”Tuntemattoman kohtaaminen on jännittävää” – haastattelussa Suomeen kesällä saapuva Behemoth-laulaja Nergal

Puolalainen äärimetallin suosikki Behemoth julkaisi viime vuonna kehutun ”I Loved You At Your Darkest” -levynsä, jonka tiimoilta bändi on kiertänyt ahkerasti ja hartaasti ympäri maailman. Nyt tulevana kesänä bändi saapuu kahdelle festarikeikalle Helsingin Tuska Open Airiin ja Seinäjoen Provinssiin. Kaaoszine tavoitti bändin keulahahmo Adam ”Nergal” Darskin ja jututti häntä uudesta levystä ja tulevista keikoista. Voit lukea haastattelun tästä:

Kuinkas siellä menee?

Adam Darski: Hyvin menee! Olen pitänyt pari kuukautta lomaa kiertämisestä ja keikkailemisesta ja lataillut akkuja hetken ennen nyt alkavaa kiertuetta.

Ennen kesän keikkoihin menemistä haluaisin jutella vielä hieman uusimmasta levystänne. ”I Loved You at Your Darkest” julkaistiin puolisen vuotta sitten – oletko tyytyväinen saamaasi palautteeseen ja fanien reaktioihin?

Adam Darski: Hyvin paljonkin. Olen todella iloinen, että onnistuimme vielä yhdennellätoista levyllämme haastamaan itsemme sen sijaan että olisimme toistaneet itseämme. Palaute on ollut hyvin positiivista, joten en voi juuri valittaa. Vastaanotto on ollut todella hienoa, ja levykiertue on ollut bändin suurimpia. Olen siis hyvin iloinen kaikesta.

Kuinkas uudet kappaleet ovat luonnistuneet keikoilla? Minkälaista palautetta olette niistä saaneet?

Adam Darski: Erittäin hyvin, ja sanoisin osan kappaleista jäävän settilistoillemme pitkäksi aikaa. Esimerkiksi ”Bartzabel” oli yksi levyn suurimmista kokeiluista, jonka kaltaista kappaletta emme ole aiemmin tehneet, ja se päätyi toimimaan erittäin hyvin livenä. Kappale on rauhallisempi, mutta samalla hyvin voimakas ja resonoi hienolla tavalla yleisön kanssa. Suunnitelmissa on myös alkaa soittamaan ”Sabbath Mater” -kappaletta. Tulemme tulevaisuudessa tutkimaan levyä ja esittämään sitä enemmän keikoillamme.

Olette soittaneet ”The Satanist” -levyä kokonaan, joten oletteko suunnitelleet vastaavaa tämän levyn kohdalla?

Adam Darski: Emme ole suunnitelleet mitään ainakaan toistaiseksi. Emme aluksi suunnitelleet tekevämme niin ”The Satanistinkaan” kohdalla, mutta niinkin kävi. Olimme lopettamassa levyn tiimoilta kiertämisen ja halusimme kehittää jotain uutta, joten ajattelimme sen kokonaan soittamisen olevan hieno idea. En ole kuitenkaan itsensä toistamisen fani, eikä tämä välttämättä toimisi ollenkaan tämän levyn kohdalla. Se saattaisi toimia, mutta en tiedä – toistaiseksi meillä on muita suunnitelmia, ja palailemme ehkä ajatuksen äärelle niiden jälkeen.

Euroopan kesäfestareihin on vain noin kuukausi aikaa. Mitkä ovat omia suosikkejanne, joilla soittaa? Onko mitään, jolla olisi erityinen paikka sydämessänne?

Adam Darski: Tiedän, että tämä ei välttämättä kuulosta kovin nöyrältä, mutta meillä menee erittäin hyvin kaikkialla. Minne ikinä menemme, lopputulos on mahtava. En yritä olla liian diplomaattinen, mutta aina Suomessakin soittaessa se on aivan mahtavaa. Skandinavia – mahtavaa. Voisit nimetä minkä tahansa paikan, ja minulla tuskin olisi sanaakaan huonoa sanottavaa, mutta jos jokin paikka on valittava, Ranska nousee hyvin korkealle, sillä he ovat aina alkuajoista asti ottaneet meidät täysillä vastaan. Hellfest on ehkä paras festivaali ikinä, sen kattaus on aina uskomaton. Koko homma on kuitenkin monen hienon asian välillä valitsemista, joten hankalaahan se on. Pidän kuitenkin ranskalaisesta kulttuurista hyvin paljon ja rakastan koko maata ja sen asukkaita. Mahtavia yleisöjä meillä kuitenkin on kaikkialla, joten en juuri haluaisi lähteä ketään suosimaan, vaikka hieman taisinkin niin nyt tehdä.

