Tusmørke – Riset Bak Speilet

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 4.6.2014

Suurin osa metallin kuuntelijoista ja harrastajista varmasti tietää, että Norja on black metal -genren pyhä maa Suomen ja Ruotsin lisäksi. Oslosta kotoisin oleva, Momrakin veljesten pyörittämä yhtye Tusmørke ei ylistä black metallin synkimpiä eleitä vaan toimii psykedeelisen ja progressiivisen folk-rockin kannattajana. Yhtye on ollut toiminnassa vuodesta 1994 asti ja julkaissut yhden demon vuonna 1997. Vasta pitkän aikavälin ja hiljaisuuden jälkeen vuonna 2012 Tusmørke sai saatettua debyyttinsä ”Underjordisk Tusmorke” markkinoille. Nyt yhtye ei hellitä menoaan, vaan toukokuussa 2014 Tusmørken toinen kokopitkä ”Riset Bak Speilet” näki päivänvalonsa.

Iloinen ja Jethro Tull -henkinen aloituskappale ”Offerpresten” toimii mainiosti tuoden kuuntelijoille tunnelmaa siitä, minkälaista 70-luvun progressiivinen musiikki on ollut. Samalla kaavalla toimiva ”Gamle Aker Kirke” jatkaa siitä, mihin edellinen kappale jäi, mutta poikkeaa siitä hieman leijumismaisella tunnelmallaan. Ei mitenkään erikoinen, mutta menettelee ihan kivasti. Ehkä levyn menevin ja parhaiten toimiva kappale ”Black Swift” tuo taustalle psykedeelistä tunnelmaa, josta löytyy mainioita 70-luvun progressiivisen rockin elementtejä. Tuntuu kuin olisi matkustanut ajassa taaksepäin aikaan, jolloin musiikki oli taidokasta, aitoa ja rehellistä – sekä hieman haponmakuista.

”All is Lost” -kappaleessa on enemmän folk-piirteitä, mutta se oikein menevä ja helposti lähestyttävä: ei erikoinen tai mahtipontinen, mutta helposti mieleen muistuva viisu. Levyn pisin kappale ”Riset Bak Speilet” päättää albumin hienovaraisesti, mikäli levyn bonuskappaleita ei oteta huomioon. Kappale on ehkä turhan pitkä, ja siihen on ängetty liikaa sovituksia ja välikohtia, mutta kappaleesta löytyy ihan mielenkiintoisia melodioita ja folk-henkisiä hilpeitä piirteitä. ”Mener Vi Alvor Nå?”, ”Kairo” ja ”En Verden Av I Går” toimivat albumin bonusraitoina, mutta kokonaisuutena kappaleet ovat turhahkoja veisuja. Itse olisin jättänyt nämä kokonaan pois levyltä, koska kappaleet ovat pituudestaan johtuen tylsiä. Ainoa menevä ja ok-tasoinen ralli näistä on ”En Verden Av I Går”, josta löytyy sopivana sekoituksena psykedeelisiä ja folkmaisia elementtejä.

Loppujen lopuksi Tusmørken ”Riset Bak Speilet” on mielenkiintoinen julkaisu yhtyeen tyylisuunnan sekä nostalgisten tunnelmiensa takia. Ainoa puuduttava asia on kappaleiden pituus, koska biisit ovat mielestäni ehkä turhankin pitkiä, sekä bändin kuvaus siitä, että yhtye soittaa psykedeelistä rockia. Minulle ”Riset Bak Speilet” on enemmänkin progressiivista folk-rockia, josta löytyy pieni ripaus psykedeelisyyttä. Kokonaisuutena en luokittelisi albumia haponmakuiseksi leijumismusiikiksi.

Tusmørke on kaikesta huolimatta ihan kiinnostava yhtye, eikä ”Riset Bak Speilet” ole hullumpi julkaisu. Kappaleet eivät ole mahtipontisia, mutta toimivat hyvin vaikka taustamusiikkina. Kaikille 70-luvun progressiivisen rockin rakastajille ”Riset Bak Speilet” on tutustumisen arvoinen kokemus, mutta psykedeelisen rockin kannattajille suosittelen ennemmin jatkaa vaikka Hawkwindin tuotannon kuuntelua, koska tästä albumista he eivät todennäköisemmin tule löytämään minkäänlaisia vastaavia tunnelmia.

7+/10

Kappalelista:

1. Offerpresten
2. Gamle Aker Kirke
3. Black Swift
4. All is Lost
5. Riset Bak Speilet
6. Mener Vi Alvor Nå? (Bonus track)
7. Kairo (Bonus track)
8. En Verden Av I Går (Bonus track)

www.facebook.com/pages/tusmørke/

Kirjoittanut: Sami Elamaa

 

Luetuimmat

Uusimmat