Uncreation’s Dawn – Holy Empire of Rats

Tamperelainen black metal -pumppu Uncreation’s Dawn julkaisee kuuden vuoden tauon jälkeen marraskuussa 2012 uuden kokopitkän “Holy Empire of Rats” No Sign of Life Recordsin kautta. Luvassa on saatanallista menoa ja meininkiä.

Levyn aloittava nimibiisi tärähtää eetteriin niin maittavasti, että jo se antaa luvan olettaa, mitä on luvassa: hienoa suomalaista black metallia. Biisin instrumentaali-intron jälkeen päästetään vokalisti häkistä, eikä ulosantia voi millään muotoa moittia. Uhkaavalta kuulostava bläkkiskähinä luo heti aloituksessa hienon tunnelman kuuntelijalle. Selkeitten blast beatien lisäksi kaikki muut instrumentit meinaavat hiukan sotkeutua epäselväksi puuroksi, mutta tämähän kuuluu osittain genren ominaispiirteisiinkin. Seuraava biisi ”Devouring Blight” lähtee käyntiin huomattavasti edeltäjäänsä rauhallisemmalla tempolla, lisäksi intron riffi on yllättävän koukuttava. Tässä biisissä rytminvaihdokset toimivat hienosti ja pitävät kuulijan mielenkiintoa yllä.

”Jaws of Pestilence” paukuttaa taas menemään täysillä. Blast beatit antavat tahtia, kun vokalistin kähinä muokkaa biisistä hyvin vaarallisen kuuloisen. Biisin keskipaikkeilla esiin nousevat kuolonkiljahdukset varmasti saavat huonounisimmat pyöriskelemään sängyissään. Itsellenihän tällaisesta nousee vain hyväksyvä hymy kasvoille. Tarkalle rumputyöskentelylle täytyy jo tässä vaiheessa antaa erityismaininta, joka kattaa koko levyn.

”Serpent Of The Old (Ye Ever Wrathful One)” lähtee käyntiin hyvin tutunkuuloisella hitaalla riffillä ja pirullisilla vokaaleilla. Tätä biisiä kuunnellessa voi melkein mieleensä visualisoida videon, joka tästä tehtäisiin. Että jos vinkkejä pojat kaipaatte, niin täältä pesee. Kyseessä on kuitenkin black metallin oppikirjabiisi, jossa laulu sekoittuu lähes puheeksi, kitarat jurnuttavat melko tasaista riffiä ja pellit paukkuvat. Mutta mikäpä siinä, kun juuri tällaista black metallin kuuluukin olla! Myös seuraava biisi jatkaa samaa, hyväksi havaittua kaavaa.

Levyn yhdeksi kohokohdaksi nousee ehdottomasti ”Operation Ragnarök”, josta huokuu nimen mukainen maailmanlopun tunnelma. Tätä teemaa on käsitelty pohjoismaisessa metallimusiikissa varmaan joidenkin mielestä liikaakin, mutta Uncreation’s Dawn tekee tämänkin onnistuneesti. Varsinkin biisin loppu on osuva, sen perusteella voisi melkein elokuvien tavoin odottaa jatko-osaa. Myös levyn loppupuolelta löytyvä rauhallisempi ”Abandoning The Prison Of Flesh” on kaikessa uhkaavuudessaan nautittava kuuntelukokemus, joka kuitenkin vaatii tietynlaisen mielentilan – muutamalla kuuntelukerralla olen biisin muitta mutkitta hypännyt yli. Tätä seuraavan ”Aards Verdoemenis” -biisin pianon pimputtelu puolestaan on jokaisella kuuntelukerralla jostain syystä ärsyttänyt korvaani suunnattomasti! En oikeastaan ymmärrä, mikä tehtävä tällä välisoitolla levyllä ylipäätään on. Onneksi levy ei lopu tähän, vaan tarjolla on vielä yksi suomenkielinen rykäisy sekä viulumaiseen hautajaistunnelmaan levyn päättävä ”Outro”, joka kyllä rauhoittaa kuulijan kymmenen kylmyyttä huokuvan biisin jälkeen.

Uncreation’s Dawnin kolmas täyspitkä on sopivan primitiivistä ja pirullista black metallia. Paikka paikoin siitä tulee mieleen toinen suomalainen alan nimi Barathrum, mutta Uncreation’s Dawn on kuitenkin tarpeeksi itsensä kuuloinen. Soundipuolikin toimii hyvin, ja uskon tuon lievän puuroutumisen olevan aivan tarkoituksenmukaista. Vaikka käsissä on hyvä levy, voi sitä hiukan moittia rakenteellisesta yksipuolisuudesta. Kappaleet on järjestetty niin, että nopeampaa tuotosta seuraa hitaampi veto. Bändi luottaa kappaleiden introissa riffeihin, jotka saavat oman tunnelmansa aikaiseksi. Myöskään blast beatejä ei ole levyllä säästelty. Kyllä ”Holy Empire Of Rats” on malliesimerkki onnistuneesta black metal -teoksesta. Uskallan suositella!

8/10

Kappalelista:
01. Holy Empire Of Rats
02. Devouring Blight
03. Jaws Of Pestilence
04. Serpent Of The Old (Ye Ever Wrathful One)
05. Sepulchral Madness
06. Operation Ragnarök
07. Wotanic Shocktroops
08. Abandoning The Prison Of Flesh
09. Aards Verdoemenis
10. Sudenveri
11. Outro


http://www.facebook.com/pages/Uncreations-Dawn/229087213809852?ref=ts&fref=ts

Kirjoittanut Rudi Peltonen