Tuttua ja turvallista muttei mitenkään erityistä black metalia – arviossa Bythoksen debyytti ”The Womb Of Zero”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 3.5.2020

Uudet synkät tuulet puhaltavat kotimaisen black metalin alamaailmassa. Kun Behexenin ja Hornan rivistöistä olevat muusikot yhdistävät voimansa, syntyy Bythos-niminen musta henki. Kokoonpano on saanut alkunsa vuonna 2015, mutta ensimmäinen työnäyte julkaistiin vasta tänä vuonna. ”The Womb Of Zero” nimekseen saanut debyytti antaa makua siitä, mistä Bythos on veistetty.

Julkaisu antaa synkän, tummanpuhuvan ja jopa rituaalimaisen ensivaikutelman. Soitannan kulku ja tempo ovat enimmäkseen maltillista, vaikka välillä sieltä ja täältä tulee vastaan teknisempää osuutta. Päällisin puolin julkaisu luottaa tunnelmallisempaan mutta samaan aikaan synkkään tarjontaan.

Yleisesti ottaen tuotanto ja toteutus ovat priimaa jälkeä, mutta silti herää kysymys: mikä tekee Bythos-nimestä erityisen mieleenpainuvan muuta kuin se, että siinä soittavat Behexenistä ja Hornasta tutut muusikot? Suoraan sanottuna ei oikein mikään. Monen kuuntelun jälkeen voi todeta, että kaikki mahdolliset asiat ovat jo ennestään tuttuja Behexenistä ja Hornasta. Bythos ei tarjoa varsinaisesti mitään uutta tai ennenkokematonta.

Kaiken lisäksi maltillisilla tempoilla varustetut kappaleet kuten esimerkiksi levyn alkupuolelta starttaavat ”Black Labyrinth” ja ”When Gold Turns Into Lead” tuntuvat unettavilta. ”Sorath The Opposer” ja ”Omega Dragon” herättävät hetkittäin mielenkiintoa, mutta nekin tuokiot ovat väliaikaisia. Näiden jälkeen seuraavat raidat eivät muutu millään tavalla, vaan ne jatkavat samaan tapaan, mitä levyn alkupuolella on tullut vastaan. Poikkeuksena ”Destroyer Of Illusions”, joka on onnistunut toteutus tarttuvilla melodioilla ja apean kuuloisella tunnelmalla.

”The Womb Of Zero” ei ole huono julkaisu. Se on tuttua ja turvallista tuotosta kaikille, joille Behexen ja Horna ovat entuudestaan tuttuja nimiä. Siitä huolimatta julkaisu ei tarjoa paljoakaan uutta tai erityistä, mikä tekee Bythos-nimestä niin erikoisen. Kaikki hyvä on jo kuultu ja koettu paljon aikaisemmin Behexenin ja Hornan tuotannoista.

7-/10

Kappalelista:

1. Black Labyrinth
2. When Gold Turns Into Lead
3. Sorath The Opposer
4. Omega Dragon
5. Call Of The Burning Blood
6. Hymn To Lucifer
7. Legacy Of Naamah
8. Destroyer Of Illusions
9. Luciferian Dawn

Bythos Bandcamp
Bythos Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa