Tytär – Synkkyyden Ylistys

On aika jättää jäähyväiset Tytär-yhtyeelle, jonka taival päättyy helmikuussa julkastavaan viimeiseen ”Synkkyyden Ylistys” -levyyn. Kuten levyn nimestä voi päätellä, nyt mennään synkissä vesissä ja ahdistuksen määrä on taattu.

”Synkkyyden Ylistys” ei ole helppoa kuunneltavaa. Sitä ei laiteta soimaan illanvietoissa tai lenkille lähtiessä. Levy toimii parhaimmillaan yksin pimeässä kuunneltuna, jolloin levyn ahdistavuus on tapissa. Tytär on onnistunut luomaan todella mustanpuhuvan levyn, joka meinaa pistää toimittajan ajoittain hiljaiseksi. Bändin musiikista on aistittavissa epätoivo ja apatia. Toivoa ei ole enää, on vain pakolliset hyvästit ja testamentin luku. Kappaleista paistaa samanlainen hulluus ja epätoivo kuin esimerkiksi Iiwanajulman materiaalissa.

Levyn soundimaailma on tumma ja melankolinen. Sanoituksia leimaa epätoivo, synti ja ihmisen nujertavat säännöt. Tytär on koko uransa ajan koettanut rikkoa rajoja, ja sama linja jatkuu viimeisellä levyllä. Torvet sopivat liiankin hyvin näin raskaaseen poljentoon, joka kiikkuu rockin ja metallin harmaalla alueella. Harmittavasti levy on bändin viimeinen, sillä se on ensimmäinen tuotos bändiltä, jota olen ajatuksen kanssa kuunnellut. Tähän täytynee tehdä muutos.

Tytär on tehnyt näyttävän päätöksen uralleen. Bändi on tutustumisen arvoinen, jos pidät suomenkielisestä raskaammasta rockista, mutta nyt ei silti soitella mitään Kotiteollisuutta. ”Synkkyyden Ylistys” on ahdistavuudessaan vallan toimiva, mutta hyvin raskas kuunneltava. Se vaatii tietyn mielentilan ja hetken toimiakseen. Varoitus: ei sovellu iloisen musiikin ystäville! Levy julkaistaan bändin Bandcamp-sivuilla digitaalisena. Levyn mukana tulee myös päiväkirjamainen kirja, joka syventää levyn hulluutta ja epätoivoa.

8/10

Kappalelista:
01. Alkusoitto
02. Rajattomaan rakkauteen
03. Synkän mielen rauha
04. Vuohi
05. Aamuntähti
06. Kerettiläinen
07. Raskolnikov
08. Vasemman käden polku

Hanki levy täältä

Kirjoittanut: Janne Partanen

Kommentoi julkaisua