U.D.O.

U.D.O. 2014Saksalaisen heavy metal -legenda Udo Dirkschneiderin luotsaama on edennyt urallaan jo kaiken kaikkiaan 15. albumiinsa, kun tammikuussa päivänvalon näkee yhtyeen uusi ”Decadent”-albumi. Kyseinen albumi on suomalaisten kannalta siinä mielessä mielenkiintoinen, että yhtyeeseen vuonna 2013 liittyneelle Kasperi Heikkiselle se on ensimmäinen levytys yhtyeen kitaristina. Kaaoszine tavoitti puhelimen kautta Udo Dirkschneiderin ja keskusteli miehen kanssa mm. Udon mittavasta urasta sekä tietenkin yhtyeen seuraavasta albumista. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Terve Udo. Kuinkas vuosi 2014 on kokonaisuudessaan itselläsi sujunut?

Udo: Vuosi on tähän asti ollut kokonaisuudessaan loistava. Olemme saaneet valmiiksi uuden albumimme ja soittaneet paljon hyviä keikkoja ympäri maailman. Olen tähän vuoteen äärimmäisen tyytyväinen.

U.D.O. julkaisee tammikuussa uuden ”Decadent”-nimellä kulkevan albuminsa ja järjestyksessähän se on jo teidän 15. albuminne. Milloin aloitte kirjoittaa albumia ja millainen prosessi se kokonaisuudessaan oli tällä kertaa?

U.D.O. 2014Udo: Aloitimme kirjoittamaan albumia toukokuussa ja tällä kertaa nauhoitimme albumin Ibizalla Espanjassa. Mietimme kaiken kaikkiaan noin kolmisen viikkoa, mitä kappaleita lopulta nauhoittaisimme albumille, ja niitä taidettiin lopulta nauhoittaa 17 tai 18. Albumin tekeminen erosi siinä mielessä aikaisemmista kokemuksistamme, että tällä kertaa uusien kappaleiden kirjoittamiseen osallistui oikeastaan jokainen bändin jäsenistä. Aikaisemmin suurimman osan kappaleista olen kirjoittanut minä yhdessä basisti Fitty Wienholdin kanssa.

Meillä oli siis paljon erilaisia ideoita, joista ammentaa albumia varten, ja mielestäni sen takia siitä tulikin varsin monipuolinen kokonaisuus verrattuna aikaisempiin albumeihimme. Levyn nauhoitukset sujuivat kaiken kaikkiaan hyvin ja saimme albumimme valmiiksi joskus syyskuun alussa. Koko albumin tekeminen tapahtui siis neljän kuukauden aikana.

Suomalaiselle Kasperi Heikkiselle tämä albumi on ensimmäinen teidän kitaristinanne. Mikä hänen roolinsa oli uusia kappaleita tehtäessä ja mitä hän tuo lisää yhtyeeseen?

Udo: Kasperi tosiaan on Suomesta ja hän on loistava kitaristi. Verrattuna esimerkiksi edelliseen ”Steelhammer”-albumiimme meillä on nyt käytössä kaksi kitaristia yhden sijaan, joten saamme kappaleista paljon monipuolisempia ja paremman kuuloisia kuin ennen. Olen itse asiassa todella tyytyväinen tähän albumiin sekä jokaisen jäsenen panokseen siinä.

Tuntuuko sinusta, että nuo jäsenten muutokset yhtyeessä ovat tuoneet siihen lisää uutta eloa?

Udo: Ilman muuta. Uudet jäsenemme ovat vielä suhteellisen nuoria, ja voisin periaatteessa iän puolesta olla vaikkapa heidän isänsä.  He ovat ilman muuta tuoneet lisää eloa yhtyeeseen ja he ovat kaikki loistavia soittajia, joten heidän kanssaan on helppo työskennellä.

Tämä tosiaan on jo järjestyksessään U.D.O.:n 15. albumi. Onko uuden albumin kirjoittaminen  tullut hankalammaksi, kun albumeita on takana jo niinkin monta? Tuleeko koskaan sellainen tunne, että esimerkiksi jokin riffi tai lyriikka muistuttaa liikaa jotain vanhaa kappalettanne?

Udo: Aikaisemmin saattoi tulla joskus sellainen tunne, mutta nyt kun meillä on riveissä kaksi kitaristia, se jotenkin muutti tuota ajattelua. Pystymme kitaroiden osalta tuomaan yhtyeeseen niin paljon uutta, että uusinta albumia tehdessämme tämmöinen asia ei oikeastaan tullut edes mieleeni missään vaiheessa. Lisäksi uudet jäsenemme tietenkin tuovat bändiin aivan uusia ideoita, joten myös kokoonpanon muuttuminen auttaa tietenkin muokkaamaan myös yhtyettä ja sen musiikkia johonkin suuntaan aina. Vaikka tämä albumi ei ole vielä tullut edes ulos, odotan jo innolla seuraavan kirjoittamista (naurua). Niin hauskaa uuden albumimme tekeminen meistä oli.

Olet tosiaan sanonut, että uusi albuminne ”Decadent” eroaa ”Steelhammer”-albumista suuresti juuri noiden kahden kitaristin takia, mutta näetkö albumeissa muita musiikillisia eroja?

Udo: Kyllä se suurin ero on ehdottomasti kitaroissa; mutta myös se, että jokainen bändin jäsen oli läsnä ja aktiivinen albumia kirjoitettaessa, sai levyn mielestäni kuulostamaan paljon tiukemmalta ja paremmalta kuin esimerkiksi ”Steelhammerin”, jonka materiaalin tekoon ei jokainen yhtyeen jäsen osallistunut. Sama homma oli aikoinaan ollessani Acceptissa, kun Wolf vastasi suurelta osin kappaleiden teosta. Mielestäni siis myös yhtyeen sisäinen kemia ja aktiivisuus vaikuttivat suurelta osin tämän albumin kokonaisuuteen.

