Tuore dokumentti avaa ovet Algerialaiseen metalliskeneen
Algeria ei ehkä ole tullut tunnetuksi suurena metallimaana eikä tuo Ranskan entinen siirtomaa sitä varsinaisesti olekaan. Usein alan sitkeimmät sissit tulevat kuitenkin sieltä missä keikat täytyy järjestää itse ja instrumentiksi kelpaa mikä vain soiva peli. Intohimo on avainsana Redouane Aouameurin, Algerian metalliskenen grand old manin, tarinassa. Mies oli jo silloin tapahtumien ytimessä kun rumpukalvoiksi kelpasivat jauhopussit ja on edelleen kun nuori sukupolvi kamppailee vähäisten keikkapaikkojen aiheuttamien ongelmien kanssa. Aouameur kertoo oman ja koko Algerian skenen tarinan tuoreessa dokumentissaan ”Highway To Lelahell” jonka kautta pääset tutustumaan arabimaan metallikulttuuriin tästä:
Kertomalla oman tarinansa 52-minuuttisessa dokumentissa Redouane Aouameur tulee samalla kertoneeksi koko alakulttuurin kehityksen kotimaassaan Pohjois-Afrikassa. 1990-luvun alussa basson varteen tarttunut mies oli mukana skenen tärkeimmissä yhtyeissä, jotka eivät välttämättä helistä kelloja eurooppalaisille. Neanderthalia, Carnavage, Devast, legendaarinen pioneeriyhtye Litham sekä miehen nykyisin johtama Lelahell ovat kuitenkin muovanneet perustan maan pienelle mutta sitäkin intohimoisemmalle metalliskenelle.
90-luvulla Algeriassa luettiin ulkomaisia musiikkilehtiä, järjestettiin ensimmäiset metallikonsertit ja lopulta julkaistiin ensimmäinen levy. Vuosituhannen vaihduttua Aouameur lähti todenteolla rakentamaan metalliskeneä järjestämällä vuosi toisensa perään ”Lelahel Festival” -nimistä metallifestaria ja julkaisten fanizinejä joissa kirjoitettiin lähimaiden pienistä yhtyeistä. Kansainvälisiä nimiä festareille saatiin Ranskasta ja myöhemmin grindcorea soittaneen Carnavage-yhtyeen albumi julkaistiin Yhdysvalloissa asti. Lupaavassa nosteessa ollut liike ei kuitenkaan ole tänä päivänä samalla tasolla kuin takavuosina.
”Highway To Lelahell” on tarina miehestä joka on repinyt selkänahastaan kokonaisen alakulttuurin ja tehnyt itse työn jonka tekemiseen olisi vaadittu paljon suuremman harrastajajoukon energia. Ja vaikka skenen nykytila ei Redouanea ja tämän vanhoja bändikavereita miellyttäisikään, ei yli 20-vuotisen uran tehnyt muusikko tohdi luovuttaa vaan jatkaa työtään vuonna 2010 yhden miehen projektina perustetun Lelahell-yhtyeensä kanssa. Sitkeimmät rikkaruohot kasvavat aina siellä missä kasvualusta on kuivin, vaikka sitten Saharan aavikolla.