Tuotannollisesti parempaa ja väkevämpää jälkeä – Arviossa None Dare Call it Conspiracyn toinen kokopitkä ”Kings And Pawns”

Stadin suunnasta tuleva None Dare Call It Cospiracy on varsin tuore tuttavuus. Yhtyeen alkutaival alkoi jo vuonna 2005, mutta uran varsinainen saavutus tapahtui vasta vuoden 2013 aikana. Työ ja matka olivat kokoonpanolle osittain raskaita, sillä traaginen hetki sattui vuonna 2012, jolloin yhtyeen tuottaja/rumpali Tonmi Lillman menehtyi. Rauha hänen sielulleen. Kova isku ei kuitenkaan lannistanut muusikoita, sillä bändin pitkäaikaisella työllä tehty debyyttijulkaisu ”Tales Of The Lost” (2013) saatiin valmiiksi. Kunniakkaan saavutuksen myötä töitä oli jatkettava. Viiden vuoden pituisen projektin jälkeen näki päivänvalon uunituore tuotos ”Pawns And Kings”.

Musiikillisesti None Dare Call It Conspiracy mainostaa itseään thrash-yhtyeenä, mutta tarkalleen suuntaus luokittuu lähelle Killswitch Engagen tyylistä tasoa. ”Pawns And Kings” -kiekon tuotantoon on saatu mukaan enemmän munaa kuin aikaisemman levyn ohuisiin soundimaailmoihin. Tyyli on pysynyt uudella julkaisulla omalla radallaan. Myös vokalisti William Torreyn omalaatuisen käheähkön tyyliset vokaalisuoritukset ovat säilyneet ennallaan.

Levyn sävellyspuoli on ratkaistu jokseenkin toistuvilla ideoilla, etenkin kertosäkeistöissä. Sovitukset eivät ole päällisin puolin huonoja, mutta pidemmällä tähtäimellä ne kuulostavat ja tuntuvat hieman tyhjänpäiväisiltä. Muutamissa teoksissa kuten ”Ashes To Ashes” ja ”Mirrors” ideat toimivat mainiosti, ja niistä löytyy kaiken lisäksi tarttuvia osuuksia. ”Sightlines” osoittautuu räväkäksi teokseksi, joka nousee ehdottomasti kiekon parhaimpiin suorituksiin.

None Dare Call It Conspiracy on lähtenyt tuotannollisesti parempaan suuntaan. ”Pawns And Kingsiä” ei voi vielä tässä vaiheessa hehkuttaa kympin julkaisuksi, mutta siitä bändin on hyvä jatkaa eteenpäin. Teoksesta tulee pitämään oma kuulijakuntansa, mikäli Killswitch Engage on lähellä sydäntä. Ja voihan None Dare Call It Conspiracya kutsua ihan suomalaiseksi Killswitch Engageksi. Enpä edes tiedä toista samanlaista tai vastaavanlaista kokoonpanoa kotimaamme nurkilla.

7-/10

Kappalelista:

1. Kingmaker
2. Ashes To Ashes
3. Nevermore
4. Mirrors
5. Sheep Counting
6. Rise
7. The Shaming
8. Pawns And Kings
9. Sightlines
10. Pain
11. Sacrifice

None Dare Call it Conspiracy Facebook

Kommentit