Turisas ja Barren Earth toivat talven Lutakkoon

Turisas Lutakko 2015 4Jyväskylässä on märkää, mutta valkeaa. Talven ensimmäinen kunnon lumisade on osunut päivälle, jona Turisaksen ja Barren Earthin on tarkoitus villitä pohjoisen ilmaston kangistamia livemusiikin ystäviä. Näyttää kuitenkin siltä, että tänä iltana jyväskyläläisillä on jotain muuta mielessään: lippuja on myyty ennakkoon vain 150, eikä Barren Earthin aloittaessa Lutakossa näy kuin kourallinen ihmisiä sekä eturivillinen naamansa värjänneitä -faneja.

Barren Earth Lutakko 2015 tekee lavalla parhaansa. Jengiä on paikalla vähän, mutta musiikilta se ei vie pois milliäkään. Biisit soivat surumielisinä harmaan eri väreissä, mutta jäämättä kuitenkaan laahaamaan. Keikkaa fiilistellessäni mietinkin, että bändi on tuonut päivän talvisään sisätiloihin – ilman ikävää kylmyyttä ja märkyyttä tietysti.

Turisas Lutakko 2015 3Kello 22:00 pohdin kollegani kanssa, mikä mahtaa pidätellä Turisasta, pääbändit kun tavallisesti aloittavat soiton Lutakossa kymmeneltä. Huomasin kuitenkin lopulta, että yhtyeen olikin tarkoitus aloittaa vasta varttia yli mutta siitäkin loppujen lopuksi myöhästyttiin vielä hieman. Ihmettelemme myös yleisön vaisuutta – yhtä humalaista miestä lukuunottamatta kukaan ei ole yllyttämässä bändiä lavalle. Noin kahdenkymmenen minuutin odottelun jälkeen intronauha pärähtää viimein käyntiin ja pienestä teknisestä kömmähdyksestä huolimatta yleisö alkaa innostua. Aloitusralliksi ”The March of the Varangian Guard” on oiva valinta ja se tuntuukin erityisen sopivalta viimeaikaisten terroristi-iskujen valossa: “diversity is what unites us”.

Turisas Lutakko 2015 2Parin biisin jälkeen keulilla komentava Mathias Nygård julistaa paikallisen yleisön Oulussa ja Helsingissä aiemmin koettuja osallistuvammaksi. Tästäkös jengi riemastuu, ja moshaaminen jatkuu vielä hieman energisempänä ja folkpitissäkin tunnelma alkaa kohota. Etenkin ”Hunting Pirates” mandoliineineen ja nk. folk metal -anthem ”Battle Metal” saavat metalliväen jalat vipattamaan. Joku saattoi ehkä jäädä kaipaamaan ”Rasputinia”, tuota valoittavaa hitticoveria, mutta mielestäni let’s fucking disco -asennetta pääsi toteuttamaan pilke silmäkulmassa myös ”It’s a Sin” Pet Shop Boys -lainan myötä. Kaikkea ei pidä ottaa niin vakavasti!

Tällä kiertueella Turisas on panostanut entisestään lavaproduktioon. Lavalla on mm. sähkökynttelikköjä sekä liekkiefektejä tuottavia masiinoita, jotka isketään päälle ”Cursed Be Iron” -kappaleen ajaksi. Täytyy myöntää, että tulta jäljittelevä efekti toimii erityisesti kauempaa katsottuna varsin hienosti! Myös aiemmilta kiertueilta tuttu lumikone on mukana, joten jos Barren Earth toi tunnelmallaan talven sisään, toi Turisas sen ihan fyysisesti.

Turisas Lutakko 2015 1Vaikka Turisas on aiemmilla vierailuillaan täyttänyt Lutakon paremmin ja saanut äänekkäämmän vastaanoton, ei tätäkään keikkaa voi huonoksi sanoa. Voi olla, että yhtyeen viimeisimmän albumin, “Turisas2013”, suosio on vaikuttanut yleisömäärään – settilisitassakin on tällä kertaa vain kaksi biisiä kyseiseltä albumilta. Oli miten oli, keikan tunnelma oli hyvä ja pikkuruisessa pitissä ihmiset tanhusivat hymy korvissa siihen malliin, ettei Turisas yrityksistään huolimatta onnistune koskaan pääsemään täysin eroon folk metal -leimastaan.

Turisas settilista:
1. Intro
2. The March of the Varangian Guard
3. A Portage to the Unknown
4. To Holmgard and Beyond
5. The Great Escape
6. Piece By Piece
7. Cursed Be Iron
8. End of an Empire
9. Hunting Pirates
10. Battle Metal
11. We Ride Together
Encore:
12. It’s a Sin (Pet Shop Boys cover)
13. Stand Up and Fight

Teksti ja valokuvat: Assi Viljanen

Kommentoi julkaisua