Turun Yliopistossa tutkitaan musiikin vaikutusta juuston kypsyttämiseen ja makuun
Musiikkitiede ja musiikkiin liittyvä tutkimus on Suomessa korkeatasoista. Esimerkiksi Jyväskylän Yliopiston ja Turun Yliopiston musiikkitieteen laitokset ovat tehneet paljon kansainvälisestikin merkittävää tutkimusta.
Nyt Helsingin-Sanomat uutisoi hieman mielenkiintoisemmasta hankkeesta. Turun Yliopistolla tutkitaan nimittäin, vaikuttaako musiikki juuston kypsymiseen ja makuun.
Turun yliopiston tutkija ja tohtorikoulutettava Sami Silén tutkii tiimeineen, voiko juustolle soitettu musiikki vaikuttaa kypsymiseen. Tutkimuksessa laitettiin 12 Brändy-pähkinä-juustokiekkoa kypsymään neljäksi kuukaudeksi samalla, kun niille soitatetaan musiikkia. Vertailuryhmä koostuu kolmesta gouda-juustokiekosta, jotka saavat kypsyä täydessä hiljaisuudessa.
Testissä juustoille ei soitettu jo julkaistuja tai tunnettuja kappaleita, vaan Silénin itse tekemiä lyhyitä audiopätkiä, jotka soivat eri äänitaajuuksilla ja tempoissa. Mutta sveitsiläinen tutkimus, johon Silénin ja hänen tiiminsä uusi tutkimus nojaa, huomasi, että parhaan makuista Emmentalia saatiin soitattamalla sille hip hop -ryhmä A Tribe Called Questionin kappaletta ”We Got It From Here”.