Udo Dirkschneider kertoi tulevasta ”My Way” -cover-albumistaan: ”Levy heijastaa koko uraani ylä- ja alamäkineen”

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 21.1.2022

Saksalainen, huhtikuussa 70 vuotta täyttävä heavy metal -legenda Udo Dirkschneider julkaisee coverialbumin nimeltä ”My Way”. Levy ilmestyy huhtikuun 22. päivä Atomic Fire Recordsin kautta, ja se sisältää 17 coveria kappaleista, joilla on ollut suurin vaikutus laulajan uraan.

Jokaisen singlen taustalla on henkilökohtainen tarina sekä yllättäviä sovituksia.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Kaaoszine pääsi Atomic Fire Recordsin järjestämään Zoomin kautta striimattuun ensikuunteluun sekä lehdistötilaisuuteen, jossa Udolta kyseltiin lukuisia kysymyksiä tulevasta juhlalevystä.

”My Way” -levyn kuuntelu oli hauska, musiikillinen matka. Kappaleiden erilaisuus nosti levyn viihdyttäväksi ja tarttuvaksi. Yllätyin kuinka hyvin Udo sai kaikki erilaiset hitit omakseen, ja osa niistä kuulosti siltä, että niiden teko on ollut todella hauskaa. Albumilla oli vakavampia, syvällisempiä ja vahvoja tunteita, joita Udo nosti laulullaan.

”Olen joskus aiemmin tehnyt muutamia covereita, mutta olen aina ollut hyvin varovainen niiden suhteen. Tätä levyä varten valitsin kappaleita, jotka ovat vaikuttaneet minuun hyvin paljon jo nuorena”, Udo kertoi.

Muutamasta hitistä hän teki täysin uuden kappaleen, kuten QueeninWe Will Rock You” -kappaleesta. Tämän vuoksi covereita tehdään, ainakin se on syy miksi niitä pitäisi tehdä. Covereilla tulisi luoda jotain uutta, aiemman musiikin inspiroimana.

Queenin kitaristi Brian May kuuli Udon version ”We Will Rock You” -kappaleesta, kun tämän hyvä ystävä, ja Udon levyllä soittanut, kitaristi Peter Koobs soitti sen hänelle.

”May sanoi ’Luojan kiitos, ettei se ole taas uusi, samanlainen coveri, jonka kaikki jo tietävät.’ Hän yllättyi ja piti versiosta. Se oli tietysti kiva kuulla. On hyvä tehdä jotain erilaista jostain todella tunnetusta”, Udo muisteli.

Udo paljasti, että May olisi jopa halunnut soittaa soolon hänen versioonsa, mutta oli silmäoperaatiossa eikä sen vuoksi voinut osallistua siihen.

”Kitaristi Dee Dammers teki soolon tähän kappaleeseen ja Brian May sanoi, että ’Hyvä, hyvä versio’. Oli kyllä kunnia kuulla se.”

Kuva: Eddi Bachmann

Udo ei kulkenut levyllä helpointa reittiä, vaan selkeästi käytti aikaa ja ajatusta kappaleisiin. Hän antoi tunnettaan musiikillisille hetkille ja heittäytyi erilaisiin tunteisiin, mielialoihin, tyyleihin. Upeaa. Lisäksi kappaleiden järjestyksen pohtiminen on varmasti ollut haaste. Paitsi Frank SinatranMy Way” -kappaleen coveri. Se ei olisi voinut sijaita muualla kuin levyn päättäjänä.

”Faith Healer” oli ensimmäinen kappale, jonka tiesin, että haluan laulaa tällä levyllä. Se soi nuoruudessani joka paikassa, baareissa diskoissa ja klubeilla. Peter Baltes myös sanoi, että minun täytyy laulaa tämä kappale. Se ei kuulosta samalta kuin Alex Harvey laulama, mutta halusin tehdä siitä oman tyylisen.”

Udo kertoi kuinka tärkeää on tehdä asiat omalla tavalla.

”Aina olen tehnyt asiat My Way, minun tyylilläni. On tärkeää, että et kuuntele liikaa muita, vaan toteutat itseäsi ja teet mitä ajattelet. Tietysti minua jännitti tehdä coveri-albumi, mutta tuloksen kuultuani olen iloinen.”

