Turun muotipäivät 2019 – Ruisrock 50-vuotisjuhlahumussa 

Ruisrock 2019, Kuva: Eevamaija Virtanen

 Turun Ruissalossa juhlittiin jo 50. kerran legendaarista Ruisrockia. Rankasti yleisilmettään muuttanut yleisörohmu sai hieman nolon lopun juhlavuodelleen. Sunnuntain pääesiintyjä Travis Scott peruutti esiintymisensä jo lauantai-iltana, ja myöhemmin tuuraajaksi korvattu Migos joutui perumaan tulonsa vain hetkeä ennen keikan alkua yhtyeen jäädessä jumiin Saksan lentokentälle. Rankan työn tehnyttä Ruisrockia ei kuitenkaan ole tarvetta syyttää – eihän kumpikaan peruutus ollut heidän vikansa.  

Ruisrockin artistikattaus sekä kohdeyleisö on muuttunut reippaasti vuosien saatossa. Festarit tulivat suosituiksi alternative– bändeistään sekä reilusta asenteesta jokaista kuuntelijaa kohtaan. Festarin lavoilla on nähty vuosien aikana legendaarisia yhtyeitä kuten Nirvana, Faith No More, Anti- Flag sekä Red Hot Chili Peppers. Juhlavuoden artistikattaus oli historian suppein ja genreuskollisin koko historiansa aikana. Ruissalossa nähtiin muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta lähes pelkästään pop- sekä rap-artisteja. Metalli unohdettiin jo kokonaan, mutta yleisövetäjiksi festareille oli valittu suurta suosiota nauttivat Henrik!, Pää Kii sekä Huora. Tinkimätön asenne on muuttunut nuorisolaumoja suosivaksi muotikilpailuksi.  

Jopa Suomen Woodstockiksi kutsuttu Ruisrock on muuttanut artistikattauksen myötä myös rajusti kohdeyleisöään. Vanhanliiton metallifanit ja punkkarit ovat vaihtuneet varhaisnuoriin sekä nuoriin aikuisiin. Itsessään iällä ei ole niinkään merkitystä, mutta tietyt ikäryhmät tuovat omat tapansa festivaaleille.  

Astuttuani perjantaina ensimmäistä kertaa festivaalialueelle, totesin että kyseessä on ennemmin muotikilpailut, kuin musiikki- festivaalit. Yleisö pukeutui toinen toistaan kalliimpiin merkkituotteisiin ja keskittyivät lähinnä kaljan juomiseen yhtyeiden seuraamisen sijaan. Keltaisesta sadetakkimerestä olisi voinut luulla, että elämme viime vuodessa, kun Ultra Bra esiintyi Ruissalossa. Jo ensimmäisen päivän aikana todistin pariakin tapausta, kun eturivistä kasuaalisti syljettiin lavalle miettimättä sen kummemmin mitä tuollainen merkkaa artistille.  

Alkujärkytyksestä selvittyäni keskityin musiikin antiin – vaikka iso pala puuttuikin kaiken raskaamman musiikin huutaessa tyhjyyttään, oli festivaaleilla silti todella freesejä nimiä ja energisiä keikkoja.  

 Perjantain artistikattauksesta löytyi kultaisia nimiä kuten JPEGmafia ja harmaisiin foliokääreisiin pukeutunut Brockhampton. Ulkomailla päälavoja täyttänyt JPEGmafia oli pistetty esiintymään pienelle sateenkaarilavalle, mutta se ei esiintyjää haitannut. Todella energinen meno välittyi intiimistä tunnelmasta yleisön ja artistin välillä. Brockhampton villiinnyttii päälavalla ihmismerta ja oli todella mielenkiintoista katsottavaa visuaaliselta ilmeeltään. Tämä kaksikko oli koko viikonlopun isoimpia yllättäjiä.

Suomalainen Vaxinator avasi perjantaipäivän aikaisin minirantalavalla antaen koko päivän trash-pläjäyksen kerralla päin naamaa. Minirantalavan ilta huipentui Huoran esitykseen, sekä Katakombi Supershown massiiviseen kahden tunnin settiin. Katakombi– nimen alla esiintyivät räppärit Evil Stöö, DJ Kriddlokk, MNTTT, Life sekä Suomen kohutuin hardcore-akti Henrik! 

Pääpäivän kaikin puolin mieleenpainuvimman keikan esitti viime vuonna esikoisalbuminsa julkaissut Vesta. Telttalavan yli äyräiden ylettynyt ihmismassa ei lopettanut tuloaan ja pimeän teltan uumenissa visuaalinen ulosantikin oli mitä parhain. Yhdessä lauletut biisit kaikuivat koko saaren yllä myöhäisillan kosteassa. Lauantaina esiintyneet indietulokas Ruusut sekä brittijätti The 1975 jäivät myös mieleen upeista keikoistaan.  

Illan punk-annoksen tarjoili Suomen legendaarisin punk-yhtye Pää KiiHittikimara jatkui alusta loppuun ja kyseessä olikin ehdottomasti minirantalavan suosituin yhtye. Pientä pittiä saatiin pyöritettyä setin jokaisessa biisissä ja yleisö oli ottanut sanatkin haltuun ennen keikkaa. Pää Kiin lavaenergia ei petä koskaan!   

Sunnuntaista jäi varmasti suurimmalle osalle laimea maku suuhun jatkuvien peruutusten osalta. Festarien sadepäivänä kuitenkin todistettiin upeita artisteja niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Pariisin Kevät, norjalainen Sigridnu-metalia tarjoillut Apulanta sekä vaihtoehtorock-yhtye The Holy jättivät mieleenpainuvimmat keikat. Myös Ausseista saapunut Troye Silvan veti viikonlopun isoimman yleisön telttalavalle. Suuri osa yleisöstä joutui jäämään vesisateeseen teltan ulkopuolelle nauttimaan herran energisestä menosta. Suuren suosion saavuttanut Silvan sai yleisön pomppimaan ja laulamaan koko tunnin settinsä ajan. 

Empire of The Sun @ Ruisrock 2019, Kuva: Eevamaija Virtanen

 

 

 

 

 

 

 

Koko viikonlopusta jäi yleisesti ottaen ristiriitaiset tunnelmat: ohjelmakattaus oli suuri pettymys, eikä peruutukset juuri parantaneet fiilistä. Odotin juhlavuoden aluetaiteelta paljon enemmän myöskin, mutta Ruis jäi ainakin kaksi vuosikymmentä aluetaiteessa Provinssia jälkeen. Hienoja esiintymisiä ja upeita hetkiä riitti kuitenkin riittämiin – yleishenki viikonloppuna oli upea, vaikkakin takaiskuja tuli niin esiintyjien, kuin säänkin puolesta. 

Kommentoi julkaisua