Tummaa vetovoimaa tihkuvat tunnelmat kietoutuvat toisiinsa – arvostelussa King Duden ”Music to Make War to”

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 30.9.2018

Kantrimusiikin surumieliseksi synkistänyt King Dude on ajan myötä laajentanut ilmaisuaan valtavasti moniin eri suuntiin ja tehnyt viime vuosina uransa parhaita levyjä. ”Music to Make War to” on hänen seitsemäs täyspitkä albuminsa, ja sen myötä aukeaa jälleen uusia musiikillisia ulottuvuuksia.

Albumin voi jakaa karkeasti kahteen osaan, joista toinen sisältää tummanpuhuvaa rockia ja toinen jotain ihan muuta. Rock-musiikki on tällä albumilla entistä suuremmassa roolissa, täyttäen lähes puolet albumin kestosta siinä missä aiemmilla levyillä on ollut vain harvoja yksittäisiä kappaleita. King Duden rockissa on alkukantaista energiaa ja raa’asti tarttuvia riffejä täydessä yhteisymmärryksessä herkän melodian ja tunnelmoinnin kanssa. King Duden persoonallinen tyyli tulee vahvana läpi myös tällaisissa kappaleissa, kyse ei ole mistään perus rock ’n’ rollista.

Loppuja kappaleita onkin vaikea niputtaa minkään tyhjentävän genremääritelmän alle. Yksi kappale nojaa rauhallisen jazzinsa Twin Peaks -tyyliseen mystiikkaan, yksi soi mustempana kuin maailmanloppu ja yhden ambient-elementit yhdistyvät kierolla tavalla tanssittavaan rytmiin, näin esimerkkeinä. Osa levyn kappaleista on puhtaasti synkkämielisiä, osassa on pieni toivonkipinä, osa juhlii kevytmielisellä kyynisyydellä ja osa on kuin sensuelli polte ilmaistuna musiikin kautta. Tämä kaikki muotoutuu yhdeksi vahvaksi kokonaisuudeksi, jossa kaikenlaiset tummaa vetovoimaa tihkuvat tunnelmat kietoutuvat toisiinsa.

”Music to Make War to” vahvistaa King Duden diskografiaa entisestään. Täysin oman tyylinsä luonut artisti ilmaisee tunteita ja ajatuksia niin vahvasti, että ne maistuvat suussa vielä seuraavana aamunakin. Kaikessa tummuudessaan hyvin lohdullinen albumi auttaa ja taputtaa olalle olemalla ymmärtäväinen ja hyväksyvä ystävä. King Dude on ainutlaatuinen artisti, joka tekee ainutlaatuista musiikkia.

9/10

Kappalelista:
1. Time to Go to War
2. Velvet Rope
3. Good & Bad
4. I Don’t Write Love Songs Anymore
5. Dead Before the Chorus
6. Twin Brother of Jesus
7. In the Garden
8. The Castle
9. Let It Burn
10. God Like Me

King Dude Facebookissa

Luetuimmat

Uusimmat