Tulta, pommeja ja metallia viikatepartion tahtiin – Children of Bodomin jättikonsertti vakuutti sateista huolimatta

 

Children of Bodom luotsasi oman jättikonserttinsa Helsingin Kaisaniemessä 23. päivä elokuuta. Mukaan oli saatu varsin kirjava kattaus muita esiintyjiä: suomalainen, kovassa nosteessa oleva Lost Society, ruotsalainen pitkän linjan hardrock -orkesteri Hardcore Superstar, sekä hieman yllätyksellisesti valikoitu, hiljattain aktivoitunut Katatonia, joka juhlisti kymmenen vuotta sitten julkaistun ”Night Is the New Day” -albumin juhlavuotta soittamalla tapahtumassa albumin kokonaisuudessaan.

Tuolle eeppiseksi kuvaillulle illalle oli lupailtu melkoisia sateita, jotka, ikävä kyllä, myös toteutuivat. Päivän mittaan Helsingissä koettiin useita rankempia sadekuuroja sekä pidempään jatkuvaa tihkusadetta. Epävakaa sää vaikutti todennäköisesti keikkaväen määrään, vaikka alueella riittikin tuota tunnollista metallikansaa. Edellä mainittu sääilmiö vaikutti myös allekirjoittaneen saapumiseen alueelle, mikä tapahtui vasta siinä vaiheessa, kun Katatonia oli viimeistelemässä settiään, ilmeisestikin Judas Priest -coverilla. Rankkasateista huolimatta kansa oli päässyt jokseenkin festivaalitunnelmaan, sillä jonottaessani sisälle muutamaa hieman ylenjuonutta juhlijaa oltiin saattelemassa samaan aikaan alueelta pois.

Alueella näytti olevan niin juoma- kuin ruokapisteitäkin omaan silmään riittävästi, enkä joutunut jonottamaan omia oluitani kymmentä minuuttia kauempaa. Päivän mittaan jatkuneet sateet olivat muodostaneet alueelle suhteellisen syviä vesilammikoita, ja niiden ympärillä riittikin ”omaa tilaa” aivan riittävästi. Sateista päästiin loppuillaksi eroon tapahtuman pääesiintyjän aloitellessa omaa settiään.

Children of Bodom on yhtye, jonka live-esiintymisiä olen käynyt katsastamassa suhteellisen säännöllisesti vuodesta 2006 alkaen. Kyseisen rytmiryhmän keikat eivät ole pahemmin jättäneet kylmäksi, oli tunnelmaa vahvistettu alkoholilla tai ei. Nyt oli kuitenkin luvassa ”jättikonsertiksi” tituleerattu show, joka paalutti samalla bändin kesän viimeisen keikan paikkaa. Odotukset olivat näin ollen melko korkealla.

Setti lähti käyntiin vakuuttavasti ja ajallaan vanhalla hitillä ”Needled 24/7” ja jatkui suoraan ”Hate Me!:llä”. Uudelta, maaliskuussa julkaisulta ”Hexed”-albumilta soitettiin neljä kappaletta, joista parhaiten jäi mieleen tyylikkäiden pyrojen saattelema ”Platitudes and Barren Words”. Sen jälkeen keikka keskeytettiin hetkeksi, sillä yhtyeen vuonna 2015 julkaistu albumi ”I Worship Chaos” oli myynyt kultaa, ja bändi palkittiin lavalla kultalevyillä. Sen jälkeen olikin luontevaa jatkaa kappaleella ”I Worship Chaos”.

Settiin oli keräilty hittejä yhtyeen koko uran varrelta mutta huomioitavaa oli, että albumit ”Blooddrunk”, ”Relentless, Reckless & Forever” ja ”Halo of Blood” ohitettiin tyystin. Usein keikan loppupäässä kuultu kappale ”Hate Crew Deathroll” loisti myös poissaolollaan. Se oli osaltaan ihan virkistävää, sillä useamman show’n todistaneena tietyt biisit kielivät usein keikan loppumisesta, mikä taas ei osaltaan toimi ainakaan tunnelman nostattajana. Eli hyvä niin. Varsinaisen setin loputtua kuultiin encoressa vielä ”Living Dead Beat”, ”Are You Dead Yet?” sekä Lost Societyn vahvistamana Dropkick Murphys -coveri ”I’m Shipping Up to Boston”.

Lavashow oli kaikin puolin mahtipontinen. Yhtye oli todella satsannut pyrotekniikkaan, ja keikan edetessä tunnelma ja lämpö olivat välillä aivan kuin Rammsteinin show’sta lainattu. Eturivissä tarkeni varmasti.

Children of Bodom osoitti jälleen kykynsä vetää todella intensiivinen ja tiivis show, josta ei puuttunut vauhtia ja meininkiä. Minua puudutti vähän kappaleiden välillä pidetyt lyhyet tauot, vaikka settilistan seitsemässätoista kappaleessa olikin kuultavaa yhdelle illalle aivan riittämiin. Alueen ja sen palveluiden toimivuudesta en löytänyt valitettavaa. Ilta oli erittäin onnistunut sateista huolimatta, vaikka minua jäikin vähän kaivelemaan pääesiintyjää edeltävien esiintyjien missaaminen. No, ensi kerralla täytyy lähteä aikaisemmin liikenteeseen.

Children of Bodom -settilista:

 1. Needled 24/7
 2. Hate me!
 3. Under the Grass and Clover
 4. In Your Face
 5. Platitudes and Barren Words
 6. (kultalevyjen jako) I Worship Chaos
 7. This Road
 8. Everytime I Die
 9. Downfall
 10. Hecate’s Nightmare
 11. Hatebreeder
 12. Lake Bodom
 13. Angels Don’t Kill
 14. If You Want Peace… Prepare for War!

Encore:

 1. Living Dead Beat
 2. Are You Dead Yet?
 3. I’m Shipping Up to Boston, mukana Lost Society

Kuvat: Hannu Tiainen
Teksti: Esa Kotoaro

Kommentoi julkaisua