Tunnelmallista häröilyä – Olio Tähtien Takana ja Neocosmos

Häröily on taitolaji. Maailmanhistoria tuntee monta suurta häröilijää, joista mainittakoon ainakin Henrik VIII, Karl Marx ja Varg Vikernes. Viimeksi mainittu on kunnostautunut erityisesti black metalin parissa. Black metal taasen on musiikkimaailman suurinta häröilyä: äärimmäisen taidokasta musiikkia, jota soittavat lahjakkaat ihmiset. Jujuna onkin se, että kuuntelijaa lähinnä ahdistaa fyysisesti, ja seuraavan yön unet värittyvät saatanalla. vie ”Neocosmos”-albumillaan häröilyn uuteen ja virkistävään suuntaan.

”Neocosmos” on kahden kappaleen tiukka paketti, joka luokiteltaisiin black metalin alahaaroista ehkä parhaiten ambient-luokkaan. Koko albumi on vangittu todella intensiiviseen tunnelmaan, josta on selvästi havaittavissa vahvat mystiset elementit. Kahden kappaleen mitta antaa tilaa monille suorastaan eeppisille vivahteille, eikä levyn yksityiskohtia voi millään huomata yhden kuuntelukerran aikana.

Tyypillinen örinä on saanut väistyä taka-alalle, mutta syntikka juhlii lyhyiden lauluosuuksienkin edestä. Rohkeana vetona myös kitarat on viskattu taka-alalle, mutta muun kokonaisuuden ollessa niin syvää, ei kuusikielisten roolin pienuutta jaksa edes huomata. Suoranaista riemua herättää toisen kappaleen aistikas saksofoni.

Tunnelmallisuus ja syntikat yhdistettynä black metaliin ei sovi välttämättä kaikkien ajatusmaailmaan, mutta Olio on tehnyt sekoituksesta lopulta varsin nautinnollisen. Albumin ovelia kikkoja on miellyttävä kuunnella, ja musiikki tuleekin kestämään hienosti aikaa. ”Neocosmos” on häröilyä ehdottomasti paremmasta päästä.

8/10

Kappalelista:

  1. The Watcher
  2. Encircled by Spectral Dimensions

Olio Tähtien Takana Facebookissa.

Kommentoi julkaisua