Týrin kahdeksas on taattua viikinkilaatua

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 24.3.2019

Nämä Färsaarten viikingit lienevät suurimmalle osalle lukijoista tuttu yhtye. ”Hel” on järjestyksessään jo kahdeksas Týrin kokopitkä, ja tällä kertaa sukelletaan kuolleiden valtakuntaan. Edellisestä levystä onkin kulunut aikaa, sillä ”Valkyrja” julkaistiin vuonna 2013. ”Hel” on yhtyeen toinen Metal Bladen kautta julkaistu levy.

Týr on tunnetusti ollut pettämätön sekä tasaisen varma yhtye. Näin käy tälläkin kertaa; eeppinen folk/power metal innoittaa taas kuuntelijan sotahuutoon ja nostamaan miekan kohti vihollista. Lievää kikkailua on jälleen havaittavissa, mutta progressiivisuudet jäävät kuitenkin vain vaikutteiksi. Bändi virtaviivaisti tyyliään jo hyvän aikaa sitten, ja tällä tiellä se jatkaa edelleen. Sooloista ei tällä levyllä ole pulaa, ja ”Helin” ansioiksi voikin laskea kitarataituroinnin, tarttuvuuden ja eeppisyyden oivallisen yhdistämisen sekä yhtyeen päämiehen Heri Joensenin vahvat laulut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Levy nytkähtää käyntiin loistavalla ”Gates of Helillä”, jossa on ehdottomasti valtavaa hittipotentiaalia. Kappale on oivallinen summaus albumin parhaista puolista sooloineen kaikkineen. ”All Heroes Fall” jatkaa samalla hyväksi havaitulla linjalla. Fäärinkieliset kappaleet ovat mielestäni aina toimineet Týrin kohdalla parhaiten. Tarjolla on totuttuun tapaan yhtyeen äidinkielellä pari biisiä, jotka sisältävät myös suurimman annoksen kansanmusiikkivaikutteita. Kolmantena kuultava vanha färsaarelainen balladi ”Ragnars kvæði” siis sujahtaa kertalaakista levyn parhaimmistoon, ellei jopa parhaaksi kappaleeksi. Progen ohella nämä etniset vaikutteet ovat kuitenkin pikkuhiljaa jättäytyneet taka-alalle yhtyeen marssiessa eteenpäin sankaritekojen täyteistä polkuaan. Tämä voisi toki jotakuta haitatakin, mutta Týrin kohdalla homma tuntuu toimivan vallan mainiosti ja lopputulos kuulostaa luonnolliselta. Fäärinkielisiä biisejä soisi silti olevan enemmän.

”Garmrin” kertosäe on sen verran tarttuva, että biisin voisi kuvitella olevan yksi ”Helin” singleistä. Musiikkivideokappale ”Sunset Shore” on levykokonaisuuden kannalta juuri oikeassa paikassa hölläten hieman nopeasta ravista tasaiseen käyntiin. ”Downhill Drunk” on hyvä rivibiisi ja ”Empire of the North” rikkoo edelleen pakkaa ollen levyn raskain kappale. ”Far from the Worries of the Worldin” kohdalla into hieman lopahtaa, ja tässä piilee myös levyn selkeä taitekohta; ”Hel” ei enää saa pidettyä yllä samaa tasoa, johon levyn alkupuolella totuttiin. ”King of Time” tästä toki hieman parantaa, mutta ”Fire and Flame” on selkeästi levyn heikoin lenkki, vaikka hienoja sooloja sisältääkin. Loppulevy meneekin sinänsä ihan hyvissä mutta turhan laimeissa tunnelmissa, kunnes levyn päättävä traditionaaliseen balladiin pohjautuva  ”Álvur kongur” nostaa albumin takaisin sille kuuluvalle jalustalle.

”Hel” on aikamoinen jötkäle levyksi, missä piilee myös sen pahin kompastuskivi. 70-minuuttinen lätty on yksinkertaisesti liikaa, varsinkin kun sävellyssulkakynän terä hieman tylsyy levyn puolivälin jälkeen. Albumista ei myöskään ole haastamaan ”Eric the Rediä”, joka edelleen saa pitää valtaistuimensa Týrin diskografiassa, mutta kilpeään voi ”Hel” kantaa silti todella ylpein mielin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

8-/10

Kappalelista:

1. Gates of Hel
2. All Heroes Fall
3. Ragnars kvæði
4. Garmr
5. Sunset Shore
6. Downhill Drunk
7. Empire of the North
8. Far from the Worries of the World
9. King of Time
10. Fire and Flame
11. Against the Gods
12. Songs of War
13. Álvur kongur

Týr Facebookissa
Týrin viralliset sivut

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy