Tuska-festivaalin puheohjelma julki – aiheina totuus, sananvapaus ja tasa-arvo

Kirjoittanut Vilma Peltokangas - 14.6.2022

Helsingin Tuska-festivaali on julkistanut Tuska Forum by HS -puheohjelmansa. Puheohjelmasta vastaavat Helsingin Sanomien Jussi Ahlroth sekä Radio Rockin Laura Vähähyyppä. Tänä vuonna ohjelman kantavia teemoja ovat totuus, sananvapaus ja tasa-arvo. Puhujavieraina kuullaan metallimusiikin tähtiä sekä asiantuntijoita ja tietokirjailijoita.

Perjantaina 1.7. kuullaan sosiaalipsykologian professori Atte Oksasta Tampereen yliopistolta, aiheena äärimmäisen taiteen värikäs historia. Taiteen tekemisestä sananvapauden rajoilla kertoo black metal -legenda Mayhemin Attila Csihar. Salaliittoteorioista puhutaan Markus Tiittulan kanssa. Launtaina 2.7. Amorphiksen Tomi Joutsen sekä Pekka Kainulainen keskustelevat lyriikasta. CMX -yhtyeestä tuttu A.W. Yrjänä kertoo totuudesta ja sen monimuotoisuudesta. Pride-viikon kunniaksi päivä huipentuu keskusteluun, jossa pohditaan vähemmistöjen asemaa taiteessa ja kulttuurissa. Sunnuntaina 3.7. Lähiöbotoxin Luyeye Konssi kertoo kulttuurisesta tasa-arvosta Suomessa ja Johanna Vehkoo kertoo sananvapauden suurimmista uhista. Confess kertoo, millaista on elää maanpaossa musiikkinsa takia.

Mielenkiintoista ohjelmaa on siis luvassa. Tuska-kävijät pääsevät kuulemaan ohjelmaa livenä, mutta tilaisuus myös striimataan Helsingin Sanomien digitilaajille. Puheenvuorojen pariin voi myös palata myöhemmin Supla-podcastin kautta.