Tunnelmallinen soundtrack vuoden pimeimpään ajankohtaan – Arviossa Drudkhin yhdestoista albumi “All Belong to the Night”

Kirjoittanut Konsta Hietaniemi - 4.11.2022

Ukrainan black metal -konkari Drudkh on julkaissut urallaan levyjä kunnioitettavaan tahtiin, ja myöhemmin tässä kuussa julkaistava “All Belong to the Night” on järjestyksessään yhtyeen yhdestoista albumi. Se, että Ukrainasta tulee tässä maailman tilanteessa uutta musiikkia, tuntuu jo itsessään todella hienolta, mutta kyseessä on myös varsin laadukas kokonaisuus synkän kaunista mustaa metallia.

“All Belong to the Night” koostuu neljästä pitkästä kappaleesta, jotka pursuavat melodisuutta ja melankolista tunnelmaa. Levyn avaava, sinkkunakin julkaistu “The Nocturnal One” menee suoraan asiaan kaihoa huokuvalla tremoloriffillään. Kappaleen väliosassa himmaillaan tavalla, joka on mielestäni aina erottanut Drudkhin edukseen muista alan bändeistä. Rauhallisempi kitarointi ja rummutus antavat tilaa maukkaalle bassokuviolle, jollaisia löytyy levyn muiltakin kappaleilta. Vaikka yhtyeen pääpaino on toki kitaroissa, on se aina osannut ottaa kaiken irti myös bassosta ja rummuista sortumatta turhaan kikkailuun.

Windmills” alkaa puhtaalla laululla, jonka takana kitara hiipii pikkuhiljaa esiin. Kappale alkaa hitaasti ja kasvaa hienosti eskaloituen lopulta blast beatin rytmittämäksi myrskyksi. Kappaleesta löytyy paljon vaihtelevuutta ja mieleenpainuvia ideoita, ja se on mielestäni levyn paras kappale. “Novemberissa” kuullaan hienoa tunnelmointia, eikä kappaleen nimi olisi voinut olla osuvampi. Juuri sellaiselta myöhäisen syksyn voisi ajatella kuulostavan kaikessa synkkyydessään ja melankolisessa kauneudessaan.

Levyn päättävä liki vartin mittainen “Till We Become the Haze” alkaa vahvasti dramaattisen kuuloisella riffillä. Ukrainankielisistä sanoituksista mitään ymmärtämättä saa jo pelkästä musiikista paljon irti: riffissä on ensitahdeilla tietynlaista toiveikkuutta, mutta dissonoivat sointuvaihdokset vievät sen yhä uudelleen ja uudelleen lohduttomampaan suuntaan. Levyn riffit ovat harmonisesti mielenkiintoisia kuten Drudkhin riffeillä on tapana, ja selkeäksi miksattu soundimaailma on omiaan tukemaan niitä. Kappale muuttaa ilmettään viiden minuutin kohdalla, ja kliini kitarointi pääsee jälleen keskiöön. On ikävä todeta, ettei päätöskappale yllä kokonaisuutena aiempien kappaleiden tasolle. Viimeinen kymmenminuuttinen tuntuu jotenkin hajanaiselta, vaikka ideat ovatkin hyviä. Nostatuksia on useita, mutta ne eivät tunnu johtavan mihinkään suurempaan, mikä jättää levyn lopusta hiukan ristiriitaisen tunteen. Ehkä kappaleen outo rakenne avautuisi paremmin sanojen myötä…

Drudkh tarjoaa uutukaisellaan tunnelmallisen soundtrackin vuoden pimeimpään ajankohtaan. Pitkät, maalailevat ja synkän kauniit kappaleet ovat Drudkhia vahvimmillaan, ja “All Belong to the Night” on arvoisensa lisä yhtyeen jo valmiiksi kunnioitettavaan diskografiaan.

Kappalelista:

  1. The Nocturnal One/ Нічний (10.23)
  2. Windmills/ Нічний (11.30)
  3. November/ Листопад (8.25)
  4. Till We Become the Haze/ Поки Зникнем у Млі (15.32)

“All Belong to the Night” julkaistaan 11. marraskuuta Season of Mistin kautta.