Unioni 2015 -kiertue @ Rytmikorjaamo, Seinäjoki 2.4.2015

the man-eating treePääsiäispyhien pitkä viikonloppu oli alkanut, ja tiedossa oli Seinäjoen Rytmikorjaamolle saapuva -kiertueen kova kolmikko; , ja . Ei muuta kuin puurot naamariin, kamera kantoon ja matkaan.

Paikanpäälle saapuessa Rytmikorjaamon pihalle kuului vielä soundcheckin tekemisen meininki. Kun ovet virallisesti avattiin, olin periaatteessa ensimmäinen ”asiakas” paikalla muutaman tyttösen jäädessä pihalle etsimään henkkareitaan. Ensimmäisenä näin salin jakavan verhon, joka on varma merkki siitä, että paikalle ei paljoa porukkaa odotettu. Siitä lienee myös merkkinä saman päivän aikana mm. tapahtuman facebookissa ilmoitettu kampanja jonka mukaan yhdellä lipulla pääsi kaksi henkilöä sisään.

Tästä huolimatta odottelin keikan alkua mielenkiinnolla. Muutamia ihmisiä laahautui innokkaana paikalle ja muutamia tuttujakin kasvoja Etelä-Pohjanmaan metallikansasta näkyi. Aloittavan bändin yleisömäärä alkoi olla aikalailla selvillä, kun The Man-Eating Tree aloitti oman osuutensa. Oululainen viiden miehen yhtye ei paljon yleisön vähyydestä piitannut, vaan veti erittäin tunnelmallisen metallisettinsä alusta loppuun hupparipäisen Antti Kumpulaisen johdolla.

Aina sitä soisi enemmän kuulijoita, etenkin metalli-iltamiin, mutta näillä mennään. Ehkäpä ihmiset olivat ryhtyneet jo maalailemaan muniaan tai rynnänneet mökeilleen tms. tuskin kuitenkaan samana iltana keskustan Bar15:ssa esiintynyt Kauko Röyhkä tästä jengistä kovin montaa ihmistä veti puoleensa. Joka tapauksessa kohta lavalle astuisi Tuomas Saukkosen (mm. Before the Dawn) johdolla Wolftheart.

wolfheart saukkonenPaikalle oli jo saapunut yhtyeestä kiinnostuneita enemmänkin paikalle ja eturivistä taaemmas oli jo ihan passelisti ihmisiä, mutta niitä olisi mahtunut vielä aika monta rivillistä lisääkin. Allekirjoittanut oli odottanut nimenomaan Wolfheartin esiintymistä kaikkein eniten, koska Saukkosta en lavalla ollut nähnyt aikoihin. Ja voi helevettiläinen, että Saukkonen ja kumppanit vetivät kovan keikan! Yhdeksän kappaleen setistä seitsemän koostui pelkästään vuoden 2013 ”Winterborn” albumin sisällöstä, MUTTA yleisölle tarjottiin myös maistiaisia myöhemmin tänä vuonna (2015) julkaistavalta ”Shadow World” –pitkäsoitolta. Kappaleet ”Zero Gravity” ja ”Aeon of Cold” kuulostivat TODELLA hyviltä ja solistin pyynnöstä ne kamerat ja puhelimet todella pysyivät yleisön taskuissa. Tässä vaiheessa on jo todettava, että em.kappaleet olivat illan ehdoton kohokohta ja odotukset tulevaa albumia kohtaan nousivat huomattavasti.

Sitten päästiinkin illan pääesintyjään Finntrolliin, joka Unioni-kiertueen lomassa juhlisti myös finntroll lillmåns”Nattfödd”-albumin julkaisua, josta on kulunut yli 10 vuotta. Väkeä oli pikkuhiljaa saapunut ihan ok määrä ja oli selvää, että ihmiset olivat saapuneet paikalle nauttimaan musiikista, eivätkä niinkään vetämään peri-pohjanmaalaiseen tapaan kaatokännejä – tämä päättely ihan vain sillä huomiolla, että baaritiskille ei muodostunut missään vaiheessa minkäänlaista jonoa.

Kyllähän se ”Nattfödd” kuultiin alusta loppuun – levyn viimeistä ”Routas Vaggvisa” –kappaletta lukuunottamatta. Keikkaveto ulottui loppua kohden toki myös muihin yhtyeen julkaisuihin. Kunnioitettavan pitkä settilista oli jo ”Nattfödd”-albumin soiton jälkeen rehellisesti sanottuna puuduttava, mutta siinä vaiheessa, kun yhtyeen laulusolisti Mathias Lillmånsilta lähti takki ja paita pois niin oli jo tosi kyseessä, ja kun alettiin kuulla niitä muitakin kappaleita niin yleisöönkin tuli enemmän vauhtia ja pientä pittitoimintaakin nähtiin.

on aina ollut sellainen paikka omaan korvaan, että kun bändi soittaa PA täysillä vilkuttaen, paikalla pitäisi olla pikkasen enemmän väkeä ns. vaimentamassa ääntä. Juuri Finntroll kuulosti ilman korvatulppia parhaimmalta salin perältä. Kaiken kaikkiaan klubi-iltana Unioni-kiertueen toinen välistoppi oli vallan mukava ilman kummempia häiriötekijöitä, mutta sitä yleisöä olisi saanut olla kaikkien kannalta enemmän. Kaikilta yhtyeiltä todella perusvarmaa suorittamista ja aikatauluissakin pysyttiin.

Illasta positiivisen vaikutuksen teki kyllä The Man-Eating Treen mallikas tunnelmointi, Wolfheartin tajuntaan junttaava keikka ja ne kaksi uutta biisiä! Finntroll veti kyllä pitkän ja loppua kohti energiaansa kasvattavan setin, mutta omaan makuun se oli kovin puuduttavaa kuultavaa – paitsi siellä salin perällä seuranani yksinäinen paitamyyjä ja narikkahenkilökuntaa.finntroll yleisöä

Suosittelen kyllä ehdottomasti tarkastamaan Unioni-kiertueen jos vaan olet lähettyvillä.

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen
Kuvat: Jarmo Hänninen Photography

Kiertueen päivät ja paikat kokonaisuudessaan:
Ke 1.4.2015 Oulu, 45 Special
To 2.4.2015 , Rytmikorjaamo
Pe 3.4.2015 Tampere, Klubi
La 4.4.2015 Turku, Klubi
Su 5.4.2015 Lahti, Finlandia-klubi
Pe 10.4.2015 Joensuu, Kerubi
La 11.4.2015 Anjala, Mari’s Coffee
Pe 17.4.2015 Jyväskylä, Lutakko
La 18.4.2015 Vaasa, Hullu Pullo
La 25.4.2015 Helsinki, Tavastia
Unioni-kiertueen Facebook tapahtuma-sivut TÄSTÄ

Wolfheart setlist: (lähde: T.Saukkonen)
1. Strenght and Valour
2. Gale of Winter
3. Chasm
4. Zero Gravity (uusi)
5. Aeon of Cold (uusi)
6. I
7. Hunt
8. Ghost of Karelia
9. Routa pt. 2

Finntroll setlist:
http://www.setlist.fm/setlist/finntroll/2015/rytmikorjaamo-seinajoki-finland-43cb57c7.html
The Man-Eating Tree Facebookissa
Wolfheart Facebookissa
Finntroll Facebookissa

Kommentoi julkaisua