Tulta ja vaarallisia tilanteita: Kaaoszinen haastattelussa Rammsteinin Christian ”Flake” Lorenz

Rammstein Flake 2016Saksalaisen industrial metallia soittavan Rammsteinin kosketinsoittaja Christian ”Flake” Lorenz julkaisi vuonna 2015 saksan kielellä oman ”Der Tastenficker – An was ich mich so erinnern kann” -nimisen elämänkertansa, kertoen tarinansa aina alkuajoista nykypäivään asti, käyden lukuisia värikkäitä eri vaiheita läpi elämästään. Kirja käännettiin myös suomeksi Minerva kustannuksen kautta nimellä ”Kosketinrunkkari – Niin kuin sen satun muistamaan”. Kaaoszine sai kunnian tavata Flaken Provinssissa ja keskustella hieman kirjasta sekä yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmista seuraavan albumin suhteen. Voit lukea haastattelun tästä:

Tervetuloa Kaaoszinen podcast-lähetykseen. Miten kesä on mennyt Rammsteinin kanssa?

Flake: Olemme nyt soittaneet 13 tai 14 konserttia, joista kahdessatoista on satanut.

Puhumme tässä haastattelussa elämänkerrallisesta kirjastasi, Kosketinrunkkari, joka julkaistiin vuonna 2015 ja on nyt vihdoin käännetty myös suomeksi. Kirjassa mainitset, ettet oikeastaan tykkää lukea elämänkertoja. Miksi sitten päätit itse kirjoittaa sellaisen?

Rammstein Flake Book 2015Flake: Kirja ei oikeastaan ole elämänkerta, vaan siinä on muistelmia siitä, mitä minulle on elämässäni tapahtunut ja myös ajatuksiani tästä päivästä. Se ei siis ole järjestetty ajallisesti kuten normaali elämänkerta. Kirjoitin sen, koska halusin tietää millaista on kirjoittaa kirjaa ja se on tuottanut minulle paljon iloa. Luin John Peelin elämänkerran. Hän on vaikuttanut paljon myös saksalaiseen musiikkiin, soittaen paljon punk- ja underground musiikkia radiossa. Hän ehti kirjottaa vain kaksi kappaletta ennen kuin kuoli, mikä on hyvin surullista. Siksi minulle tuli tunne, että minun pitää nopeasti kirjoittaa elämänkertani, jotta ehdin sen tekemään.

Kirjan nimi, Kosketinrunkkari, on aika huomiotaherättävä. Onko tosiaan niin, että kaikkia kosketinsoittajia kutsuttiin tuolla nimellä Itä-Berliinissä?

Flake: Ei vain Itä-Berliinissä vaan oikeastaan kaikkialla DDR:ssä. Se oli väheksyvä käsite, ei vain haukkumasana. Hyvää kosketinsoittajaa ei kutsuttu kosketinrunkkariksi, vaan ainoastaan niitä, jotka soittivat huonosti.

Et kirjoita paljon yhtään Rammsteinista kirjassa, vain muutamia lauseita kirjan lopussa. Onko siihen jokin syy?

Rammstein Provinssi 2016 1Flake: Jos kirjoittaisin Rammsteinista, pitäisi minun kirjoittaa ylimääräinen kirja. Kun viettää 24 tuntia vuorokaudessa bändin kanssa, on selvää että päiviin on mahtunut hyvin paljon kaikenlaisia tapahtumia.

Kirja ei etene kronologisessa järjestyksessä, mikä on hieman epätyypillistä elämänkerralle. Miten kirjoitusprosessi oikein eteni?

Flake: Olen kirjoittanut kaikki asiat suoraan siinä järjestyksessä, kuin ne ovat päähäni tulleet. Jos minulle on tullut mieleen asioita varhaisesta lapsuudestani kirjan myöhemmässä osassa, olen sijoittanut ne siihen kohtaan. Olen kirjoittanut kappaleet niin, että kappaleen teema on se, mitä olen sattunut ensimmäiseen lauseeseen kirjoittamaan.

