Unaussprechlichen Kulten – Baphomet Pan Shub-Niggurath

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 22.7.2014

Chileläinen Lovecraft-hengessä nimetty Unaussprechlichen Kulten julkaisi kolmannen täyspitkänsä 14.heinäkuuta. CD-puolen jakelun hoitaa Dark Descent Records, joka julkaistaan hieman myöhemmin (28.7.). Alkuperäisen vinyylijulkaisun takana on saksalainen Iron Bonehead Productions. Bändin nimi viittaa fiktiiviseen okkulttiseen teokseen, jonka Lovecraft mainitsee tarinoissaan löytyväksi erinäisten maagikkojen kirjahyllyistä. Tästä, kuten myös julkaisun ja kappaleiden nimistä, voi helposti päätellä mistä lyyrinen tarjonta ammentaa aiheensa.

Ensimmäinen varsinainen kappale ”The Hooded Baphomet Bleated” alkaa aksenttien jälkeen vahvalla sahausriffillä ja blast beatilla. Homman nimi on selvästi alusta asti old school death metal. Incantationin hengessä kulkeva kappale esittelee raakasoundisen yhtyeen, joka vetää perässään merten kauheuksista kertovaa verkkoaan. Aluksen peräsimessä istuva vokalisti sopii brutaalin matalalla ulosannillaan loistavasti paikoilleen ja kappaleen loppuessa jatkuva korina nostattaa kylmiä väreitä.

Tunnelma on aihepiiriin kuuluen kylmä sekä painostava ja äänimaisema luo hyvin mielikuvia pimeistä syvyyksistä, vaikka lyriikat loistavatkin poissaolollaan. Kuitenkin aika ajoin esiin manatut ”IA IA”-huudot luovat tietyn mielikuvan sanoitusten sisällöstä. Basso loistaa myös aika ajoin taustan riffittelyllään, se myös luo hyvin pohjaa ja vanhan liiton Cannibal Corpse-tyyppistä kosketuspintaa kappaleeseen.

Toinen vahvasti kuultavissa oleva vaikute, nimittäin Morbid Angel, esiintyy myös edukseen ja on kuultavissa esim. kappaleissa ”Yogga-Sothothe” ja ”Kadath In The Cold Waste”. MA:han on itsekin viljellyt Lovecraft-aihepiiriä läpi uransa aikana ja sama vaikute kalskahtaa jo sen jäsenten käyttämistä pseudonyymeistä. Kappaleet tuntuvat seuraavan tuttua rakennetta, jossa alun ja lopun nopeammat rykäisyt yhdistetään keskivaiheilla pyörivällä suvanto-osalla, jota pohjustavat tritonuksessa, eli pahoilaisintervallissa, kulkevat kaaoottiset kitaramelodiat. Tästä loistava esimerkki kuullaan kappaleessa ”Spirals Of Acrid Smoke”, jonka kaamea melodia porautuu takaraivoon kuin kiero poranterä.

Aiemmin mainittu kaava on toki toimiva, mutta ehkä hieman mielikuvitukseton. Kappaleiden vankka bassovoittoinen pohja ja tietynlainen painostava äänenpaine ei kuitenkaan väisty missään vaiheessa ja tunnelma on loppuun asti suorastaan apokalyptinen.

Tämä julkaisu todistaa, että on edelleen loistavia yhtyeitä jotka ovat vain pysyneet piilossa suuren yleisön tietoisuudesta. On vaikea suhtautua levyn julkaisuvuoteen vakavissaan, sillä soundinsa puolesta se olisi voinut olla 20 vuotta aikaisemmin. Tämä on jokaiselle vanhan liiton death metal miehelle suositeltava sijoitus, ja jos Lovecraftin luoma mythos lainkaan vetää puoleensa on menestys taattu.

9/10

Kappalelista:
01 Prologue
02 The Hooded Baphomet Bleated
03 La Recta Provincia
04 Yogge-Sothothe
05 Ceremony of Belial
06 Kadath In The Cold Waste
07 Nomen Mysticum
08 Spirals Of Acrid Smoke
09 Epilogie

https://www.facebook.com/pages/Unaussprechlichen-Kulten/609345889079874

Kirjoittanut: Tuukka Franck

Luetuimmat

Uusimmat