Tuttua ja turvallista – arvostelussa Lacuna Coilin ”Black Anima”

”Black Anima” on Lacuna Coilin uusin kokopitkä julkaisu kolmeen vuoteen, ja ensimmäinen levy entisen rumpalin Ryan Blake Foldenin ilmoitettua tänä vuonna lähtönsä bändin riveistä. Levyn avausraita ”Anima Nera” on jopa hypnoottisen kaunis, ja odotukset albumia kohtaan ovatkin alussa korkealla. Aloitusraitaa seuraava ”Sword of Anger” iskee melkeinpä vasten kasvoja, tunnelma muuttuu heti raskaammaksi alun transsitilasta. Biisi on sitä perinteistä Lacunaa, joten en usko kyseisen reseptin tarvitsevan sen tarkempaa erittelyä, tosin teen sen silti: löytyy raskasta kitarariffiä, örinälaulua ja Cristinan puhtaat lauluosuudet.

Reckless” ei omasta mielestäni pääse täysin oikeuksiinsa, ja kyseisen kappaleen loppukin on kuin seinään pysähtyisi. Levyltä jo aiemmin julkaistu ”Layers of Time” on myöskin sitä perinteistä, radioystävällistä Lacuna Coilia. Kappale on itsessään onnistunut, tarttuva noin neliminuuttinen teos, mutta allekirjoittaneen täytyy myöntää, että levyn muutamaan kertaan läpi kuunneltua, kappaleet ”Sword of Angerista”, ”Layers of Timesta” aina viidenteen kappaleeseen, ”Apocalypseen”, kuulostavat harmittavan samankaltaisilta. Joten jo levyn puolessavälissä alkaa kuuntelija olla hieman turtunut. Tämä on harmi, sillä ”Black Anima” on itsessään vain noin 45-minuuttinen teos, joten ennen ensikuuntelua oletus oli jaksaa kuunnella levy kertaalleen läpi ilman hengästymistä. 

Levyn toinen puolisko yllättää kuitenkin kuuntelijan positiivisesti, erityisesti äärimmäisen sinfoninen ”Veneficium”, joka on samalla myös koko albumin pisin biisi. Tämä kuusiminuuttinen teos tarjoaa myöskin Andrea Ferron semi-puhtaita lauluosuuksia, mikä alun jälkeen kuulostaa jopa äärimmäisen raikkaalta ja palauttaa mielenkiinnon ”Black Animaan” kokonaisuutena. Lacuna Coililla on äärimmäisen tunnistettava tyyli, ja onkin kuulijakohtaista, kuinka uusimman levyn tunnistaa. Lacuna Coilin voi myös nähdä livenä Suomessa kahdella keikalla joulukuussa. Voi olla, että livenä uudet kappaleet toimivat paremmin kuin muutamaan kertaan levyltä toistettuna. Keikkoja odotellessa. 

6/10

Kappalelista:

 1. Anima Nera
 2. Sword Of Anger
 3. Reckless
 4. Layers Of Time
 5. Apocalypse
 6. Now Or Never
 7. Under The Surface
 8. Veneficium
 9. The End Is All I Can See
 10. Save Me
 11. Black Anima
 12. Black Feathers (deluxe edition only)
 13. Through The Flames (deluxe edition only)
 14. Black Dried Up Heart (deluxe edition only)

Kommentoi julkaisua