Tuottajalegenda ja murhasta tuomittu Phil Spector kuollut 81-vuotiaana

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 18.1.2021

Yhdysvaltalainen tuottajalegenda ja murhatuomiota istunut Phil Spector on menehtynyt 81-vuotiaana. Kuolinsyyksi epäillään tällä hetkellä koronaviruksen aiheuttamia komplikaatioita. Spector istui vuonna 2003 suoritetusta murhasta tuomiota, jonka kesto oli vähintään 19 vuotta vankeutta. Spectorin kuoleman vahvistaa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Spector nousi tunnetuksi tuottajaksi 60-luvulla lukuisten eri menestyssinglejen ansiosta popin, doo wopin, r’n’b:n sekä soulin parissa. Myöhemmin urallaan Spector on tehnyt töitä muun muassa The Beatlesin, Elton Johnin, Leonard Cohenin, George Harrisonin ja John Lennonin kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuonna 2003 Spector tuomittiin murhasta, kun hänen Kaliforniassa sijaisseesta kartanostaan löydettiin naisen ruumis. Ruumis kuului näyttelijä Lana Clarksonille, jota Spector oli ampunut suuhun. Ensimmäisessä oikeudenkäynnissä vuonna 2007 Spector vielä vapautettiin, mutta vuonna 2009 toisessa oikeudenkäynnissä hänet tuomittiin vankeuteen murhasta. Spector itse väitti Clarksonin tehneen itsemurhan.

Tuottajalegenda tunnetaan erityisesti kehittämästään ”wall of sound” (suom. ”äänivalli”) -tuotantotekniikastaan, joka loi täyteläisen ja monipuolisen äänimaiseman kappaleisiin sen sijaan, että stereokentässä kuultaisiin vain ja ainoastaan perus bändisoittimet. Spector täytti usein kappaleen eri instrumenteilla, kuten akustisilla kitaroilla ja pianoilla, jotka tukivat kappaleiden päämelodioita ja harmonioita.  Wall of soundia on kutsuttu myös Spectorin itsensä mukaan ”Spector soundiksi”.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat