Tutkimuksen mukaan yksi viidestä kohtaa musiikkialalla seksuaalista häirintää

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 10.3.2023

Uutisoimme hetki sitten sivustollamme Teoston teettämästä kyselystä, jonka tulosten mukaan naispuolisista säveltäjistä ja sanoittajista 70 prosenttia ja muunsukupuolisista 77 prosenttia kokee musiikkialan epätasa-arvoisena. 

Nyt Believe ja TuneCore ovat yhdistäneet voimansa jo kolmatta vuotta peräkkäin Be the Change -nimisen sukupuolten tasa-arvotutkimuksen merkeissä. Tutkimus paljastaa, että hälyttävä prosenttiosuus musiikkialalla työskentelevistä kokee seksuaalista häirintää tai hyväksikäyttöä työssään.

Tutkimuksessa haastateltiin yli 1500 musiikkialalla työskentelevää henkilöä 109 eri maasta. Osallistujista 49 prosenttia oli miehiä, 45 prosenttia naisia, 3 prosenttia identifioitui ei-binääriseksi ja 3 prosenttia kuului muihin sukupuoli-identiteetteihin.

Ikäryhmistä 20 prosenttia kuului Gen Z -sukupolveen, 49 prosenttia milleniaaleihin, 23 prosenttia Gen X -sukupolveen ja 8 prosenttia boomereihin. Vastanneiden roolit musiikkiteollisuudessa olivat hyvin laaja-alaisia, ja ne vaihtelivat musiikin tekijöistä managereihin.

Tutkimuksen tulosten mukaan joka viides musiikkialan työntekijä on ilmoittanut kokeneensa seksuaalista häirintää tai hyväksikäyttöä työssään – eli 300 henkilöä 1500 osallistujasta. Lisäksi 34 prosenttia musiikkialan naisista koki jonkinlaista seksuaalista hyväksikäyttöä tai häirintää työpaikalla. Prosenttiluvut ovat vielä korkeammat ei-binääristen henkilöiden (43 prosenttia) ja transsukupuolisten henkilöiden (42 prosenttia) kohdalla.

Lisäksi tutkimus osoitti myös, että 53 prosenttia osallistujista on samaa mieltä siitä, että miehille maksetaan enemmän palkkaa kuin naisille ja niille, jotka eivät koe itseään naiseksi tai mieheksi.