Urarv - Aurum

Urarvin happoinen ”Aurum” larppaa mustaa metallia

Kirjoittanut Pasi Huttunen - 17.9.2017
Urarv – Aurum

Björn Aldrahn Dencker vie kuulijansa entistä syvemmälle omaan, outoon maailmaansa. Miehen uuden Urarv -nimisen bändin esikoispitkäsoitto ”Aurum” ilmestyy 22. syyskuuta ja tarjoilee black metalia ja psykedeelistä, paikka paikoin hyvin progressiivista rockia yhdistelevän keitoksen. Myös folk-sävyjä on siroteltu mausteeksi. Larppaamisen tuntu on hyvin vahva tällä levyllä – sen verran teatraalinen ote Aldrahnilla on värikkässä ja kiihkeässä ulosannissaaan.

Jo Aldrahnin toisen projektin, puhdasoppisempaa bläkkistä soittavan Deathtripin levyllä ”Deep Drone Master” (2014) tasapainoiltiin hienon ja perinteeseen nojaavan mustan metallin ja yliampuvan komiikan välillä, mikä on ehkä tahatonta tai sitten ei. Ei ole selvää, kummalle puolelle levy lopulta kallistuu. Samalla tavoin oireilee ”Aurum.” Joissakin levyn kohdissa joutuu aidosti miettimään, onko tämä tehty kännissä ja läpällä. Se ei välttämättä ole huono asia jos levyn ottaa ennakkoluulottomasti vastaan sellaisena kuin se on, mutta uskon tämän epävarmuuden karkottavan joitakin kuulijoita.

Kokonaisuutena taitaa olla kuitenkin niin, että ”Aurum” ei nouse ”Deep Drone Masterin” tasolle. Ei, vaikka muiden muusikoiden mukaan ottaminen on tuonut itse soittoon paljon lisäsävyjä. ”Aurum” on bändin kanssa soitettu levy siinä missä Aldrahn väänsi ”Deep Drone Masterin” kasaan yksin. Tuntuisi siltä, että Denckerin kannattaisi joko eristäytyä pusertamaan musiikkia kasaan yksin tai jakaa vastuuta musiikinteossa selvästi enemmän. Lopputulos voisi kummallakin tavalla olla parempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kappaleiden rakenteiden polveilevuus hankaloittaa levyn haltuunottoa, mutta tuo siihen samalla oman rikkonaisen kiinnostavuutensa. Kaaoksesta alkaa hahmottua kokonaisuus muutamalla kuuntelulla ja levy muodostuu jonkinlaiseksi artistin matkaksi sisäänpäin, johon kuulija joko tulee imaistuksi mukaan tai sitten ei. Urarv tarkoittaa levyn ennakkotietojen mukaan muinaista perinnettä. Bläkkikselle tutuilla vesillä siis sukellellaan, mutta leikkisyys erottaa levyn selvästi esimerkiksi monista synkeän vakavista itäeurooppalaisista bläkkisbändeistä.

”Valens Tempel” on hieno happoinen sekoilu ja levyn kahdeksan biisin joukosta myös ”Ancient DNA” ja ”Broken Wand” erottuvat jossakin määrin joukosta. Lopulta levyä on hankala kuunnella yksittäisinä biiseinä. Tarkoitus lienee ottaa ”Aurum” vastaan noin 50 minuutin mittaisena teoksena, jonka kuuntelemiseen on keskityttävä. Siitä en ole aivan varma, onko tästä operaatiosta kuuntelunautintona saatava palkkio ihan riittävä.

5/10

Kappalelistaus
1. Forvitringstid
2. Ancient DNA
3. The Retortion
4. Broken Wand
5. Guru
6. Valens Tempel
7. Fancy Daggers
8. Red Circle

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittaja: Pasi Huttunen