Tunnelmallinen spektaakkeli – arviossa Devin Townsend Projectin livejulkaisu ”Ocean Machine: Live at the Ancient Roman Theatre Plovdiv”

Kanadan oma metallinero, Devin Townsend, juhlisti viime vuonna 20 vuotta täyttänyttä “Ocean Machine: Biomech” -albumiaan juhlakonsertilla Bulgariassa. Nyt tämä esitys saadaan kaikkien ulottuville uuden “Ocean Machine: Live at the Ancient Roman Theatre Plovdiv” -livetallenteen muodossa. Eikä kyseessä ole mikä tahansa puolivillainen keikkakooste, sillä suuruudenhulluudestaan tunnettu Townsend on loihtinut konsertista varsinaisen spektaakkelin. Vajaa kolmetuntinen livekokemus kun pitää sisällään historiaa henkivän esiitymisareenan, koko “Ocean Machine: Biomech” -albumin läpi soitettuna, sekä täysimittaisen klassisen musiikin orkesterin suoraan Plovdivin valtionoopperasta. Ja on sekaan eksynyt puolituntinen dokumenttikin, joka tarjoaa kurkistuksen konsertin kulisseihin.

Viime syyskuussa kuvattu konsertti on monella tavalla poikkeuksellinen tapaus. Jo pelkästään konsertin puitteet ovat harvinaisen komeat, sillä yhtye esiintyy vanhassa amfiteatterissa, joka huokuu menneen maailman tunnelmia ainutlaatuisella tavalla. Kahteen osaan jaettu esitys ei myöskään tyydy menemään sieltä, mistä aita on matalin. Ensimmäisen puolikkaan hittikimaraa kun tuetaan orkesterin muodossa niin jousisoitinten, kuorojen kuin muiden klassisten instrumenttien avulla. Vaikka tämän kaltainen metallimusiikin ja klassisten soitinten hybridi ei nykypäivänä ole kovinkaan suuri erikoisuus, on toteutus ensiluokkainen sopien hienolla tavalla esiintymisareenan tunnelmaan. Eikä ensimmäisen osion biisikattaus jätä ketään kylmäksi, sillä esitykseen päätyvät tuoreimman “Transcendence”-albumin kovimmat vedot sekä liuta kappaleita Townsendin lukuisilta studioalbumeilta.

Toinen puolisko konsertista on omistettu viime vuonna merkkipäiviään viettäneelle “Ocean Machine: Biomech” -albumille, joka soitetaan kokonaisuudessaan alusta loppuun. Tällä osuudella orkesteria ei kuulla, ja yhtye esittää albumin perinteisemmän miehityksen voimin alkuperäistä tallennetta kunnioittaen. Tämä on viety jopa siinä määrin pitkälle, että basson varteen tarttuu varsinaisella albumilla soittanut John Harder, joka tuo mukavan ripauksen nostalgisuutta muutenkin erityiseen konserttiin.

Konsertti on kaiken kaikkiaan vakuuttava kokemus. Ensimmäisen setin mahtipontisuus ja orkestraatiosovitukset tekevät kunniaa alkuperäiselle materiaalille lisäten niihin uusia tasoja, minkä ansiosta yhtyettä enemmänkin kuunnelleet saavat tallenteesta rahoilleen vastinetta. Lisäksi konsertin tunnelma ansaitsee ylisanoja, sillä upea esiintymispaikka on muutettu hienolla tavalla intiimiksi musiikin kehdoksi, jonka salaperäisyyttä korostetaan varjojen ja valojen leikillä. Ja on sekaan sotkettu pienimuotoinen ilotulituskin, joten tarjolla on monipuolista silmäkarkkia. Harva livetallenne nappaa tällä tavalla pihteihinsä, mutta monessa kohdin julkaisun audiovisuaalinen anti on niin tyrmäävän komeaa katsottavaa, että tätä huomaa seuraavansa lähes lumoutuneena.

“Ocean Machine: Live at the Ancient Roman Theatre Plovdiv” on konserttitallenne, josta ei suurempia murheita löydy. Keikka on hyvällä maulla ja onnistuneesti toteutettu. Mukaan lisätty puolituntinen dokumentti ”Reflecting the Chaos” on kiva bonus, jossa seurataan yhtyeen edesottamuksia keikan kulisseissa, sekä heittäydytään syvälliseksi herra Townsendin pohdiskellessa “Ocean Machine: Biomech” -albumin syntyä sekä omaa suhdettaan musiikkiin. Harmittavasti lyhyt dokumentti kärsii tekstitysten puutteesta, joka on omiaan viemään tehoa itse sanomalta. Välillä taustahälyn kakofonia paisuu niin huumaavaksi, ettei puheevuoroista saa mitään selvää. Vaikka dokumentti jää kestonsa puolesta harmittavaksi pintaraapaisuksi käsiteltävistä aiheista, olisi edes se vähäinen informaatio saanut olla ymmärrettävässä muodossa.

“Ocean Machine: Live at the Ancient Roman Theatre Plovdiv” on pakkohankinta jokaiselle Devin Towsendin fanille, sillä kyseessä on yksi vakuuttavammista livejulkaisuista, joita on tullut nähtyä. Ja jotta kokonaisuudesta saa kaiken mahdollisen irti, kannattaa elämys hankkia teräväpiirtoversiona, jotta yhtyeen visuaalisesti komea keikka pääsee kunnolla oikeuksiinsa. “Ocean Machine: Biomech” sai ansaitsemansa syntymäpäiväjuhlat, joista riittää viihdykettä vielä vuosiksi eteenpäin.

9½/10

Kappalelista:
1. Truth
2. Stormbending
3. Om
4. Failure
5. By Your Command
6. Gaia
7. Deadhead
8. Canada
9. Bad Devil
10. Higher
11. A Simple Lullaby
12. Deep Peace

13. Seventh Wave
14. Life
15. Night
16. Hide Nowhere
17. Sister
18. 3 A.M.
19. Voices in the Fan
20. Greetings
21. Regulator
22. Funeral
23. Bastard
24. The Death of Music
25. Things Beyond Things

+ ”Reflecting the Chaos” -dokumentti

Kommentoi julkaisua