”Tylytyksen perinteitä uudistamassa” – arvostelussa Noutajan ”Never Meant To Save Us” -EP

Helsinkiläinen vanhan liiton death metal -jyrä Noutaja on julkaissut kuuden biisin mittaisen debyytti-EP:nsä ”Never Meant To Save Us”. Ei ole vaikeaa tulkita yhtyeen visuaalista ymmärrystä, joka kumartaa syvästi Morbid Angelin ”Altars Of Madnessin” suuntaan. Toisin kuin nimestä voisi päätellä, nelipäinen Noutaja päästelee säveltaiteensa englanniksi.

Mistään untuvikoista yhtye ei myöskään koostu. Laulaja-kitaristi Masi Hukari, basisti Pekka Johansson ja rumpali Juhana Karlsson ovat entuudestaan tuttuja Amoralin riveistä. Kitaristi
Jonne Lindqvistillä on taas taustallaan bändejä kuten Tracedawn ja Jo Below.

Kesällä videosinglenä julkaistu, uudemman Kreatorin ja ysäri-”Morppareiden” yhdistelmästä assosiaation tuova ”Born Unto Hawthorns” antoi esimakua yhtyeen panssarinraskaasta, pika-thrashin sekaisesta menosta, jossa tyylillä yhdistyvät niin Bob Burnsin Morrisound Studioilla tuottamille kuolonmetalliklassikoille uskollinen, musiikillinen, väkivaltainen ryönä kuin myös ennalta arvaamattomammat mausteet.

Avausraita ”Deicidal Tendenciesin” vaikutteita ei tarvitse kaukaa hakea. Epäilemättä Glen Bentonin rykmentin kaltainen, pelottavasti mateleva groovaava kuolonriffi yhdistyy tehokkaan loppuosan hitaalla tempolla rullaavaan, vanhan Sepulturan henkiseen thrashaykseen.

Sentimental Vultures” lähentyy kuulijaa puolestaan enemmänkin raskaasta death thrash -kulmasta pitäen kappeleen väliosan riffittelyssä sisällään herkullisia Death-viittauksia ja etenkin upeasti kappaleeseen ilmaa tuovan, akustisvetoisen uuden aallon rockiin nojaavan D-osan, joka on miesmuistiin yllättävimpiä ja freeseimpiä sovitusratkaisuja miltään perinne-dödön yhtyeeltä.

 

Taller Walls And Stronger Cages” ujuttaa puolestaan Noutajan ilmaisua entistä enemmän Overkill-tyyppisen hitaamman jenkkithrashin, Cynicin progressiivisuuden ja toisaalta Celtic Frost -tyyppisen askeettisen sirkkelöinnin alueille, jopa verkkaisempaa bläkkistä sivuten. Päätösraita ”Coils” tuuttaa sitten kokonaisuuden vaikeimmin määriteltävää ja perässä seurattavaa seosta. Biisi etenee pikametallisesta poljennosta raskaan dynaamisesti groovaavaan säkeistöön ja edelleen kokeellisemman taiteilun kautta blastbeatilla nakutettuihin bläkkistunnelmiin ja takaisin. Kappaleessa on briljantteja osia, mutta sen kokonaisuus jää monessa suhteessa hieman levälleen.

Noutajan ensi-EP on kokonaisuudessaan vakuuttavaa, huolitellusti toteutettua ja tuotettua kuolonmetallia. Samalla yhtye kuitenkin rikkoo sopivasti vanhan liiton perinteitä, periaatteita ja sovitusratkaisuja. Kiekon voi huoletta lukea lajissaan erääksi vuoden mielenkiintoisimmista kotimaisista äärimetallijulkaisuista.

8½/10

Kappalelistaus:

1. ”Deicidal Tendencies”
2. ”Sentimental Vultures”
3. ”Taller Walls And Stronger Cages”
4. ”Born Unto Hawthorns”
5. ”Coils”