Turvallinen black metal -pläjäys thrashilla höystettynä – arviossa 1349:n ”The Infernal Pathway”

Kirjoittanut Iida Elstelä - 16.10.2019

Mustasta surmasta nimeensä inspiraation saanut norjalainen black metal -pumppu 1349 julkaisee odotetun seitsemännen studioalbuminsa ”The Infernal Pathway” 18. lokakuuta. 

Levyn ensimmäinen singlelohkaisu ”Dødskamp” sai inspiraationsa samannimisestä Edvard Munchin maalauksesta. Kappale näki päivänvalon jo tämän vuoden tammikuussa, sillä sen julkaisu liittyi Norjan tunnetuinta taidemaalaria juhlistavaan Munch + Music -kampanjaan. Vaikka kappale äänitettiinkin muuta levyä aiemmin, ei se tunnu kokonaisuudessa irralliselta. 

”The Infernal Pathway” nojaa hyvin perinteisen black metalin ohella thrash metalille ominaisiin piirteisiin, jotka nousevat parhaiten esiin kappaleissa esiintyvien kompleksien kitarasoolojen myötä. Etenkin esimmäinen kappale ”Abyssos Antithesis” saa miettimään, onko kyseessä black metal- vaiko black thrash -levy. Toinen raita ”Through Eyes of Stone” on levyn lyhyimpänä kappaleena (väli-introja lukuunottamatta) kolme- ja puoliminuuttinen räjähdys eri nyansseja, joita albumilla on tarjota, kuten nopeaa riffittelyä, melodista kertosäettä, kitarasooloa sekä taattua nyrkinpuinti- ja nyökyttelymateriaalia.

Albumilla jatketaan ”Demonoir”-levyllä esiteltyä ”Tunnel of Set” -ambientkappaleiden sarjaa kolmella uudella fiilistelyllä, jotka kasvattavat levyn kokonaisvaltaista tunnelmaa ja antavat ansaitun hengähdystauon sopiviin väleihin.

”The Infernal Pathwayn” parhainta antia on viides raita ”Towers Upon Towers”, joka hakkaa lujaa ja jonka loppuvaiheilla kuullaan pahuutta huokuva puheosuus, joka nostaa biisin uusiin sfääreihin. Kuitenkin paras biisi on viimeinen raita ”Stand Tall in Fire”, joka on muita kappaleita tunnelmallisempi ja selkeästi erottuu edukseen. Se alkaa hitaasti, ja sen kahdeksanminuuttinen pituus antaa tilaa kasvaa rauhassa kohti kliimaksia.

1349 on yhtye, jonka tuotannon tunnistaa aggressiivisesta, ilkeästä ja perinteille kumartavasta mustasta metallista, jota myös ”The Infernal Pathway” edustaa. Albumi on hyvin rakennettu kokonaisuus, joka ei toista itseään liikaa mutta tuntuu jopa aavistuksen liian turvalliselta.

7½/10

Kappalelista:
01. Abyssos Antithesis
02. Through Eyes of Stone
03. Tunnel of Set VIII
04. Enter Cold Void Dreaming
05. Towers Upon Towers
06. Tunnel of Set IX
07. Deeper Still
08. Striding the Chasm
09. Dødskamp
10. Tunnel of Set X
11. Stand Tall in Fire