Unkarilais-venäläinen Туман vie Zuhanás-levyllään tutkimusmatkalle painajaisiin

– Zuhanás

Keskiössä ei ole nopeus eikä provosointi. Tämä ei ole sellaista mustaa metallia. Kyse on synkästä ja raskaasta pohdiskelusta.

Unkarilainen black metal -bändi Туман kurkistelee musiikillisesti jossakin määrin samanlaisesta synkästä puskasta kuin puolalainen Mgła. Yhtäläisyydet alkavat jo siitä, että kummankin bändin nimi tarkoittaa sumua. Musiikillisesti ja tunnelmallisesti bändit ovat samaan tapaan filosofisen synkkämielisiä ja kuolemanvakavia.

Bändin neljäs pitkäsoitto ”Zuhanás” pyrkii selkeästi olemaan kokonaisteos, ja oletus selvästi on, että levy kuunnellaan kerralla alusta loppuun. Kehittely on rauhallista, ja vääjäämättömyyden tuntu kappaleissa ahdistaa ja kiehtoo samaan aikaan. Se lienee tarkoituskin. Kuulijaa ei päästetä liian helpolla, mutta levy tarjoaa hienon elämyksen kun siihen jaksaa paneutua. Samanlaiseen purevuuteen ja tarttuvuuteen ei Туман kappaleissaan pääse kuin esimerkiksi jo mainittu Mgła, mutta toteutuksen perusteellisuutta on silti pakko arvostaa.

Aiemmat pitkäsoittonsa saksalaisella No Colours Recordsilla julkaissut Туман on nyt siirtynyt suomalaisen The Sinister Flamen talliin.

Bändin venäläinen laulaja ja perustajajäsen Dim (Anastasiya Razvalyaeva) tuo silkalla äänellään kappaleisiin paljon lisää mielenkiintoa. Käheän kuiskauksen ja huudon välimailla kulkeva ääni ja vihaisesta epätoivoiseen vaihteleva artikulointi sopivat levyn tummasävyiseen, rikkaaseen ja epävireisen esteettiseen äänimaailmaan erinomaisesti. Ei kovin pirtsakkaa, mutta toimii.

Unkarin tilanne on mitä on. Vapauden, demokratian, ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden kaltaiset ajatukset ovat poistumassa kiihtyvällä tahdilla muodista, joten on kiinnostavaa ja vähän kuumottavaa kuunnella, millaista äärimetallia sieltä maailmalle tuutataan. Voisi kuvitella, että natsibändi olisi nytkin kyseessä, mutta Туман ei sitä ole. Levy ei ole julkilausutusti poliittinen eikä oikein edes rivien välissä. Se saattelee kuulijan jonkinlaiselle sisäiselle, lähes autistiselle tutkimusmatkalle epävarmuuteen, pimeyteen ja painajaisiin, eikä kerro mitä sieltä löytyy.

Levyn nimi Zuhanás tarkoittaa sukellusta tai putoamista. Biisit ovat lyriikoiltaan ja tunnelmiltaan sisäänpäinkääntynyttä ja tinkimätöntä synkistelyä. Sanoituksissa pysytellään paljolti oman pään sisällä. Ajatukset tulevat jostain ja virtaavat johonkin kuin lumivyöry.

8/10

Kappalelistaus:
1. Prologue
2. Feelingprints I
3. Feelingprints II
4. Falling
5. The Pulsation of Everything
6. A Station in the Middle of Infinity
7. Epilogue

Kirjoittaja: Pasi Huttunen

Kommentoi julkaisua