Twenty One Pilotsin ”Trench”-albumi on taidokas teos

Tyler Josephin, Nick Thomasin ja Chris Salihan vuonna 2009 perustama vaihtoehtoinen pop/rock/rap-yhtye Twenty One Pilots on kasvanut vuosien aikana valtavaan suosioon ja julkaissut toinen toistaan menestyneempiä levyjä. Nick Thomas ja Chris Salih jättivät leikin tosin kesken vuonna 2011, jolloin Tyler Joseph sai seurakseen rumpali Josh Dunin. Parivaljakko on julkaissut sen jälkeen yhteensä kolme albumia ”Trench” mukaan lukien.

Twenty One Pilotsia voi pitää maailmanlaajuisena ilmiönä, sillä jo pelkästään YouTubesta huomaa, miten runsaita katselukertoja eri kappaleet ovat keränneet: esimerkiksi ”Stressed Out”- ja ”Heathens” -kappaleiden videot ovat keränneet yli miljardi toistoa, mistä hyvin harva artisti tai yhtye voi vain haaveilla. Yhtyeen musiikissa täytyy olla siis jotain erityistä.

Ottamatta kantaa sen enempää yhtyeen vanhempiin julkaisuihin osoittaa ”Trench” olevansa monipuolinen ja hyvin toteutettu albumi. Vaikka en juuri pidä apaattisen kuuloisesta popista ja rapista, mikä tuntuu nykypäivänä olevan se mainstreamin ura, jota monet pop- ja rap-artistit tavoittelevat, ei Twenty One Pilotsia voi syyttää ainakaan persoonattomuudesta. Duo on nimittäin luonut kappaleisiin luovia ratkaisuja, jotka saavat levyn kulkemaan eteenpäin sujuvasti ja mielenkiintoa ylläpitävästi.

Albumin aloittava ”Jumpsuit”, ”Chlorine” ja ”Smithereens” lukeutuvat levyn tarttuviin hetkiin, joissa Josephin surumielinen ääni pääsee loistamaan pirteiden melodioiden ohessa. ”Levitate”, ”Morph”, ”Neon Gravestones” ja ”Nico And The Niners” edustavat sen sijaan levyn suoraviivaisempaa rap-antia, mikä antaa hyvän kontrastin pop-kappaleille.

”Trench” on kuin rapin ja popin hybridi, jolla on hyödynnetty onnistuneesti erilaisia elementtejä. Puhallinsoittimet, perkussiot, kosketinsoittimet ja rummut luovat Twenty One Pilotsin soundista monipuolisen ja raikkaan. Duon musiikki itsessään on tuskin ainut syy siihen, miksi se uppoaa isoon massaan. Twenty One Pilots kykenee tekemään mielenkiintoisia ja puhuttelevia sanoituksia, jotka laittavat kuulijan miettimään, mitä yhtye oikein haluaa sanoa.

Vaikka ”Trench”-albumin kaltainen musiikki ei minuun yleensä uppoa, en voi väittää, etteikö Twenty One Pilotsin uusin levy olisi onnistunut poppia ja räppiä sekoittava albumi. Yhtyeen musiikkia on joskus luokiteltu myös vaihtoehtorockiksi, mutta tällä albumilla siitä on korkeintaan rippeitä jäljellä ”Jumpsuit”-kappaleella. ”Trench” on kokonaisuudessaan hyvä albumi, jolle 14 kappaleen mitta ei ole ongelma. Jos pop- ja rap-artistit keskittyvät antamaan kuulijoilleen yleensä vain yksittäisiä hyviä singlejä, on Twenty One Pilots lähtenyt liikkeelle vastakkaisesta suunnasta siinä onnistuen.

8/10

Kappalelista:

 1. Jumpsuit
 2. Levitate
 3. Morph
 4. My Blood
 5. Chlorine
 6. Smithereens
 7. Neon Gravestones
 8. The Hype
 9. Nico And The Niners
 10. Cut My Lip
 11. Bandito
 12. Pet Cheetah
 13. Legend
 14. Leave The City

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua