Tuulia menneestä – Medusa1975:n Rising from the Ashes

1970-luku tuntuu olevan musiikkipiireissä koko ajan toistuva motiivi, etenkin mitä tulee asioiden nimeämiseen. Mieleen tulevat heti ainakin kanadalainen rockbändi Death from Above 1979 ja Anssi Kelan suorastaan ikivihreä klassikkokappale ”1972”. Sitten meillä on Medusa1975, jossa tämä mystinen numero viittaa varmalla tiedolla bändin perustamisvuoteen. Genrensä sisällä Medusa1975:n 1975 viittaa kuitenkin vahvasti siihen ajan hetkeen, johon bändin musiikki on jämähtänyt. ”Rising from the Ashes” on pastissi tuon ajan heavyskenestä, jossa ei valitettavasti kuulla oikeastaan mitään uutta tai edes paremmin tehtyä.

Medusan ensimmäinen albumi ”First Step Beyond” oli varsin onnistunut kattaus protometallia, joka tuli suuren yleisön tietoisuuteen vasta 2010-luvun puolella päätyessään vinyylille ensimmäistä kertaa. ”Rising from the Ashes” tuo protometalliaspekteja lähemmäksi okkultistisia tunnelmia ja mukailemaan zeppelinmäistä jammailumeininkiä. Albumin sanoitukset ovat jostakin syystä pitkälle kantaaottavia, mikä luo pahoja ristiriitoja musiikkiin ja uusittuun soundiin sovitettuna.

Levyn avaava ”Armageddon” ei tunnu oikein koskaan lähtevän lentoon, vaan se junnaa samoissa uomissa. Muutaman kuuntelukerran jälkeen kertosäkeen uhmakkuus alkaa tarttua ja kokonaisuuskin avautua hieman paremmin. ”Rage On” herättää lähinnä ärsyynnystä äärimmäisellä geneerisyydellään: olen kuullut tämän kappaleen sata kertaa aiemmin eri muodoissa.

Parasta antia on ehdottomasti neljäntenä kuultava ”Turn to Stone”, joka yhdistelee tehokkaasti protometallia uudempaan heavytunnelmaan. Tuloksena on ilahduttavan vauhdikas ja monipuolinen veto, jossa aikakausien kohtaaminen saa jopa arvostelijan jalan vipattamaan.

Tätä arvostelua kirjoittaessa olen jopa hieman ristiriitaisissa tunnelmissa. 70-luvun heavymeininkiä enemmän diggaileva saa ”Rising from the Ashesista” varmasti paljon irti, ja albumista kuuluu erinomaisesti tekijöiden intohimo musiikkiaan kohtaan. Itselleni lätty oli kuitenkin liian hidastempoinen ja soundimaailmaltaan turhan tuttu: esimerkiksi Ghost tekee samantyylistä musiikkia lisäten siihen kuitenkin aina jotain uutta ja yllättävää. Medusa1975 on aivan oikeilla jäljillä, mutta musiikin siirtäminen 2000-luvulle toisi albumiin huimasti potkua.

6½/10

Kappalelista:

  1. Armageddon
  2. Rage On
  3. Fall of the House of Usher
  4. Turn to Stone
  5. Into the Night
  6. Circles of Hell

Medusa1975 Facebookissa

 

Kommentoi julkaisua