Unshine – Dark Half Rising

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 8.1.2014

Helsinkiläisen Unshinen kolmas täyspitkä levytys ”Dark Half Rising” on valmis ja saapunut saamaan tuomionsa. Kyseessä on bändin ensimmäinen teema-albumi. Levyn tapahtumat sijoittuvat kelttiläiseen rautakauteen, vuoteen 53 eaa., nykyisen Belgian Ardennien alueelle, jossa aikoinaan sijaitsi Arduenna Silvan metsäalue. Kyseisellä alueella roomalaiset kävivät kiivaita taisteluja kelttiläisheimojen kanssa, mistä tapahtumista levyn fiktiiviset tapahtumat juontavat juurensa.

Levy alkaa tarttuvalla, mutta rauhallisella akustisella kappaleella ”Nadja’s Wailing About Coming of the Frost”. Bändissä osataan selvästi käsitellä akustista kitaraa, ja sen takia toivoisin, että sitä olisi käytetty hyväksi enemmän myös muissa kappaleissa. Suurimman huomion tässä kappaleessa vie silti laulaja Susanna Vesilahti. Hänen puhdas ja heleä äänensä sopii kappaleeseen täydellisesti, ja hän osaa myös käyttää sitä taidokkaasti.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Seuraavassa kappaleessa ”The Oath to Wilderness of Unredeemed Nature” päästään kiinni musiikkiin, jota yhtye tykkää kutsua druidimetalliksi. Tämä ja suurilta osin muutkin kappaleet on rakennettu pääasiassa keskitempoisesta ja yksinkertaisesta heviriffittelystä, jylhän melodisista kitaraliideistä, tasaisesti rullaavasta rummutuksesta, tarttuvista laulumelodioista ja taustalla tunnelmaa luovasta syntetisaattorista. Ainekset on sekoitettu keskenään ja leivottu toimivaksi kokonaisuudeksi.

Albumi kulminoituu niin teemallisesti kuin musiikillisestikin lähes 13-minuuttiseen järkäleeseen nimeltään ”Ikuinen Taistelu”. Kappale on levyn ainoa suomenkielinen ja myös sen parasta antia. Alussa on pari minuuttia puhetta luomassa tunnelmaa, kunnes kappale lähtee käyntiin. On todella hienoa kuunneltavaa, kun toisen puhekohdan jälkeen säkeistö ratsastaa aluksi lähinnä eeppisellä laulumelodialla kitaran ja muiden soittimien pauhatessa taustalla, kunnes alkaa uhkaava riffitulitus, joka vaihtuu rauhalliseksi tunnelmoinniksi, minkä jälkeen kappale lähtee taas pikku hiljaa käyntiin kohti loppurutistusta. Suomi toimii laulukielenä erinomaisesti, ja sitä voisi käyttää enemmänkin. Ei sitä välttämättä kaikkiin biiseihin tarvita, mutta olisin mielelläni kuullut enemmän kuin yhden suomeksi lauletun kappaleen, koska se toimii bändin musiikissa näin loistavasti. Levy on tähän kappaleeseen mennessä ollut varsin mainio, mutta ”Ikuinen Taistelu” vie sen vielä aivan uudelle tasolle.

”Dark Half Rising” on yksi niistä levyistä, joille kannattaa antaa muutama kuuntelukerta aikaa avautua. Ensimmäinen kuuntelukerta minulla meni vielä tutustuessa, mutta sitten aloin pikku hiljaa ymmärtää Unshinen hienoutta. Pienellä hienosäädöllä ja ”Ikuisen Taistelun” kaltaisilla helmillä Unshinella on kaikki mahdollisuudet nousta Suomen metallimusiikin kärkikastiin.

8/10

Kapplelista:

 1. Nadja’s Wailing About Coming of the Frost
 2. The Oath to Wilderness of Unredeemed Nature
 3. Arduinna
 4. Spellbinder
 5. Defenders of His Faith
 6. Their Horses Never Touch the Ground
 7. Idyl
 8. The Blood of Ardennes
 9. Ikuinen Taistelu
 10.  Bone Fires
 11. Ategenos (At the Death of Winter)

www.unshine.com
https://www.facebook.com/unshinefinland?ref=ts&fref=ts

Kirjoittanut: Jyri Kinnari