Oliko teillä jokin musiikillinen tavoite albumia tehdessänne? Halusitteko siitä esimerkiksi raskaamman tai melodisemman kuin aikaisemmat teoksenne?

Udo: Ei oikeastaan. Albumin kappaleet vain syntyivät itsestään eikä niiden tyyliin pyritty vaikuttamaan millään tavalla. Haluan aina jokaisen albumin kuulostavan erilaiselta enkä oikeastaan koskaan pyri tekemään tietynlaista albumia. Niistä vain sitten lopulta tulee yhtyeen itsensä näköisiä riippuen siitä, ketä kokoonpanossa on. Tuliko tästä albumista raskaampi tai melodisempi kuin ”Steelhammerista”? En oikeastaan osaa tuohon edes vastata vielä, vaan aika sen sitten näyttää.

Mitä voit kertoa albumin sanoituksista? Tai omasta työskentelystäsi laulujen suhteen albumilla?

Udo: Tällä kertaa albumilla on sanoituksiltaan paljon jopa poliittisia kappaleita. Maailma tuntuu tällä hetkellä olevan varsin turmeltunut paikka, koska ihmisten väliset eroavaisuudet tuntuvat vain kasvavan. Rikkaat eivät edes tiedä, mihin rahaa enää laittavat, kun sitä tulee ovista ja ikkunoista, ja köyhät taas puolestaan näkevät nälkää ja jopa kuolevat siihen köyhissä maissa. ”Rebels Of The Night” -kappale on puolestaan kirjoitettu Ukrainasta ja Krimin tilanteesta. Olimme siellä kiertueella ja juttelimme sekä venäläisten että ukrainalaisten kanssa kyseisestä asiasta. Siellä tuntuu asiat olevan todella sekaisin. ”Pain”-kappale puolestaan kertoo siitä, kun katsot TV:stä uutisia, joissa kerrotaan vain sodista siellä ja täällä ympäri maailman. Kuinka paljon kipua me voimme enää tämän tiimoilta ottaa, ennen kuin kolmas maailmansota on tosi asia? Se on tavallaan koko albumin ideana.

Maailma tuntuu kyllä tällä hetkellä olevan melkoisen sekaisin, että ei varmaankaan ole kauhean vaikea keksiä siitä aiheita?

Udo: Ei todellakaan. Olen oikeasti peloissani siitä, mihin tämä kaikki vielä johtaa, jollei näitä asioita saada järjestettyä ja sovittua. Ei koskaan tiedä, mitkä seurakset noista sotivista maista on koko maailmalle, jos nuo sodat alkavat paisua ja yhä useammat maat alkavat sotia keskenään.

Albumin kansitaite julkaistiin itse asiassa juuri tänä aamuna. Miten albumin kansi tukee itse albumia?

U.D.O. Decadent 2015Udo: Itse asiassa tuo albumin kansi on hyvin kuvaava tuolle teemalle, jota sillä halutaan viestittää. Kuvan hahmolla on paljon valtaa ja hänen aurinkolaseistaan puolestaan näkyy lapsia, jotka näkevät nälkää. Kuvan hahmo elää siis turmeltuneessa maailmassa, jossa erot rikkaiden ja köyhien välillä ovat suuret.

Olet itse muusikkona saavuttanut jo melkoisen paljon, mutta onko itselläsi musiikin suhteen vielä haaveita, joita haluaisit joskus toteuttaa?

Udo: Itse asiassa sain tänä vuonna toteuttaa yhden haaveeni, kun sain soittaa keikan sotilassoittokunnan kanssa Saksassa. Se oli kokemuksena todella ainutlaatuinen ja tullaan julkaisemaan ensi syksynä todennäköisesti myös DVD:nä. En oikeastaan ehdi edes miettimään uusia juttuja tällä hetkellä, koska meillä on tulossa varmaan U.D.O.:n historian pisin kiertue ensi vuonna. Se alkaa heti vuoden alussa, ja tällä hetkellä näyttäisi siltä, että koko vuosi tulisi olemaan keikkoja täynnä.

Entäpä onko mielessäsi joku muusikko, jonka kanssa haluaisit vielä joskus tehdä yhteistyötä?

Udo: Haluaisin joskus tehdä yhteistyötä Richie Blackmoren kanssa. Arvostan häntä kitaristina suuresti ja hänen kanssaan olisi mukava tehdä joskus yhteistyötä.

Pojallasi Svenillä on yhtye Damaged. Millaisia vinkkejä olet hänelle uraa varten antanut?

Udo: Yritän aina auttaa häntä parhaani mukaan, mutta en ole oikeastaan antanut hänelle mitään erityisiä neuvoja. Hän kysyy aina joskus jotain asiaa ja pyrin auttamaan, mutta en halua vaikuttaa hänen uraansa liikaa. Yritän kuitenkin tukea häntä parhaani mukaan.

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea tulevaisuuteen. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain suomalaislle Udo-faneille?

Udo: En ole aivan varma, milloin pääsemme Suomeen keikalle, mutta tarkoituksena se tietenkin olisi uuden albumin tiimoilta. Toivottavasti pääsemme siis sinne keikkailemaan taas tulevan abumin tiimoilta, koska Suomessa on aina mukava soittaa. Kiitoksia kaikille faneille tuestanne ja kuunnelkaahan uusi albumimme, kun se tammikuussa julkaistaan. Kiitoksia.

https://www.facebook.com/udoonline

Haastattelu: Arto Mäenpää

Kommentoi julkaisua