Turmion Kätilöiden nimikko-olut tuo jumaluuden ihmisten joukkoon

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 29.5.2016

Turmion Kätilöt Pimeyden MorsianViime aikoina laulu- ja soitinyhtyeiden on ollut trendikästä hankkiutua yhteistyöhön erinäisten pienpanimoiden kanssa ja tuottaa oma nimikko-olut. Uusin bändiolutinnostuksen hedelmä on Turmion Kätilöiden ja Iso-Kallan Panimon välisen rakkauden tuottama lapsi, ”Pimeyden Morsian” -niminen imperial stout.

Oluen nimi tulee samannimisestä kappaleesta, joka on peräisin Turmion Kätilöiden vuonna 2004 julkaistulta debyyttialbumilta. Juhlan kunniaksi kyseinen kappale julkaistaan uudelleen tähän päivään päivitettynä ja mukana tulee myös 2000-luvun alusta peräisin oleva demoversio, jonka ovat aiemmin kuulleet vain harvat ja valitut.

Turmion Kätilöt Pimeyden MorsianJa sitten itse asiaan, eli kaljaan. Pimeyden Morsian -oluen ensipuraisu on lempeä ja hellä kuin ystävän halaus. Oikeastaan se ei ole puraisu, vaan lämmin tunne, joka tuntuu kokonaisvaltaisesti koko kehossa. Vähän kuin tulisi kotiin oltuaan pitkään poissa. Vahvimmin esiin tulee perinteinen stoutin ominaismaku, mutta huomattavasti pehmeämmin kuin suurimmassa osassa stouteista. Esiin tulevat myös oluen valmistuksessa käytetyt kahvipavut ja kaakaonibsit. Voidaan siis sanoa, että raaka-aineita on käytetty tunteella ja taidolla. Voisi jopa sanoa, että jokainen suullinen Pimeyden Morsian -olutta on kuin suudelma Jumalalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arvioitava olut on erittäin suunmukaista, eikä nimitys parhaaksi bändiolueksi ole ollenkaan liioiteltu. Älkää siis antako uhkaavan ulkomuodon haitata. Mustan nesteen kaataminen pullosta tuoppiin ja tuopin tuominen hitaasti suuta kohti tuntuu uhkaavalta kuin lähestyvä merirosvolaiva, mutta voin luvata, että sille kannattaa antautua. Pimeyden Morsian on hyvä olut nimenomaan nautiskeluun ja toimii erinomaisesti myös ruokajuomana, mutta en välttämättä ottaisi tätä saunaolueksi tai varsinaiseksi ryyppäysolueksi. Toisaalta, kyllähän monet juovat humaltumistarkoitukseen vaikka lasinpesunestettä tai Pirkka-olutta, niin miksei myös Turmion Kätilöt -olutta. Ensisijaisesti joisin Pimeyden Morsianta kuitenkin hartaasti nautiskellen.

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy