Tutkimuksen mukaan muusikot ovat tavallista viehättävämpiä

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 24.1.2023

Moni aloittaa instrumentin soiton tai perustaa bändin tarkoituksenaan houkutella itselleen kumppaniehdokkaita. Täysin tuulesta temmattu motiivi ei ole, sillä tuoreen itävaltalaistutkimuksen mukaan musikaalisuus lisää ihmisen viehätysvoimaa.

Manuela M. Marinin ja Ines Rathgeberin julkaisema tutkimus ”Darwin’s sexual selection hypothesis revisited: Musicality increases sexual attraction in both sexes” otti lähtöhypoteesikseen sen, että musikaalisuus lisäisi yksilön seksuaalista vetovoimaa. Hypoteesi pohjaa Charles Darwinin väitteeseen siitä, että musikaalisuus kehittyi alun perin seksuaalisuuden ja parinvalinnan edistäjänä.

Tutkimuksessa käytettiin materiaalina 20 eri naisen ja 20 eri miehen kasvoja – kaikki ”tavanomaisen näköisiä” vaaleaihoisia eurooppalaisia. Jokaiselle näytettiin myös 17 samaa sukupuolta olevan henkilön kasvoa. Musiikkinäytteinä käytettiin 80 eri pätkää 1800-luvun romanttisesta soolopianomateriaalista, ja kappaleille määritettiin erilaisia tunnetiloja. Tutkimusta mainostettiin vapaaehtoisille kasvojen viehättävyyden havaitsemisen tutkimuksena. Ilmoituksessa ei viitattu musiikkiin valintaharhan välttämiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hiljaisessa kontrollitilanteessa osallistujia pyydettiin arvioimaan 37 potentiaalisen kumppaniehdokkaan kasvojen houkuttelevuutta ja viehätysvoimaa. Tämän jälkeen kukin 20 kohdekasvosta näytettiin neljä kertaa ja yhdistettiin satunnaisesti yhteen 20 musiikkikappaleesta. Tutkimuksessa väitettiin, että kuvissa esiintyvät henkilöt olisivat soittaneet ne.

Tutkimuksen antama yleiskuva on, että musikaalisuus voi olla potentiaalinen tekijä parinvalinnassa molemmilla sukupuolilla, ja vaikutukset ovat voimakkaampia naisilla kuin miehillä. Darwinin teorian mukaisesti tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että lyhyiden, korkealaatuisten soolopianomusiikin otteiden kuunteleminen lisäsi miehen kasvojen vetovoimaisuutta ja seurustelun haluttavuutta naisilla sekä seurustelun haluttavuutta miehillä arvioitaessa naisen kasvoja.

Vastoin tutkijoiden odotuksia ja Darwinin teoriaa, monimutkainen musiikki ei tuottanut suurimpia vaikutuksia seksuaaliseen vetovoimaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Voit perehtyä tutkimukseen tarkemmin täällä.

Luetuimmat

Uusimmat