Turbonegro tarjosi räikeän ja energisen show’n Circuksessa

Kirjoittanut Marko Valve - 18.11.2019

Turbonegro (Turboneger norjaksi) on Norjassa 1989 perustettu punk-bändi. Edellisestä klubikeikasta Suomessa on ehtinyt vierähtää viisi vuotta, ja nykyään bändin alkuperäisestä kokoonpanosta ei ole jäljellä kuin kitaristi Rune Grønn ja basisti Thomas Seltzer. Myös pitkäaikainen laulaja Hank von Helvete (Hans Erik Dyvik Husby) on vaihtunut vuonna 2010 Anthony Madsen-Sylvesteriin. Jos olet elänyt 2000-luvulla on melko varmaa, että olet edes joskus törmännyt Turbonegron musiikkiin. Heidän kappaleensa ”All My Friends Are Dead”, joka julkaistiin vuoden 2005 levyllä ”Party Animals” on soinut esimerkiksi CSI: Miamissa ja useasti esimerkiksi Jackassissa.

Itse kuulun joukkoon, joka on kyllä kuullut bändistä, mutta ei ole heitä erikseen lähtenyt kuuntelemaan. Vuoden 2019 Rockfesteillä Hyvinkäällä bändi esiintyi lauantai-illan viimeisenä Perkele-lavalla ja valloitti sydämeni heti ensi soinnuista alkaen. Tästä innostuneena päätin lähteä heitä katsomaan Circukseen. Rockfestin-keikka oli todella viihdyttävä, joten odotukseni olivat korkealla tämän illan keikalle. Tällä kertaa myös osa kappaleista oli jo ennestään tuttuja, joten niistä voi saada enemmän irti kuin Hyvinkäällä.

Yhtye kiertää tällä hetkellä vuonna 2018 julkaistun ”RockNRoll Machine” -albumin voimin, ja albumilta on soitettu yleensä viittä kappaletta, mutta muuten settilista perustuu pitkälti yhtyeen suurimpiin hitteihin. En uskonut bändin myyvän Circusta loppuun ja oikeassa olin. Circus oli kyllä yhtä tai kahta lippua vajaa loppuunmyydystä, koska ahdasta oli ja hyvä niin, koska väenpaljous tuo aina täysin erilaisen fiiliksen kuin puoliksi tyhjä sali. En rehellisesti olisi ikinä uskonut, että Turbonegrolla olisi ollut näin vahva suosio Suomessa.

Illalle ei ollut lämmittelijää ollenkaan, vaan Turbonegro nousi lavalle 15 minuuttia myöhässä ja alkoi soittaa illan avauskappaletta ”The Age of Pampariusta” ilman mitään suurempia show-elementtejä. Tämän jälkeen siirryttiin heti uusimman levyn antimiin. ”Well Hello” ja ”Rock N Roll Machine” menettelivät, mutta ”Hurry Up & Die” oli todella kova veto, luulin sitä aluksi vanhemmaksi kappaleeksi, mutta sitähän se ei ollutkaan. ”Hurry Up & Dien” lisäksi myös uuden levyn ”Hot for Nietzsche” upposi ainakin minuun todella vahvasti. Pitää pistää tuo uusi levy heti kuunteluun, koska bändi on selvästi tehnyt hyvää musiikkia viime aikoina.

Merimieslakit olivat tehneet selvästi kauppansa ja niitä heilui monen pään päällä keikan aikana. Myös eri Turbojugend-chaptereiden denim-takkeja löytyi joka lähtöön niin Kontulasta, Routiolta, Uudeltamaalta, Joensuusta kuin Pietaristakin asti. Ja niille ketkä eivät tiedä, Turbojugend on Turbonegron virallisen fanikerhon nimi, sama asia kuin esimerkiksi Aerosmithin Blue Army tai KISSin The KISS Army.

Turbonegro oli selvästi tietoinen Suomen voitosta Liechtensteinia vastaan, koska ”Back to Dungaree High:n” jälkeen soitettu Queenin ”We Are the Champions” oli omistettu Suomen voitolle. Kappaletta ei soitettu kokonaan, mutta se sai kyllä koko yleisön laulamaan mukana. Tästä siirryttiin jälleen hittien pariin. Ainoana heikkona kohtana illassa voisin pitää kappaletta ”John Carpenter Powder Ballad”. Kuten jo nimikin sanoo, se on balladinomainen ja se latisti tähän mennessä hyvin energistä tunnelmaa. Mutta annettakoon tämä bändille anteeksi, koska muuten keikalla ei paljoa hengitystaukoja pidetty, vaan kappaleita soitettiin toinen toisensa perään.

Ilta loppui “(You Gotta) Fight for Your Right (To Party!)”, “Under Pressure” ja “I Got Erection” -mashuppiin sekä raikuviin aplodeihin. Punk ei ehkä ole tällä hetkellä suuren yleisön suosiossa, mutta Turbonegron kaltaiset bändit pitävät tämänkin genren hengissä ja hyvä niin, koska bändin keikat ovat todella energisiä ja viihdyttäviä. Toivottavasti emme joudu jälleen odottamaan seuraavaa klubikeikkaa viittä vuotta, koska tämä bändi on nähtävä uudelleen, ja mitä nopeammin sen parempi. Nyt minä lähden etsimään paikallista Turbojugend-chapterin kerhotaloa.

Kappalelista:
The Age of Pamparius
Part II: Well Hello
Part III: Rock N Roll Machine
Hurry Up & Die
Back to Dungaree High
We Are the Champions (Queen)
City of Satan
Blow Me (Like the Wind)
Hot for Nietzsche
All My Friends Are Dead
Are You Ready (for Some Darkness)
Wasted Again
John Carpenter Powder Ballad
Denim Demon
Get It On
Selfdestructo Bust
Deathtime
Special Education
Encore:
Prince of the Rodeo
(You Gotta) Fight for Your Right (To Party!) / Under Pressure / I Got Erection (The Beastie Boys, Queen)

Raportti: Marko Valve
Kuvat: Jessica Johanson