Universe217 – Change

universe217Levy alkaa voimakkaasti, eikä jätä arvaamisen varaan miten vahvasta teoksesta on kyse. Se ei odottele tai ujostele, vaan antaa välittömästi itsensä, jatkaen lujalla otteella koko albumin läpi. Tämä ei suinkaan ole kreikkalaisyhtyeen ensimmäinen levy, mutta ellet ole koskaan ennen kuullut tätä, kehotan sinua heti ottamaan levyn haltuun. Tämä on upeaa.


Vahvasti doom-sävytteinen melodiointi voimakkaalla naislaulajalla on jotakin uskomattoman hienoa. Tanyalla on upea ääni luonnollisella karkeudella. Hänen äänensä taipuu pitkiin venytyksiin kuten karjumiseenkin, mikä lähtee tunteella.

Yleensä on harvinaista, että levyllä kaikki kappaleet ovat mahtavia, eikä mikään tunnu täytteeltä tai siltä, ettei oikein levyn kokonaisuuteen istu. Tietysti sen huomaa, että kappaleet vaihtuvat, mutta mitenkään niitä ei ole sidottu toisiinsa. Silti levy soljuu eteenpäin samettisena nauhana.

Hitaampaa ja synkempää maalaavaa äänimaailmaa värittää myös menevämmällä groovilla maustetut kappaleet, kuten ”Here Comes”. Kappaleista suurin osa ei ole mahdottoman pitkiä, ollen siinä viiden minuutin kieppeillä pyöriviä, mutta mukaan mahtuvat myös reilun seitsämän minuutin ”Burn” sekä reilun 12 minuutin levyn nimikkobiisi, ”Change”, mikä onkin sopivasti jätetty viimeiseksi sinetöimään levy.

Burnin” kohdalla levy rauhoittuukin selkeästi doom-rockista viimeisen kolmen kappaleen ajaksi persoonalliseksi ja taiteellisemmaksi, olematta kuitenkaan mitään tekotaiteellista tuubaa, mikä yrittää liikaa. ”Burn” on balladimainen ja rauhallinen. Säröistä on luovuttu, kunnes kolmen minuutin jälkeen alkaakin raakuus. Meno ei muutu tykitykseksi, vaan raskaaksi pään notkautteluksi instrumenttien tahtiin, kun laulaja kirkuen karjuu synkkyyttä mieleesi. Karvoja nostattavan mahtavaa. Kappaleen loppuun ratsastetaankin svengaavasti. ”Call” on herkempi ja kovin kaunis olematta pumpulia, lopussa kuitenkin kuristaen otettaan.

Change” ei ainoastaan ole levyn nimikkobiisi ja lopettaja, vaan se myös kiteyttää koko levyn sisällön, jotenkin paketoiden sen, mitä se on antanut. Jos voimakkaasti doomia rutistava rock mahtavalla naislaulajalla ja kovalla sisällöllä kiinnostaa yhtään, tämä levy on ehdottoman mahtava. Muillekin sitä voin suositella, edes siitä syystä, että pääsee kokemaan, mitä voimakas musiikki on luonteeltaan.

10/10

Kappalelista:

  1. Undone
  2. Counting Hours
  3. Here Comes
  4. Rest Here
  5. Burn
  6. Call
  7. Change

https://www.facebook.com/universe217

 

Kommentoi julkaisua