Turmion Kätilöiden MC Raaka Pee: ”Saku Solin tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta mukaan yhtyeeseen”

Teknometallin sanansaattaja Turmion Kätilöt laittaa perjantaina tanssikengät jalkaan ja suunnistaa tuoreen ”Dance Panique” -albuminsa tiimoilta kiertämään tanssilattioita pitkin Suomea. Kaaoszine tavoitti yhtyeen laulajana toimivan MC Raaka Peen ja kyseli mieheltä hieman tuoreita kuulumisia näin kiertueen alun sekä albumin julkaisun alla.

Kuinkas vuosi 2017 on tähän asti kokonaisuudessaan sujunut bändin leirissä? Kiirettä on ilmeisesti pitänyt?

MC Raaka Pee: Vuosi 2017 on mennyt oikeastaan pitkälti tähän asti ”Dance Panique”- albumia tehdessä. Levyn tekeminen hieman viivästyi, kun sain levyn lauluja nauhoittaessa niin pahan flunssan, että täytyi melkeinpä kuukauden verran odottaa äänen palautumista. Ääneni oli varmaan ryyppäämässä.

”Dance Paniquen” kirjoittaminen tapahtui aika pitkälti salassa. Alkoiko levyn kirjoittaminen heti, kun ”Diskovibrator” saatiin valmiiksi, vai oliko levyjen tekojen välissä pitkäkin tauko?

MC Raaka Pee: ”Diskovibratorin” jälkeen pidimme vähän taukoa kappaleiden kirjoittelusta, mutta aloimme kyllä heti ideoiden tullessa kirjoittaa seuraavaa albumia. Tämän albumin kohdalla meillä oli hyvin varhaisessa vaiheessa jo albumin verran kappaleita kasassa. Niitä olisi riittänyt jopa kahdelle albumille, mutta valitsimme lopulta levyn verran kappaleita, jotka hiottiin aivan lopulliseen muotoonsa, koska ei ole järkeä alkaa työstää 20 kappaletta kerralla valmiiksi. Kasassa oli niin paljon hyviä biisejä, että oli positiivinen ongelma karsia niistä lopulta ne levylle päätyneet.

”Dance Panique” on tyyliltään hieman erilainen verrattuna edelliseen ”Diskovibrator”-albumiin. Missä vaiheessa yleensä muodostuu se visio mihin suuntaan yhtyettä seuraavalla albumilla musiikillisesti viedään?

MC Raaka Pee: Yleensä se visio syntyy siinä vaiheessa, kun edellinen albumi on ulkona, ja aletaan soittaa keikkoja sen tiimoilta. Vuoden keikkailun jälkeen tulee yleensä vain sellainen fiilis millaista musiikkia haluaisi seuraavaksi alkaa tehdä. Fiilispohjalta mennään ilman sen suurempia sääntöjä.
Tälle albumille pyrittiin tekemään asioita hieman yksinkertaisemmin. Harvat tiedostavat, että joskus sen yhden syntikkasoundin takana voi olla jopa kymmeniä eri raitoja päällekkäin. ”Dance Panique” -albumilla haluttiin jättää enemmän tilaa kitaroille, ja saada kaikille soittimille oma paikka siellä palapelissä.

Turmion Kätilöt @ Nosturi

Bändissä toisena laulajana toiminut Spektaakkeli jätti yhtyeen ennen tämän albumin nauhoituksia. Missä vaiheessa tiesitte Spektaakkelin lähdöstä, ja kuinka se vaikutti itse albumin tekemiseen?

MC Raaka Pee: Kyllä se oli tiedossa jo hyvissä ajoin, että keikat Painin kanssa tulevat jäämään Spektaakkelin viimeisiksi yhtyeen riveissä. Emme kuitenkaan suunnitelleet kauheasti eteenpäin asioita, vaan kuten meillä livenäkin on tapana, asiat tapahtuvat luonnostaan eikä mitään välispiikkejä harjoitella etukäteen.

Miten albumin laulujen nauhoitukset sujui? Koitko lisäpaineita, kun jouduit laulamaan laulut yksin?

MC Raaka Pee: Enpä oikeastaan. Olen aiemminkin säveltänyt kappaleitamme kahdelle laulajalle sopivaksi ja laulanut molemmat osuudet hieman eri lailla, joten ei se kauhean erilainen prosessi ollut.

Julkistitte tänään tuuraavaksi laulajaksi tuleville keikoille Fear Of Dominationista tutun Saku Solinin. Oliko jo albumia tehdessä ajatuksena, että näitä kappaleita tulee kaksi laulajaa tulevaisuudessa laulamaan?

MC Raaka Pee: Alkuperäinen idea oli jatkaa bändiä viidestään. Koitin monella keikalla laulaa paljon enemmän Spektaakkelin kanssa testaten samalla laulua yksin, mutta koska siellä kappaleissa on paljon kahdelle laulajalle tarkoitettuja osuuksia, olisimme joutuneet varmaan käyttämään taustanauhoja laulun suhteen. En kuitenkaan ollut siitä ideasta järin innoissani, ja koska meillä on aika paljon loistavia ja lahjakkaita muusikoita ympärillä, päätimme kokeilla heistä muutamia laulamaan mukaan bändiin.
Olemme tehneet Saku Solinin kanssa vuosien varrella todella paljon yhteistyötä erilaisissa projekteissa ja sen takia Saku tuntuikin varsin hyvältä vaihtoehdolta mukaan bändiin.

