeen Gray State paljastaa kyntensä raivokkaalla ”Flames Of Efficiencyllä”. Seuraavana soivalla ”The Death Of True Love” -kappaleella kuullaan verrattain monipuolista ulosantia, kun teoksella on pituutta lähes kuusi minuuttia, ja sille on sovitettu instrumentaalista välisoittoa. Tarkkakorvaisimmat saattavat huomata myös kahden vierailevan solistin, Ulla Aholan ja Simo Perkiömäen lauluosuudet vokalisti Jussi Kunnarin karjumisten ohessa.

The Death Of True Love” nousee pitkäsoiton ehdottomaksi vetonaulaksi. Ei niinkään vierailijoiden puolesta vaan monipolvisen ulosantinsa takia. Perkiömäki pääsee esittelemään taitojaan myös albumin nimikkokappaleella, jossa hänen osuutensa erottuvat paremmin ja antavat hyvän tuen Kunnarin raivoamiselle. Pitkäsoitolla kuullaan myös kolmatta vierailevaa solistia, Kasper Oleniusta, joka antaa mainion lisän ”Lifeblood”-kappaleelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vierailevien solistien osuudet ja vokalisti Kunnarin äänenkäyttö antavat kappaleille tervetulleet, tunnistettavat piirteet, joita ilman kappaleita olisi työlästä tunnistaa. Se johtuu siitä, että albumin kappaleet ovat niin väkivaltaisen aggressiivisia, että niitä olisi muuten hankala erottaa toisistaan. Parhaiten aloitusraidan ja ”Outron” lisäksi albumilta erottuvat edellä mainittu ”The Death Of True Love” ja ”Flaw In A Mortal Machine”, sillä kappaleet sisältävät enemmän melodisuutta.

Kokonaisuutena Gray Staten toinen albumi on raivokas, josta löytyy asteittaisia sävyeroja. Yhtye tuntuu olevan omimmillaan lyhytkestoisissa, räjähtävissä teoksissa, mutta sen ulosanti taittuu vaivatta myös melodisempaan suuntaan. Tulevaisuudessa kuulisin bändiltä mielelläni nimenomaan ”The Death Of True Love” -kappaleen kaltaisia, moniulotteisempia sovituksia. Kuitenkin, ”The Wheels Of Progress” on suunniteltu tyydyttämään raivonnälkää, ja siinä se onnistuukin vaivatta.

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/GRAYSTATEHC

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen