Uneksijat vailla mielikuvitusta – arviossa Allen/Olzon-kokoonpanon ”Army of Dreamers”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 13.11.2022

Russell Allen, Magnus Karlsson ja Anette Olzon – siinä kolmikko, joka taustojensa puolesta enteilee tasokasta albumia. Kolmikosta Olzon lienee tutuin suomalaisille Nightwish-kytköksensä kautta, kun hän toimi yhtyeessä vokalistina vuosien 2007–2012 aikana. Tuon ajanjakson jälkeen Olzon on edelleen tehnyt töitä musiikin saralla, ja vuoden 2017 jälkeen hän on ollut esillä The Dark Element -yhtyeen kautta, jossa hän on solistina.

Dark Element kuten Allen/Olzon-kokoonpanokin eivät liiku ulosantinsa puolesta kaukana sinfonisesta metallista, joten Olzon liikkuu tukevasti mukavuusalueellaan. Sitä vastoin Allen on villimpi kortti, sillä vokalisti on vaikuttanut aikaisemmin Symphony X:n riveissä, jonka ulosanti on progressiivisen metallimusiikin puolella. Tällä hetkellä Allen vaikuttaa Adrenaline Mob -yhtyeessä, joka takoo hard rockia vahvalla otteella. Taustojensa puolesta Allen ei siis ole itsestäänselvyys, mutta ”Army of Dreamers” -albumia kuunnellessa on helppo todeta, että hänen rosoinen äänensä on hyvä vastapaino Olzonille.

Vaikka Allen/Olzon-kokoonpano on nimetty sen vokalistien mukaan, on multi-instrumentalisti Magnus Karlssonilla ja rumpali Anders Köllerforsilla keskeinen rooli mahtipontisen ja melodisen äänimaiseman luomisessa. Ensimmäinen edellä mainituista voi myöskin olla tuttu nimi, mikäli olet seurannut Frontiers Music -levy-yhtiön julkaisuja viime vuosien ajalta. Karlsson kun ollut mukana monenlaisissa kokoonpanoissa, kuten The Ferrymenin ja Ginevran uusimmilla julkaisuilla. Heart Healerin ”The Metal Opera by Magnus Karlsson” -pitkäsoittoa ei sovi myöskään unohtaa, sillä albumilla kuultiin lukuisia naissolistejaan, mukaan lukien Olzonia. Ja kuten albumin nimestä voi päätellä, on Karlssonilla ollut merkittävä rooli silläkin. Ja kuten edellä mainituilla albumeilla, vastaa Karlsson myös ”Army of Dreamers” -pitkäsoitolla pitkälti sävellyksistä ja lukuisten instrumenttien soitosta.

Allen, Karlsson, Köllerfors ja Olzon yhdistivät voimansa ensimmäisen kerran vuonna 2020 Allen/Olzon-kokoonpanon esikoisalbumin tiimoilta. Nyt kahta vuotta myöhemmin vuorossa on toisen pitkäsoiton hetki, jolla annetaan kuulijoille lähes tunnin mittainen sukellus mahtipontisen ja melodisen metallimusiikin maailmaan. Kun kokoonpanon taustajoukoista löytyy myös maailmankuulu tuottaja Jacob Hansen, voi olla varma, että tiedossa on viimeisen päälle hiottu pitkäsoitto – ja näin juurikin on.

”Army of Dreamers” on yhdentoista kappaleen kokonaisuus, jossa kappaleet noudattavat säntillisesti tiiviitä neljän, viiden minuutin aikaraameja. Kappaleet itsessään ovat harmillisen samankuuloisia, eivätkä ne tahdo useankaan kuuntelukerran jälkeen jäädä mieleen. Kappaleita voisi siis luonnehtia kliinisen persoonattomiksi, mikä on hiukan yllättävää, kun ottaa huomioon sen, että kappaleilla laulaa kaksi taidokasta vokalistiakin. Tosin, eivät sävellyksetkään eroa keskenään radikaalisti. Myöskään lyriikoihin tutustuminen ei lisää mielenkiintoa vaan päinvastoin laimentaa sitä, sillä sanoitukset ovat sisältönsä suhteen häkellyttävän kryptisiä sekä korneja.

Eipä ”Army of Dreamers” -pitkäsoittoa tosin kuunnellakaan ensisijaisesti sanoitusten vaan Allenin ja Olzonin takia. Jos albumilta odottaa vain kuulevansa heidän lauluosuutensa ja niihin sovitetut mahtipontiset sävellykset, tulevat odotukset kaikin puolin lunastetuiksi. Muilta osin kokonaisuus kallistuu kuitenkin vahvasti ”kuuntele ja unohda” -albumien kategoriaan, josta ei yksinkertaisesti jää mieleen juuri mitään vaikka haluaisikin.

Tämä on sääli, sillä jos albumia tehtäessä olisi jätetty edes hieman pelivaraa kokeilunhaluisuudelle, olisi pitkäsoitosta muovautunut moniulotteisempi ja siten jännittävämpi. Nyt lopputuloksena on kuitenkin albumi, jossa jokainen kappale on viilattu niin viimeisen päälle toimivaksi, että kappaleet ovat tuskastuttavan ennalta-arvattavia eivätkä erotu toisistaan.

Kappalelista:

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/allenolzon

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen