Tuskan tontut kurkkivat jo ikkunoista – listasimme kymmenen tärppiä lähestyvän Tuska-festivaalin esiintyjätarjonnasta

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 24.6.2018
Viime kesän Tuska-yleisöä © Pasi Eriksson

Suomen metallikesän huipentuma on taas pian käsillä. Erittäin monipuolisella musiikkitarjonnallaan 21. vuottaan juhlistava Tuska vietetään jo ensi viikolla, 29.6.-1.7. tarkalleen ottaen. Tähän artikkeliin olemme listanneet kymmenen tärppiä jo ovella kolkuttelevan raskaan musiikin joulujuhlan värikkäästä ja nimekkäästä tarjonnasta.

Gloomy Grim

pe 29.6. Inferno stage klo 14.15.14.45

Kauhuelokuvien inspiroima black metalin kulttiklassikko Gloomy Grim raottaa mystiikkansa verhoa ja vie auringon(?) Tuska-iltapäivän taivaalta. Jo 90-luvun alussa uransa aloittanut yhtye on pysynyt varjossa tähän hetkeen saakka, eikä varmastikaan ole poistumassa sieltä. Alusta asti omilla ehdoillaan toimineen yhtyeen musiikkia ei ole tarkoitettukaan aivan kaikille.

Crowbar

pe 29.6. Radio Rock Main Stage klo 14.45-15.35

Viimeistään tähän mennessä on toivottavasti jo päästy Tuskan porteista sisään, ettei tämä bändi jää näkemättä. New Orleansista tulevalla Crowbarilla on taivalta takana jo lähes 30 vuotta. Matkaan mahtuu toki kokoonpanomuutoksia, mutta nykyinen poppoo vaikuttaa olevan kohdillaan. Alkuaikoinaan 90-luvulla bändi on saattanut tulla tutuksi myös Beavis & Butt-Head -sarjasta, jossa Crowbarin musiikkia on soitettu pariinkin kertaan. Sludge-metaliksi ja doomcoreksi tyyliltään kuvailtu Crowbar on varsin tuttu mahtavista riffittelyistään, joita saamme todennäköisesti todistaa jälleen kitaristi/laulaja Kirk Windsteiniltä. Windstein on tullut monelle, ehkä enemmänkin, tutuksi myös Downin kitaristina.

Moonsorrow

pe 29.6. Helsinki Stage klo 17.25-18.25

Ennen loppuillan huippuartisteja kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa Moonsorrow, vaikka se nousuhumala jo olisi ottamassa vallan ja artistien katselu jäämässä taka-alalle. Raskasta, folk-henkistä, melodista metalia soittava bändi on ollut kasassa vuodesta 1995, joten se onkin jo monelle tuttu. Pidän erityisesti bändin monipuolisesta soittimien käytöstä. Levyillä voi kuulla muun muassa pianoa, viulua, selloa ja jopa munniharppua ja kannelta. Joissain piireissä musiikkia onkin kuvailtu kansanmusiikiksi. Viimeisimmän levynsä ”Jumalten aika” bändi julkaisi vuonna 2016, ja se oli ehdottomasti vuoden parhaita kotimaisia julkaisuja.

Meshuggah

pe 29.6. Helsinki stage klo 21.25-22.30

Tuskassa kerran aiemmin soittanut elävä kolmannen asteen yhtälö Meshuggah saapuu jälleen aiheuttamaan ihmetystä ja laittamaan laskupäät solmuun. Maailmanlopun transsin langettava yhtye pysäyttää kellot ja jumittaa ajatukset soittonsa ajaksi. Yrittäkääpä kehitellä ratkaisukaava tämän tahtiin moshaamiseen.

Body Count

pe 29.6. Radio Rock stage klo 22.30-00.00

Ice-T:n ja Ernie C:n johtama räppimetallin uranuurtaja Body Count toimii Tuska-perjantain pääesiintyjänä. Vakavampaan, vihaisempaan ja raskaampaan suuntaan vuoden takaisella ”Bloodlust”-albumillaan jälleen liikkunut yhtye herättää huomiota jo pelkästään vahvalla olemuksellaan. Väkevät sanat ja brutaali groove tulevat kaikumaan festarikansan korvissa vielä pitkään tämän illan jälkeen.