Menet uusissa kaupungeissa mielelläsi kävelylle. Onko sinulla ollut aikaa jo tutustua Seinäjokeen?

Flake: Tähän mennessä minulla ei vielä ole ollut aikaa, mutta aion mennä vielä tänään. Soitamme tänään vasta klo 23.30, joten minulla on muutama tunti aikaa. Alue näyttää hieman rauhattomalta, joten minun täytyy katsoa mihin suuntaan kannattaa lähteä. Viime kerralla, kun olimme täällä, majoituimme keskustassa ja silloin kävelin hotellista keikkapaikalle.

Kirjassa kerrot, että pelkäät monia asioita, kuten esimerkiksi lentämistä ja kuolemaa. Rammsteinin keikoilla on aina paljon tulta ja räjähteitä, pelottaako se sinua?

Flake: Yleisesti ottaen minä pelkään järjettömiä ja tuntemattomia asioita. Konserteissa tiedän tarkalleen mitä tuleman pitää ja missä räjähtää seuraavaksi. Siksi en pelkää konserteissa.

Euroopassa on tapahtunut paljon terrori-iskuja viime aikoina. Koska lennätte usein, teidän täytyy viettää paljon aikaa lentokentillä. Ovatko nämä tapahtumat pahentaneet lentopelkoasi vai oletko jo tottunut siihen?

Photo credit: Olaf Heine
Photo credit: Olaf Heine

Flake: Lennämme niin usein, että en yksinkertaisesti voi enää pelätä sitä. Jos soitamme kaksi keikkaa viikonlopussa, täytyy meidän lentää neljä kertaa viikon aikana. Jos pelkäisin, ei siitä tulisi mitään. Se ei vaan yksinkertaisesti sovi.

Sanot kirjassa, ettet ole koskaan ollut hirveän lahjakas kosketinsoittaja. Harjoitteletko paljon vielä nykyään?

Flake: Rammsteinin lauluja pystyn helposti soittamaan, koska ne eivät ole soitannollisesti niin vaativia. Se on enemmän kiinni ideasta ja soundista. Jos harjoittelen, niin harjoittelen klassisia pianokappaleita. Se tuottaa minulle paljon iloa, mutta ei juurikaan hyödytä minua Rammsteinin kanssa. Niiden kappaleiden soittaminen ei vaikuta Rammsteinin kappaleiden soittamiseen.

Olet tullut petetyksi ja ryöstetyksi monta kertaa, koska sanot olevasi aika sinisilmäinen ja naiivi. Kadutko sinä mitään?

Flake: Koko ajan vähemmän. Vaikka bisnekseni ovat joskus menneet pieleen, on aikaa kulunut jo paljon ja minulla on kuitenkin ollut niin paljon hauskaa, etten voi katua mitään.

Kirjassa kerrot olevasi onnellinen tämänhetkisessä tilanteessa lastesi, vaimosi ja bändin kanssa. Onko sinulla vielä mitään henkilökohtaisia tai ammatillisia tavoitteita?

Photo credit: Matthias Matthies
Photo credit: Matthias Matthies

Flake: Ei oikeastaan, koska olen jo saavuttanut niin paljon enemmän kuin koskaan ajattelin olevan mahdollista. Kuvittelin olevani jo DDR:n aikana menestynyt, kun soitimme 100 ihmisen edessä. En koskaan ajatellut soittavani niin monen ihmisen edessä kuin nyt; se olisi ollut yhtä hullu ajatus kuin kuuhun lentäminen. Toiveeni ovat toteutuneet niin moninkertaisesti, etten koskaan olisi ajatellut niin voivan käydä, eikä minulla siksi ole mitään uusia toiveita.

Uusimmassa DVD:ssänne, In Amerika, sinut pidätettiin USA:ssa. Ajatteletko, että se oli kaiken vaivan arvoista menestyä myös USA:ssa?

