Tuottaja Bob Rock myy rojaltioikeutensa Metallican ”Black Albumiin”

Kirjoittanut Joonas Arppe - 22.1.2021

Bob Rock on myynyt rojaltioikeutensa Metallican 16-kertaista platinaa myyneeseen ”Black Albumiin”. Rock luopuu myös laulaja Michael Bublén kanssa työstämänsä musiikin oikeuksista. Kappaleet ostava investointifirma Hipgnosis Songs Fund ei ole antanut kaupan rahasummia julkisuuteen, mutta Rockin ja Hipgnosisin välinen kauppa kattaa yhteensä 43 kappaleen oikeudet.

Hipgnosis Songs Fundin on perustanut Elton JohninGuns N’ RosesinJane’s Addictionin ja Iron Maidenin managerina menneisyydessä toiminut Merck Mercuriadis. Lähiaikoina ostohousut jalassa liikkeellä ollut firma kahmi haltuunsa puolet Neil Youngin koko katalogin kappaleista – Wall Street Journal arvioi kaupan arvoksi jopa 100 miljoonaa dollaria.

”Laitoin sydämeni ja sieluni näihin äänitteisiin” Rock kertoi The Guardianille. ”Tiedän kuinka paljon Merck rakastaa musiikkia, joten diili oli helppo koota kasaan.”

Merck Mercuriadis kommentoi kauppaa Bob Rockin kanssa:

”Bob Rockin jättimenestyksien laajuus on muille musiikintekijöille kautta maailman lähes saavuttamattomissa. Metallican ”Black Albumista” Bublén ”Christmas”-albumiin, hän on tuottanut ikivihreinä vuodesta toiseen pysyviä, maailman suurimpia albumeja.”

Bob Rock ei ole ainoa kyseisen trendin kyytiin hypännyt musiikin meganimi. Viime vuonna Fleetwood Macin Mick Fleetwood myi koko kappalekataloginsa oikeudet BMG:lle, ja perässä seurasi Bob Dylan. Dylanin diskografian arvoksi on arvioitu jopa 600 miljoonaa dollaria, ja tämän edustajien on kerrottu kieltäytyneen 400 miljoonan dollarin sopimuksesta Merck Mercuriadisin kanssa. Muiden rojaltioikeutensa valtavilla summilla myyneiden artistien joukkoon kuuluvat mm. Stevie Nicks ja David Crosby.

Rock esiintyi hiljattain kitaravalmistaja Gibsonin Icons-sarjassa, jossa tuottaja valotti ”Black Albumin” taustoja: