Tutkijan kommentti IS:lle: ”En usko, että kesällä festareita järjestetään”

Fanit – Tuska 2019

Maailmalla pyörivä koronavirusepidemia on aiheuttanut tähän mennessä useiden kiertueiden ja keikkojen lykkäämisiä ja peruuntumisia. Moni on pohtinut kesän festivaalien kohtaloa, sillä monessa maassa näihinkin on alkanut tulla peruutuksia.

Nyt infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio on kertonut Ilta-Sanomille epäilevänsä suuresti mahdollisuutta järjestää kesäfestivaaleja. Tauti leviää tehokkaasti pisaratartuntana, joten suurtapahtumien järjestäminen ei olisi järkevää. Lumio kertoi näkemyksensä suoraan:

”Minä en usko, että kesällä festareita järjestetään. Ja jos päättäjät näkevät asian samoin, tulisi heidän mielestäni kertoa siitä jo nyt. Silloin ihmiset voisivat asemoitua siihen, että syksyllä pääsee taas tapahtumiin. Järjestäjät puolestaan saisivat ratkaisun, eivätkä joutuisi elämään epätietoisuudessa.”

Ihmisten testaaminen esimerkiksi festivaalialueen porteilla olisi hänen mielestään turhaa:

”Tauti leviää myös oireettomalta, eli minkäänlainen testaaminen porteilla ei auta. Kansainvälisesti on nähty, että yksittäisestä tapahtumasta sairaus voi levitä sadoille. Meilläkin naistenpäivän konsertti oli osoitus tästä eli on vaikeaa nähdä, että mitään massatapahtumaa voitaisi järjestää turvallisesti”

 

 

 

Kommentoi julkaisua