Flake: Ei oikeastaan. Periaatteessa se oli muiden bändin jäsenten idea, koska heidän mielestään pitää mennä myös Amerikkaan esiintymään, jos haluaa olla todella menestynyt. Ajattelen, että jos emme olisi menneet sinne, emme olisi niin menestyneitä siellä kuin nyt olemme. Ei olisi ollut helppoa lyödä itseään läpi Euroopasta käsin. Me olemme laittaneet paljon energiaa ja aikaa sinne, koska ihmiset eivät olleet niin innostuneita siellä.

Lopuksi haluaisimme kysyä hieman Rammsteinin tämänhetkisestä tilanteesta sekä tulevaisuudesta, jos se sopii sinulle. Te olette soittaneet uutta laulua, ”Ramm4”, keikoillanne. Onko se tosiaan uusi laulu?

Flake: Se on uusi laulu, joka muodostuu muiden laulujemme sitaateista, jotka ovat järjestetty uudestaan ja antavat kokonaan uuden merkityksen. Halusimme näyttää maailmalle, että olemme vielä yhdessä ja soitamme ja teemme uutta musiikkia.

Teiltä on kuulemma tulossa uusi albumi. Kuinka pitkällä prosessi on ja millaista materiaalia fanit voivat odottaa?

Flake: Me olemme aloittaneet taas yhdessä etsimään ideoita lauluihin ja kehittämään niitä. On vaikea sanoa kuinka pitkällä olemme, koska joinain päivinä se on kivaa ja joinain päivinä haluamme aloittaa jotain muuta. En pysty objektiivisesti sanomaan kuinka pitkällä olemme, mutta aiomme syksyllä edetä asiassa ja näemme silloin koska olemme valmiita.

Kiitos paljon tästä haastattelusta. Onko jotain, mitä haluaisit sanoa suomalaisille faneille?

Flake: Olemme iloisia että voimme soittaa täällä taas. Suomalaiset ovat hyvin uskollisia ja mukavia faneja. Helsinki ja muut suomalaiset paikkakunnat ovat yleensä aina ensimmäisiä keikkoja, jotka myydään loppuun. Suomalaiset ovat siis aina ajoissa ja hieman nopeampia kuin muut maat.

https://www.facebook.com/Rammstein/

Haastattelu: Arto Mäenpää / Ronja Laiho

English version:

Rammstein Flake 2016The legendary keyboardist from Rammstein, Christian ”Flake” Lorenz, released an autobiography titled ”Der Tastenficker – An was ich mich so erinnern kann” in German in 2015. The book tells the story of the keyboardist from the early days to this date and covers a lot of interesting aspects in Flake´s long, but very successful career in the music world. The Finnish translation of the book titled ”Kosketinrunkkari – Niin kuin sen satun muistamaan” was released in April through Minerva Kustannus. Kaaoszine had the honor to meet the writer himself at this year´s Provinssi festival in Seinäjoki, Finland on July 1st, and asked a couple of questions about the book.

How has the summer been so far for you and Rammstein?

Flake: We have played about 13 or 14 concerts and it has rained in 12 of them. Otherwise things have been going good.

We are doing this interview because you released your biography, ”the Keyboardfucker” in 2015 and it was recently translated into Finnish. In the book you say you don’t really like to read biographies. Why did you decide to write yours then?

Rammstein Flake Book 2015Flake: The book is not really a biography. It is about the events that have happened to me during my life and also my thoughts about this day. That is why it doesn’t follow a certain timeline like a normal biography. I wrote it because I wanted to know what it is like to write a book. I have heard stories that the kids should be quiet when dad writes but I have never had any idea how writing a book actually is. It has given me a lot of joy.

I read the biography of John Peel. He has had a lot of influence on German music by playing a lot of punk and underground music on the radio. He started to write his biography and after finishing chapter two he died. I found it very sad and that is why I decided to write mine fast to be able to finish it.

The name of the book, ”der Tastenficker”, is pretty striking. Was it really so that all keyboard players in East-Berlin were called by that name?

Flake: Not only in eastern Berlin but everywhere in DDR. It was more like a derogatory term than a dirty word. A good keyboard player was not called a ”Keyboard fucker”, only those who played poorly.

You don’t write much about Rammstein in the book, only few sentences at the end of the book. Is there a reason for that?