Yhtyeenne on kuitenkin tunnetusti aina ollut livenä varsin hyvä niin luulen, että se livemeininki varmaan hieman kärsisi, jos lavalla olisi vain yksi laulaja?

MC Raaka Pee: Englanniksi lauletuissa kappaleissa happi riittää hyvin yksinkin laulamiseen, mutta suomeksi lauletuissa biiseissä joutuu konsonanttien takia ottamaan oikein kunnolla happea. Varmasti se livemeininki myös siinä hieman kärsisi, jos yksin kaikki pitäisi laulaa.

”Dance Panique” on tästä päivästä lähtien kuunneltavissa sivustomme kautta kokonaisuudessaan. Jos saisit itse suositella teidän faneillenne kahta kappaletta kuunneltavaksi albumilta, mitkä ne olisivat?

MC Raaka Pee: Ihminen, jolla on ikävä jotain toista ihmistä tai jotain muuta, voisi kuunnella kappaleen nimeltä ”Vihko”. Se kannattaa kuunnella ehkä siltä kantilta, että Turmion Kätilöt ei ole koskaan slovareita tehnyt, ja tällä kertaa halusimme sellaisen tehdä. Kappaleeseen tuli paljon henkilökohtaisia tunteita sanoituspuolelle. Myönnettäköön, että meinasi vähän tulla tippa linssiin. Teknotyypeille ”Uhriveri” on varmasti mielenkiintoinen kappale, jos pylly yhtään heiluu.

Suuntaatte perjantaina levyn julkaisun jälkeen kiertueelle. Onko tarkoituksena alkaa soittaa samantien myös uusia kappaleita livenä?

MC Raaka Pee: Tarkoituksena on lisätä heti reilusti uutta materiaalia settilistaan. Kaikki kappaleet on kyllä tarkoitus ottaa haltuun myös livetilanteisiin, mutta näin aluksi on varmaan semmoisen puolen albumin verran luvassa uusia biisejä vanhojen biisien seuraksi. Tämähän on myös meille uutta, joten testataan hieman mitä ihmiset haluavat kuulla, ja soitetaan sitten niitä kappaleita livenä.

Klubikeikkojen jälkeen on luvassa festareita, olette nousemassa Rammsteinin kanssa Rockfestin lavalle kesällä. Nähdäänkö Till Lindemann laulamassa teidän kanssa lavalla?

MC Raaka Pee: Eihän niitä passaa häiritä, kun niillä menee keikka perseelleen. Kohtahan ne pelkää, että me jyrätään ne.

Turmion Kätilöt @ Nosturi

Kyllähän siinä vähemmästäkin menee pasmat sekaisin, kun savolaiset soittaa?

MC Raaka Pee: Ruisrockissa soitettiin kerran samalla lavalla ja muutama sanakin heidän kanssaan vaihdettiin. Oltiin kuitenkin silloin vielä niin nuori bändi, että toivottavasti tällä kertaa päästäisiin hieman rennompiin kanssakäymisiin. Odotamme kyllä keikkaa innolla!

Kiitoksia paljon ajastasi, ja onnea tulevaan levyyn sekä kiertueelle. Haluatko vielä loppuun sanoa jotain viisasta lukijoille?

MC Raaka Pee: Nyt näyttäisi siltä, että nämä alkuvuoden klubikeikat tulevat olemaan aika kiimaisia. Melko hyvin on liput jo myyneet, mutta muutamaan paikkaan mahtuu vielä. Henry’s Pubiin, Tavastialle sekä Ouluun suosittelen ehdottomasti tulemaan katsomaan. Niissä paikoissa on aina meininki ollut katossa! Siellä ylitämme itsemme.

Turmion Kätilöiden tulevat keikat:
17.3.2017 Kuopio, Henry’s Pub
18.3.2017 Eurajoki, Motel 8
25.3.2017 Helsinki, Tavastia w/ Mørket
31.3.2017 Oulu, 45-special
1.4.2017 Oulu, 45-special
7.4.2017 Pori, Bar Kino
8.4.2017 Lahti, Finlandia-klubi
13.4.2017 Seinäjoki, Rytmikorjaamo w/ Mørket
14.4.2017 Rauma, Varastoklubi
15.4.2017 Tampere, Olympia-sali w/ Whispered, Fear of Domination
16.4.2017 Kouvola, House of Rock
21.4.2017 Lappeenranta, Totem
22.4.2017 Hämeenlinna, Aulanko w/ Klamydia
29.4.2017 Jyväskylä, Lutakko
13.5.2017 Nivala, Tuiskula
19.5.2017 Turku, Gong
26.5.2017 Helsinki, Virgin Oil Co.
27.5.2017 Loimaa, Seurahuone
9.6.2017 Rockfest, Vantaa w/ Rammstein, Pain, Stam1na
29.6.2017 Seinäjoki, Provinssi w/ Children of Bodom, Airbourne, Apulanta etc.
15.7.2017 Joensuu, Ilosaarirock w/ The Hellacopters, Huoratron, Haloo Helsinki! etc.
28.7.2017 Oulu, Qstock w/ Apulanta, Marilyn Manson etc.
29.7.2017 Kuopio, Kuopiorock w/ Apulanta, Viikate, Sonata Arctica etc.
4.8.2017 Pori, Porispere w/ Testament,Apulanta, Mötikkä etc.
5.8.2017 Tampere, Saarihelvetti w/ Rotting Christ, Fear of Domination etc.
19.8.2017 Hämeenlinna, Suisto-klubi

Levyn voit kuunnella puolestaan tästä.

Kommentit