”En edes halunnut yrittää laulaa samalla tavalla, kuin näiden kappaleiden laulajat, vaan halusin oman leiman ja tyylin niihin. Olen hyvin tyytyväinen tulokseen ja albumiin. Levy heijastaa koko uraani.”

Kuva: Eddi Bachmann

Udo kertoi, että levyn vaikein kappale oli Wolfsheimin Kein Zurück”, jonka hän lauloi äidinkielellään saksaksi. Kappale oli hänelle kuitenkin tärkeä, sillä lyriikat heijastavat hänen koko uraansa, jossa on hyviä ja huonoja aikoja sekä ylä- ja alamäkiä.

”Sanojen ja niiden tarkoitus oli vaikea laulaa äidinkielellä. Lisäksi saksan kieli on haastavaa vaikeine sanoineen.”

Muita haastavia hetkiä toivat Led ZeppelininRock And Roll” -kappaleen korkeat melodia sekä ”Paint In Black”- ja ”Faith Healer” -singlet.

”Faith Healerissa vaikeinta oli tunnelman välittäminen. Lopulta päätin siinä tehdä kuin Udo tekisi. Omalla tyylilläni. Loput biiseistä ei ollut vaikeita. Valitsimme oikeat kappaleet, ja nämä ovat täydellisiä omalle äänelleni.”

Tina TurnerinThey Call It Nutbush” -kappaleen versiosta Stefan Kaufmann kommentoi Udolle, että aivan kuin James Brown olisi ollut paikalla. Udo pitää Tina Turnerista paljon, joten kappaleen valinta oli helppo. Myös Uriah Heepin Sympathy” oli selkeä päätös.

”Monet kysyivät miksi en tee ”Easy Living” tai ”Lady In Black” -coveria. En halunnut, pidin ”Sympathysta”. Kun Mathias ”Don“ Dieth kuuli, että laulan ”Sympathyn” hän sanoi, että haluaa soittaa kitarat, sillä se on myös hänen lempibiisi. Pidän kappaleen melodiasta, tunnelmasta ja koko fiiliksestä. ”

Levyn ainoa balladi ”Jealousy” on myös Udon mieleen, jonka lisäksi se sopii hänen ääneensä täydellisesti. Monipuolisen levyn pohjalta Udo kannustaa kaikkia olemaan rohkeita ja avoimia mieliltään.

”Olen aina avoin enkä pelkää hyödyntää eri soittimia. Jos kappale tarvitsee jotain, niin antaa mennä. Mielestäni on tärkeää pitää mieli avoimena. Silloin oma kiinnostus tekemiseen säilyy sekä ihmiset kiinnostuvat. Tämä on minulle henkilökohtainen albumi, eikä minun tarvitse osoittaa hevimetalliutta sen avulla. Levy heijastaa uraani ja vaikutteitani. Tätä oli hauska tehdä.”

”My Way” -albumin kappalelista

 1. Faith Healer (Alex Harvey)
 2. Fire (Crazy World Of Arthur Brown)
 3. Sympathy (Uriah Heep)
 4. They Call It Nutbush (Tina Turner)
 5. Man On The Silver Mountain (Rainbow)
 6. Hell Raiser (The Sweet)
 7. No Class (Motörhead)
 8. Rock And Roll (Led Zeppelin)
 9. The Stroke (Billy Squier)
 10. Paint It Black (Edit Version) Saxon
 11. He’s A Woman, She’s A Man (The Scorpions)
 12. T.N.T. (AC/DC)
 13. Jealousy (Frankie Miller)
 14. Hell Bent For Leather (Judas Priest)
 15. We Will Rock You (Queen)
 16. Kein Zurück (Wolfsheim)
 17. My Way (Frank Sinatra)

Mukana olevat muusikot

Dee Dammers
Andrey Smirnov
Mathias „Don“ Dieth
Peter Koobs
Stefan Kaufmann
Harrison Young
Steiffenhorns
Dieter Kuhlmann
Jens Buschenlange
Tommy Schneller
Sven Dirkschneider
Manuela Bibert
Boris Delic
Peter Baltes
Stefan Kaufmann

Studiokrediitit:
Nauhoitettu pandemian aikana useissa paikoissa toukokuun ja syyskuun välillä vuonna 2021
Tuottaja: Mattes
Yhteistyötuottaja: Peter Koobs & Stefan Kaufmann
Miksaus: Mattes
Masteroniti: Stefan Kaufmann

Artikkelikuva: Eddi Bachmann