Rammstein Provinssi 2016 1Flake: About Rammstein I should write a whole book. When you spend 24 hours a day with the band it is clear that I have a lot of memories from different days. The book doesn’t follow a chronological order which is a little untypical. How did the writing process actually go?

I have written all the events exactly in the order that they have come to my mind. The events of early childhood that have come to my mind later have been situated in that exact point. The themes of the chapters go accordingly how the first sentence of the chapter begins.

In new places you like to go out for a walk and to explore. Have you already had time to got out here in Seinäjoki? or have you only been here at the hotel?

Flake: I haven’t yet had any time but I will go later. We are playing at 23:30 so I have a few hours left. The area looks a little bit restless so I have to consider which way I should go.

The last time we were here we were staying in a hotel in the city center and then I walk from the hotel to the concert.

There have been a lot of terror attacks in Europe lately. You fly a lot and spend a lot of time at the airports. Has this made your fear of flying worse or have you already gotten used to that since you do it so often?

Rammstein Flake 2016
Photo credit: Olaf Heine

Flake: We are flying so often that we just simply cannot fear that anymore. If we play two gigs in a weekend we have to fly four times during that weekend. If I had fear, it would be impossible. It simply doesn’t fit.

In the book you say that you have never actually been a talented keyboard player. Do you still practice a lot?

Flake: I can easily play Rammstein songs even if I would be woken up from my bed and had to play immediately, because they are not so demanding. It is more about the idea and sound. If I practice, I play classical piano songs and that gives me a lot of joy. That doesn’t benefit me much with Rammstein though. I don’t really have to improve my playing skills in Rammstein.

You have been cheated and robbed many times due to you being too naive. Do you have any regrets?

Flake: All the time less. Sometimes my business affairs have failed but so much time have gone by and I have had so much fun that I can’t regret anything.

You say that you are very happy at the moment with your life with kids, wife and band. Do you still have any personal or professional goals you would like to achieve?

Rammstein Band 2016
Photo credit: Matthias Matthies

Flake: Not actually because I already have achieved so much more than I thought would be possible. Already during DDR times I thought myself successful when we were playing in front of 100 people. Back then I thought I was something really big as we were standing on stage and the lights went on.

I never believed I would play in front of so many people as we do now. Back then it would have been as crazy thought as flying to the moon. All my dreams have become true so many times that I never thought would happen to me, and that is why I don’t have any other wishes.

In your newest DVD, ”In Amerika”, you got arrested in the USA. Do you think that it was worth it to find success in America?

Flake: Actually not. It was just a crazy idea of the other band members who thought that in order to be extremely successful, you have to go to America to play and flatter there. I think that if we hadn’t gone there we wouldn’t be so successful there. It wouldn’t have been so easy to break through from Europe. We have put a lot of time and energy there because people haven’t been so interested there. If you try to force something, it probably wont happen so easily than taking it easy and letting things just happen.

If it is OK for you, we would like to ask you a little bit of the current situation, and also the future of Rammstein. You have been playing a new song, ”Ramm4”, in your gigs. Is it actually a new song?

Flake: It is a new song that consists of the lyrics of our older songs which have been combined and are thus giving the song a whole new meaning. We wanted to show the world that we are still together and play and make new music.

There have been rumour that you are currently working on a new album. How far is the process and what kind of material can the fans expect?

Flake: We have started to look for ideas for songs together and to develop them. It is difficult to say how far we are, because at many days everything is going well and other days we just want to start all over again. That is why there is no objective view about how far we are. We will proceed with the process in fall and then we will see when we will be ready. I think that this was pretty much it.

Thank you very much for the interview, is there something you would like to say to your finnish fans?

Flake: We are happy that we can play here again. Finnish people are very faithful and nice fans. All our gigs in Helsinki and other parts of Finland are always sold out before other countries. The Finnish are thus always on time and a little bit faster than many other countries.

https://www.facebook.com/Rammstein/

Interview: Arto Mäenpää / Ronja Laiho

Alkuperäinen haastattelu saksaksi suomeksi ja englanniksi tekstitettynä:

Kommentoi julkaisua