Tuotanto ruodinnassa: Turisas

Kirjoittanut Tia Salmela - 12.12.2017

Suunnittelimme toimituksessa artikkelisarjan, jossa listataan eri yhtyeiden albumit huonoimmasta parhaimpaan. Listaukset eivät ole absoluuttinen totuus siitä, mikä albumi on bändin paras, vaan artikkelin kirjoittaneen toimittajan mielipidettä. Tällä kertaa hellässä käsittelyssä on kotimainen vientituote Turisas.

Ensiksi on pakko sanoa, että Turisas on ehdottomasti yksi lempibändeistäni, eikä todellakaan ollut helppoa päättää, mikä yhtyeen levyistä on juurikin se kaikista paras. Jokainen albumi ansaitsisi paikan ykkösalbumina, sillä jokainen niistä on täysin omanlaisensa: kun ”Battle Metalissa” raikuu taisteluinto, niin ”Turisas2013” ilahduttaa omalla modernimmalla otteellaan, eikä piilosanomilta voi välttyä. Vaikka albumit ovatkin erilaisia, Turisas on kuitenkin onnistunut luomaan ainutlaatuisen soundimaailman, joka kuulostaa ja on tunnistettavissa Turisakseksi. Ehkä yksi iso osa koko Turisaksen äänimaailmaa on laulaja Mathias Nygårdin ääni, jonka taustalla raikaavat suuret orkestraatiot ja mieskuoro. Mutta nyt itse listaukseen…

4. Turisas2013

Sijalla neljä on vuonna 2013 julkaistu viimeisin Turisaksen albumi ”Turisas2013”. Tämä massiivisen ”Stand Up And Fightin” jälkeen julkaistu albumi on edeltäjäänsä verrattuna hieman enemmän riisuttu albumi. Vaikka kyseinen albumi onkin karsean nimensä takia aiheuttanut närää ”true-faneissa”, noin vajaa sata kertaa sen läpi kuunnelleena on pakko todeta, ettei se nyt loppujen lopuksi ole aivan kammottava albumi. Niinhän myös ”Stand Up And Fight” aiheutti julkaisunsa jälkeen pientä hämmennystä fanien keskuudessa, mutta nykyään ei varmaan ole yhtään Turisaksen keikkaa, jolla itse albumin nimikkokappaletta ”Stand Up And Fightia” ei vedettäisi.

Jos nyt ihan totta puhutaan, niin olin itsekin melkoisen yllättynyt alkuun tämän albumin sisällöstä. Ajan kuluessa kuitenkin kyseinen albumi on sulattanut oman paikkansa sydämessäni ja varsinkin ”Ten More Milesin”, ”Piece By Piecen” tai ”We Ride Togetherin” kaltaiset potentiaaliset Turisas-klassikot ovat nousseet varsinkin omiksi lemppareikseni.

Tällä kertaa ”Turisas2013” on viimeisellä sijalla, mutta ehkä muutaman vuoden päästä se onnistuu ohittamaan jopa ”Stand Up And Fightin” omalla listallani. ”The Varangian Wayn” jälkeen osasi odottaa jotakin ”Stand Up And Fightin” kaltaista, mutta ”Turisas2013:n” jälkeen ei oikein tiedä, mitä tulisi odottaa seuraavalta Turisas-albumilta. Se jääköön nähtäväksi.

3. Battle Metal

Vuonna 2004 julkaistu ”Battle Metal” on Turisaksen debyyttialbumi, joka sisältää taistelutarmoa ensimmäisestä raidasta viimeiseen. Tästä albumin nimestä itseasiassa lopulta määräytyi yhtyeelle täysin oma genre, vaikkakin omasta mielestäni Turisaksen musiikkia oikein pystykään lokeroimaan vain yhteen kategoriaan.

”Battle Metal” sisältää aika raakaa Turisasta, ja jos tätä albumia verrataan esimerkiksi tuoreimpaan ”Turisas2013”-albumiin, voi huomata yhtyeen kehityksen. Toki ”Battle Metal” sisältää melkoisia Turisas-klassikoita, kuten albumin nimikkobiisi, ”Rexi Rebi Rebellis” tai ”One More”, mutta myös omasta mielestäni enemmän hehkutusta ansaitsevia kappaleita, kuten ”The Messenger” tai ehkä maailman kaunein albumin päätöskappale ”Katuman Kaiku”.

2. Stand Up And Fight

Turisaksen kolmas albumi “Stand Up And Fight” on ehdottomasti yhtyeen massiivisin albumi tähän mennessä. Suurista orkestraatioistaan huolimatta se kuitenkin pysyy yllättävän hyvin kasassa. ”Stand Up And Fight” on ”The Varangian Wayn” lailla konseptialbumi ja toimii edelliselle albumille eräänlaisena jatko-osana. Itse tutustuin tähän albumiin rakastumalla ”The Great Escapeen”, jota voisi verrata jopa musikaalikohtaukseen. Se on vieläkin yksi lempikappaleistani!

1.The Varangian Way

1.The Varangian Way

Tänä vuonna pyöreät 10 vuotta täyttävä ”The Varangian Way” on varmasti ollut monelle SE Turisas-albumi, jonka kautta on tutustunut yhtyeen musiikkiin. Ja jos ei ”Battle Metal” vielä tehnyt selväksi, niin viimeistään tämä albumi vakuutti kaikki siitä, että tämä poppoo on tullut jäädäkseen. ”The Varangian Way” on siis konseptialbumi, joka kuvaa sujuvasti seikkailijajoukon matkaa kohti Konstantinopolia. Albumi sisältää kultaisen ikihitin ”To Holmgard And Beyondin” sekä albumin deluxe-versiolla extrakappaleena olevan coverversio Boney M:n ikihitistä ”Rasputinista”.

Siinä oli oma listani. Kuten alussa sanoin, oli todella vaikea päättää järjestystä. Tänään lista näyttää tältä, mutta huomenna se saattaa olla täysin toisenlainen. Kuitenkin kaikista parasta Turisas on livenä. Jos albumit eivät vakuuta, niin aivan varmasti Turisaksen keikat saavat sammaloituneimmatkin rokkipoliisit ottamaan lakin pois päästä ja nostamaan miekat ilmaan!

 

Turisas Facebookissa
Turisaksen kotisivut

Kirjoittanut: Tia Salmela