Emperor

la 30.6. Radio Rock stage klo 18.05-19.10

Norjalaisen black metalin suurnimi Emperor on viime vuosina soitellut kourallisen keikkoja muutamilla festivaaleilla; ensin debyyttialbuminsa kunniaksi ja nyt juhlistetaan reilut 20 vuotta sitten tapahtunutta ”Anthems at the Welkin at Dusk” -kakkosalbumin julkaisua, oikeutetusti Tuskan päälavalla. Tämä on harvinaislaatuinen tilaisuus todistaa sitä, kun black metalin alkuaikojen mystiikka ja synkkyys muuttuvat eläväksi lihaksi. Itken pienen verisen kyyneleen, jos Emperorin esiintymisasut eivät ole samanlaiset kuin alla olevalla videolla.

Hallatar

la 30.6. Helsinki Stage klo 19.10-19.55

Kun yhteen bändiin kasataan jäseniä tutuista kokoonpanoista kuten Swallow The Sun, Him ja Amorphis, kyseessä ei voi olla mitään huonoa. Tämän Hallatar todistikin jo viime vuonna julkaistulla ”No Stars Upon The Bridge” -levyllään. Levyn sanoitukset ovat peräisin Juha Raivion edesmenneen puolison Aleah Starbridgen runoista sekä lyriikoista, ja levy on toiminut Raiviolle eräänlaisena surutyönä. Bändi on ehtinyt keikkailla jo jonkin verran, mutta esiintyminen Tuskassa on varmasti monelle katsojalle ensimmäinen mahdollisuus nähdä Hallatar livenä. Tätä ei siis kannata missata.

Kreator

la 30.6. Radio Rock stage klo 20.05-21.20

Tulivoimainen thrash-veteraani Kreator on kovemmassa kunnossa kuin koskaan. Viime vuonna julkaistu ”Gods of Violence” -albumi on täydellinen esimerkki siitä, miten yhtye voi vahvistua vanhetessaan ja esittää asiansa yhä kiinnostavammalla tavalla. Jos pääsi on vielä paikallaan tämän keikan jälkeen, on vika vain ja ainoastaan sinussa.

Gojira

la 30.6. Radio Rock Main Stage klo 22.30-00.00

Lauantai-illan pääesiintyjänä toimii ansaitusti Ranskasta kotoisin oleva Gojira. Bändi on ollut Tuskassa muutaman kerran aiemminkin ja keikkailee Suomessa muutenkin aika ahkeraan. Voisi luulla, että tässä vaiheessa iskisi jo jonkinlainen ”Gojira-yliannostus”, mutta tästä bändistä sitä ei itselleni tule. Musiikki on äärimmäisen monipuolista progressiivista metallia, jota onn toisaalta vaikea liittää edes mihinkään tiettyyn genreen. Tähän on hyvä päättää lauantai-ilta ja alkaa valmistautua taas seuraavaan päivään.

Europe

su 1.7. Radio Rock stage klo 17.35-18.35

Yllättäen Europen katalogista löytyy muitakin kappaleita kuin ”The Final Countdown”, riittävästi jopa täysimittaisen festivaalikeikan soittamiseksi. Kukapa olisi arvannut lähes 40 vuotta sitten perustetun yhtyeen tehneen 11 studioalbumia? Todellisuudessahan Europe on jäänyt hieman jättihittinsä varjoon. Pohjimmiltaan se on kuitenkin valtavan hieno, monia näkökulmia luovuuteen löytänyt ja suurella sielulla soittava rock-yhtye, jonka tunnelmointi on tarttuvaa. Melkoinen kunniavieras Tuskan päälavalla.

Kirjoittanut: Taru Ruusu ja Jyri Kinnari