Viimeksi Suomessa festareilla ollessanne soititte Ilosaarirockissa, jonka ohessa olette esiintyneet Tuskassa ja Nummirockissa. Nyt olette saapumassa Provinssiin, joka on pikemminkin kaikenkattava rockfestivaali kuin suoranainen metallifestivaali. Vaikuttaako se, missä soitatte settilistaanne, vai riippuuko se lähinnä soittoaikanne pituudesta?

Adam Darski: Taiteilijana, tai senkin ulkopuolella, on hyvä välillä poistua mukavuusalueelta ja käydä paikoissa, jotka eivät ole täysin omia paikkoja, jos ymmärrät? Tuskaan saapuessamme tiedämme juuri, mitä meillä on vastassa, mutta Provinssin osalta tuntemattoman kohtaaminen on jännittävää. Olemme enemmän kuin valmiita pitäytymään hampaat irvessä tavanomaisessa settilistassamme, sillä se edustaa sitä, mitä Behemoth on – ota tai jätä. Yksi hieno asia hieman valtavirtaan suuntautuvammilla festareilla soittaessa – esimerkiksi juuri aiemmin mainitsemillasi – on monipuolisuus. Muistan viime festarikeikkamme loppuessa yleisön ryntäävän suoraan kohti päälavaa, sillä Jack White oli siellä esiintymässä. Rakastan kaikkea muutakin musiikkia kuin metallia, ja on aina hienoa päästä näkemään kattavasti artisteja eri puolilta musiikkia.

Olinkin juuri aikeissa kysyä, että tutkitko koskaan soittamanne festivaalin kattausta, jos sattuisit näkemään jotain hienoa?

Adam Darski: Aina, paitsi jos kattaus on surkea. Jos näin käy, lähden yleensä suoraan vain hotellille. Useimmiten kuitenkin tarkistan kattauksen ja olen usein katsomassa bändien esiintymistä lavan reunalta. Soitamme esimerkiksi tulevalla Knotfest Meets Hellfest -festivaalilla, jonka jälkeen meillä olisi vapaapäivä, mutta huomasin Manowarin esiintyvän Hellfestissä juuri sinä päivänä. Yleensä kiertäessä kaikki vapaa-aika on mahtavaa, mutta mahdollisuuden tullessa kysyin asiasta Hellfestin väeltä, ja he ottivat meidät mielellään vastaan vieraina. Pääsemme siis viettämään kokonaisen päivän vain hengaillen festivaalilla, minkä päätteeksi nappaan viinipullon ja menen heiluttamaan päätäni ”Kings of Metalin” tahtiin.

Behemoth tunnetaan hienona livebändinä, jonka voin itsekin teidät monta kertaa nähneenä allekirjoittaa. Onko joitain artisteja, joiden näet olevan ehdottomasti parhaimpia keulakuvia metallin tai rockin saralla?

Adam Darski: Totta kai. Kävin juuri hiljattain Berliinissä ”A Conversation with Nick Cave” -keikalla, joka todisti hänen olevan ultimaattinen keulahahmo. Hän on täydellinen artisti, jota kunnioitan täysin. Eli siinäpä vastaukseni: Nick Cave.

Jos sinun pitäisi valita paras näkemäsi liveshow, minkä valitsisit ja miksi?

Adam Darski: Olen nähnyt Nick Caven muutamaan otteeseen, ja se on aina ollut uskomaton kokemus. Näin Mötley Crüen ”Circus”-kiertueellaan joskus kymmenisen vuotta sitten, ja he olivat Sweden Rockin pääesiintyjänä. Se oli aivan mahtavaa. Näin David Byrnen Talking Headsista soolokeikallaan festareilla Puolassa viime vuonna, ja se oli hyvin yllättävä kokemus – jotain, mitä en ollut nähnyt koskaan ennen. Voisin jatkaa tätä varmaan kymmenisen minuuttia!

Inspiroiko näiden keikkojen näkeminen sinua täydelliseen Behemoth-keikkaan?

Adam Darski: Ehdottomasti. Näin hiljattain norjalaisen Madrugada-nimisen bändin, joka teki niin hienon lavatempun – jota en nyt tässä halua paljastaa – ja haluaisin todella toteuttaa sen Behemothin kanssa!

Kiitokset haastattelusta! Olisiko vielä jotain, mitä haluaisit sanoa suomalaisille faneillenne, jotka ovat teitä kesällä tulossa katsomaan?

Adam Darski: Rakastan teitä tyyppejä, mutta älkää ryypätkö itseänne kuoliaaksi, sillä se olisi suuri menetys ihmiskunnalle! Pysykää suomalaisina, älkää luovuttako! Kunnianosoitukset talvisodan suuntaan, Beheritille ja Impaled Nazarenelle, yhdelle planeetan parhaista bändeistä! Suomi Finland Perkele, kiitos!

Behemoth nähdään Provinssin Woodland Stagella lauantaina 29.6. ja  Tuska Open Air-festivaalin päälavalla sunnuntaina 30.6.

Haastattelu: Arto Mäenpää

Teksti: Thomas Frankton

Kommentoi julkaisua